Bilim Kurulu üyesi uyardı: Kısıtlamalar geri dönebilir

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Sonbahara çift doz aşılarımızı olmuş bir şekilde girmezsek kısıtlamalı hayata geri dönmek zorunda kalabiliriz." uyarısında bulundu.

GİRİŞ 19.07.2021 11:50 GÜNCELLEME 19.07.2021 12:12
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki seyrine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Delta varyantı oranında yavaş yavaş bir artış yaşandığını belirten Yiyit, "Bizim kendi hastanemizde yatan hastaların yüzde 10'u Delta varyantı ile enfekte olan hastalar. Bunların çoğunluğunun genelde aşısız grup olduğunu görüyoruz. İkinci grup ise aşısını olmuş ama henüz aşı takvimini tamamlamamış kişiler. Yani bir dozu olduktan sonra hastalığa yakalanmışlar ya da ikinci dozu olup henüz üzerinden yeterli vakit geçmemiş olan grup" dedi. Yiyit, şöyle devam etti:



SONBAHARA KISITLAMALAR DÖNEBİLİR

"İki doz aşı olup da hastalığı kapan çok az bir grup var. Bunlar da genelde inaktif virüs aşısı olup henüz 3. dozunu yaptırmamış olanlar. Bu rakamlar aslında şunu gösteriyor; eğer biz bunu tehlike olarak görmek istemiyorsak, tekrar o film başa sarsın istemiyorsak, bir an önce Bilim Kurulu'nun da önerileriyle şekillenmiş olan aşı takvimimizi tamamlamamız gerekiyor. Şu an aşılarımızı olup yeterli bağışıklığı sağlayıp sonbahara o şekilde girmek zorundayız. Yoksa tekrar en başa dönüp o yasaklı, kısıtlı, işimizden, okulumuzdan ayrı günlere geri döneriz."

EN AZ İKİ DOZ AŞI

Türkiye'de uygulanan aşı takviminin Delta varyantı nedeniyle güncellenmek zorunda kalındığını söyleyen Prof. Dr. Yiyit, "Eskiden aşıların arasını açmıştık. Hedefimiz, bir an evvel insanları tek doz aşı ile karşılaştırmaktı çünkü Alfa varyantının hızını kesmek için yeterli gibi görünüyordu. Ama Delta varyantı hayatımıza girince, hızlıca en az iki doz aşı olmamız gerektiği ortaya çıktı" dedi. Yiyit, şunları kaydetti:

"Bu haftaki Bilim Kurulu toplantısından sonra iki doz arası süre kısaltıldı ve (BioNTech için) 3 haftaya indirildi. BioNTech faz çalışmaları da 3 hafta arayla olunabileceğini söylüyordu. Bir an önce insanların iki doz aşısını yapıp korunabilir hale gelmesini istiyoruz. Yine aynı şekilde inaktif aşı için de 3. dozlar açıldı. Ama onda ilk iki doz arası yine 4 haftalık süre geçerli. Üçüncü doz için de ikinci dozdan sonra 3 aylık bir süre geçmesi gerekiyor. Bu şekilde vatandaşlarımız BioNTech aşısı için iki doz, Sinovac için de üç dozunu tamamlayıp korunmuş hale gelecekler. Yarım bırakılmış, eksik bırakılmış aşı takvimi, korunmamak bir yana, mutasyonlar için de aslında davetiye çıkarmak oluyor."

YORUMLAR 28
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani diyorsun ki mutasyoların sebebi aşı lar yani....
    Cevapla
  • Halk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı hakkında hic bilgisi olmıyanlar aşı yı savunuyo
    Cevapla
  • Halk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizimle dalga geciolar sahillerde insanlar üst üste
    Cevapla
  • özkonyali 2 yıl önce Şikayet Et
    hala içimizde hastalığı yalan olarak lanse eden milyonlar var.madem inanmıyorsunuz yoğun bakım ünitesine korona hastalarının yanında refakatçi kalın maskesiz korumasız.
    Cevapla
  • Enigma 2 yıl önce Şikayet Et
    En geç Ağustos'un ilk 2 haftası içinde kapanır diye düşünüyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü