Son dakika... Bakan Soylu açıkladı: Murgul'da bir vatandaşımız kayıp

Son Dakika haberi; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Artvin Murgul'daki sel felaketinde bir kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Arama çalışmaları devam ediyor.

GİRİŞ 22.07.2021 22:33 GÜNCELLEME 22.07.2021 23:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Arhavi ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen sel ve su baskınlarından etkilenen esnaflar sel sularının çekilmesi ile birlikte dükkanlarında temizleme çalışmasına başladı.

SELİN BİLANÇOSU SU ÇEKİLİNCE ORTAYA ÇIKTI

Ekiplerin hasar tespit çalışmalarına başladığı Arhavi’de suların çekilmeye başlamasıyla bilançonun büyüklüğü ortaya çıktı. Bir çok aracın sular altında kaldığı ilçe merkezinden işletmelerde balçık ile dolunca malzemeler suların içerisinde yüzdü. İşletmeler adeta çamur ve balçıkla dolu havuza döndü.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, sel yaşanan Artvin ve Rize'nin ilçelerinde incelemelerde bulundu. Bakan Karaismailoğlu, vatandaşların taleplerini dinledi, yetkililerden bilgi aldı.

BAKAN SOYLU: KAYIP 1 KİŞİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Yapılan incelemeler sonucu yapılan değerlendirme toplantısı sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Murgul'da bir kişinin kayıp olduğu bilgisini vererek şu ifadeleri kullandı: "Evlerdeki hasarlar tespit edilecek, etraftaki illerimizden ekiplerimiz toplanarak zeminin altındaki yerlerden suyu tahliye etmeye çalışıyor, yaklaşık 285 araç görev yapıyor. Artvin Murgul'da bir kişinin kaybolduğu bilgisi var, arama çalışmaları devam ediyor"

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 8 KÖY YOLUNDA SIKINTIMIZ VAR

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Olağanüstü bir seferberlik var burada. 30 adet köy yolundan 8 tanesinde sıkıntımız var. Yarın itibarıyla bunların hepsini açacağız. Can kaybı olmaması bizim için sevindirici. Devletimizin bütün kurumları en kısa sürede afetin izlerini yok etmek için fedakarca çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Son Dakika: Bakan Soylu'dan Rize ve Artvin'deki sel felaketiyle ilgili açıklama

3 BİN ABONE ELEKTRİKSİZ KALDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Artvin ve Rize'deki sel nedeniyle 3 bin 45 abonenin elektriksiz kaldığını açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Artvin ve Rize'de meydana gelen sel felaketinin ardından 56 trafo hasar nedeniyle, 67 trafo can ve mal güvenliği önlemleri için devreden çıkarılmıştır. Sel nedeniyle 3 bin 45 abone elektriksiz kalmıştır. 9 bin 650 abonenin enerjileri güvenlik önlemleri kapsamında kesilmiştir" denildi.

Bölgede hasar tespit ve onarım çalışmalarının devam ettiği, bölgenin bir an önce enerjiye kavuşturulması için ekiplerin sahada olduğu belirtildi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren Arhavi'de etkili olan aşırı yağış sonucunda bölgede sel ve su baskınlarının meydana geldiği belirtildi.

Yağış sebebiyle Arhavi deresinin taştığı, ilçe merkezi ve köy yollarının yağıştan etkilendiği ifade edilen açıklamada, "Arhavi ilçesinde mahsur kalan 6 vatandaşımız ile Murgul ilçesinde mahsur kalan 9 vatandaşımız güvenli alanlara transfer edilmiştir. Ayrıca Arhavi ilçesinden yaklaşık 200 kişi tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirilmiştir." bilgisi verildi.

AFAD: 200 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan son dakika açıklamasına göre, sel nedeniyle Artvin'in Arhavi ilçesinden yaklaşık 200 kişinin tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirildiğini bildirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"AFAD, AKUT, Emniyet, Özel İdare, Karayolları, DSİ ve jandarma ekipleri, olay bölgesine koordineli şekilde sevk edilmiştir. Artvin ili Arhavi ilçesine Rize, Ardahan ve Erzurum illerinden ihtiyaçlar doğrultusunda personel ve iş makinesi görevlendirmesi yapılmıştır. Bölgeye, Türk Kızılay tarafından 1 adet ikram aracı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 8 araç ile 24 personel görevlendirilmiştir. Ayrıca haberleşme altyapısını desteklemek amacıyla bölgeye mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Rize'nin Fındıklı İlçesinde bulunan Arılı ve Çağlayan derelerinin taştığı ve dere güzergahı üzerinde birçok noktada mahsur kalmaların meydana geldiği, Ardeşen Tunca beldesi güzergahında ise dere taşkınlarının gerçekleştiği ve buna bağlı mahsur kalmaların oluştuğu ihbarları alınmıştır.

Meteorolojiden bugün alınan verilere göre, Hopa'da 83, Arhavi'de 74, Fındıklı'da 79,6, Çamlıhemşin'de 64,9 ve Ardeşen Yeşiltepe'de 64 kilo yağış düşmüştür. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir. "

TÜRK KIZILAY, ARTVİN'DEKI SEL DOLAYISIYLA EKİPLERİNİ BÖLGEYE SEVK ETTİ

Türk Kızılay, Artvin'deki sel felaketinden etkilenen vatandaşlar için bölgeye uzman ekiplerini gönderdi.

Türk Kızılay'dan yapılan açıklamaya göre, Karadeniz bölgesi genelinde etkili olan yağışlardan etkilenen vatandaşlara destek olmaya devam ediliyor.

