Rusya ile anlaşma çok yakın: S-400'ler Türkiye'de üretilecek

Türkiye’ye geçtiğimiz yıl getirilen S-400’ün ilk partisinin doğrudan alım şeklinde olduğunu ifade eden güvenlik kaynakları, ikinci S-400 paketinde teknoloji transferi ile birlikte ortak üretim süreçlerinin de başlayacağını vurguluyor.

Rusya ile anlaşma çok yakın: S-400'ler Türkiye'de üretilecek
Rusya ile anlaşma çok yakın: S-400'ler Türkiye'de üretilecek
GİRİŞ 23.07.2021 06:30 GÜNCELLEME 23.07.2021 07:07
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Rusya’nın askerî ihracat şirketi Rosoboronexport’un CEO’su Alexander Mikheyev’in Türkiye ve Rusya arasındaki yeni anlaşmanın sona yaklaştığını söylemesinin ardından gözler Ankara-Moskova hattındaki ikinci S-400 anlaşmasına çevrildi. İkinci anlaşmanın henüz netlik kazanmadığı ancak Ankara ve Moskova’nın anlaşmaya çok yakın olduğu öğrenilirken, görüşmelerin devam ettiği ve S-400’ün ikinci paketinin Türkiye’ye teslim edilen ilk partiden farklı olacağı ifade ediliyor. Türkiye’ye geçtiğimiz yıl getirilen ilk partinin doğrudan alım şeklinde olduğuna dikkat çeken güvenlik kaynakları, yeni S-400 paketinde teknoloji transferi ile birlikte ortak üretim süreçlerinin de başlayacağına işaret ediyor. Bu süreçte S-400’ün ortak üretimi, teknoloji paylaşımı, yazılım entegrasyonu gibi bir dizi yerlileştirme adımlarının atılacağı belirtiliyor.

İKİNCİ PARTİ FARKLI OLACAK
S-400 ikinci partinin, birinci sistem gibi olmayacağını dile getiren kaynaklar, ikinci sistemin tedarikinde çok sayıda detay olduğunu, ödemeden teslimat takvimine ve teknik iş birliğine varana kadar çok sayıda detayın görüşüldüğü bir süreç olduğunu aktardı. Ortak üretim kapsamında S-400 füzelerin bir kısmının Türkiye’de üretilmesinin de gündemde olduğu ifade ediliyor.

ORTAK ÜRETİM İÇİN ADIM
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada “Malumunuz bu projede; ortak üretim, teknoloji transferi ve belirli konuların yerlileştirilmesiyle ilgili kavramlar var. Bunların detaylarını, karşı tarafla bir müddettir çalışıyoruz. Ortak üretim konusundaki hassasiyetimizden dolayı, teslim alacağımız füzelerin bir kısmının Türkiye’de yapılması, imal edilmesi ve teknoloji transferi ile ilgili çalışmalar devam ettiği için bu takvim biraz oynayabilir” diye konuşmuştu.

TOPLAM 192 FÜZE YER ALIYOR
Türkiye’ye bugüne kadar dört bölükten oluşan iki adet S-400 sistemi