Artvin'in Arhavi ilçesinde meydana gelen yoğun yağışlar derelerin taşmasına neden olurken, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Selzedeler için Rize'de de çalışma yürüten Kızılay'ın, bölgeye görevlendirdiği takviye ekip Arhavi'ye ulaştı.

İlk aşamada, temiz su ihtiyacını karşılayan Kızılay ekipleri, mobil beslenme araçlarını da Arhavi'nin üç noktasına konuşlandırdı. AFAD ile koordineli olarak selzedelerin ihtiyaçlarını da belirlemek için bölgede çalışma yürüten Kızılay afet uzmanları, mobil beslenme araçlarıyla kumanya dağıtımı yapacak.

Gelişmeleri yakından takip eden Kızılay, bölgedeki selin etkilerini azaltmak için yardım faaliyetlerine devam edecek.MENÇUNA ŞELALESİ'NİN BULUNDUĞU BÖLGEDE MAHSUR KALAN 18 KİŞİ AKUT EKİPLERİNCE KURTARILDI

Artvin'in Arhavi ilçesinde Mençuna Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede mahsur kalan 8'i çocuk 18 kişi kurtarıldı.

Küçük köye bağlı Orta Mahalle mevkisinde üç aracın seyrettiği yolun bir bölümünde sel nedeniyle kopma meydana geldi. Durumu fark eden sürücüler geri manevra yaparak sel sularına kapılmaktan son anda kurtuldu. Minibüslerden biri daha sonra sel sularına kapılarak dereye sürüklendi.

Artvin'de Mençuna Şelalesi'nin bulunduğu bölgede mahsur kalan 18 kişi AKUT ekiplerince kurtarıldı

İki minibüste bulunan 13 kişi ile otomobildeki 5 kişilik aile, güvenli bölgeye geçerek cep telefonu ile ulaştıkları jandarmadan yardım istedi.

Yetkililer, Rize AKUT ekibini 8'i çocuk 18 kişiyi kurtarmak için bölgeye sevk etti.

Araçla belli bir bölgeye kadar gidebilen ekipler, dağlık bölgeyi de yürüyerek geçerek mahsur kalan kişilere ulaştı. Araçların bulunduğu Çifteköprüler mevkisine kadar çocuklardan bazılarını kucak ve sırtlarında taşıyan ekipler, bu kişileri daha sonra ilçe merkezine ulaştırdı.

- Bölgeyi ziyarete gelenler mahsur kaldı

Mençuna Şelalesi'ni görmek için Elazığ'dan eşi ve üç çocuğu ile bölgeye gelen Ahmet Aydın, AA muhabirine, sabah 7 gibi şelalenin bulunduğu bölgeye ulaştıklarını söyledi.

Çok yağmur yağdığı için dönmeye karar verdiklerini anlatan Aydın, dönüş sırasında yolda kopmalar olduğunu ve bazı noktalarda arabanın yarıya kadar suya girdiğini ifade etti.

Aydın, bir tur aracının daha yüksek yerde beklediğini gördüklerini belirterek, aracın suya kapılma ihtimalini gözönünde bulundurarak kendilerinin de orada beklemeye başladığını dile getirdi.

Eşi ve çocuğu ile bulunduğu araç suya kapılan Yunus Emre Balyemez ise kurtuldukları için Allah'a şükrettiklerini söyledi.

Mençuna bölgesinde konakladıklarını ifade eden Balyemez, sabah uyandıklarında derenin coştuğunu gördüklerini ve bir an önce bölgeden ayrılmak için yola çıktıklarını aktardı.

Aşağıya doğru indiklerinde yolun çöktüğünü, aracın da bir anda kontrolden çıkmaya başladığına dikkati çeken Balyemez, araçtan çıktıklarını ve bölgede bulunan küçük bir kulübeye sığındıklarını kaydetti.

Kendilerinde bir şey olmadığını ancak eşyalarının araçla birlikte suya gittiğini vurgulayan Balyemez, çocuğunun küçük olduğu için yaşananlardan pek bir şey anlamadığını, oynatarak oyalamaya çalıştıklarını ifade etti.

İstanbul'dan gezmek için bölgeye gelen Gökhan Aslan da ummadıkları kadar olumsuz şeyleri bir arada yaşadıkları için adeta şoke olduklarını söyledi.

Mençuna mevkisindeki bir tesiste konakladıklarını belirten Aslan, sabaha karşı şiddetli yağmurun gürültüsüyle uyandıklarını vurguladı.

Konakladıkları yerin önünden geçen derenin taştığını gördüklerini anlatan Aslan, "Yola doğruda taşıyordu ama biz hiç böyle bir şey görmediğimiz için normal kabul ettik." dedi.

Aslan, daha sonra tur aracı ile dönüş yoluna geçtiklerini, yolda bir aracın sele kapıldığını gördüklerinde ise panikle durduklarını dile getirdi.

Aracın içinden ailenin çıkarılarak güvenli alana alındığına işaret eden Aslan, ardından da kendilerinin araçla daha yüksek bir bölgeye çıkarak ekipleri beklediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 2
  • cahit 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc. kardeslerimizi korusun, karadeniz halki herzaman oldugu gibi, kendi gayretleriyle calisiyor. Yardim kuruluslarinada basarilardilerim. Sag olun, var olun!
    Cevapla
  • HANİFİ ÇİFÇİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Gecmiş Olsun Artvin Allahım Acil Şifalar Versin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti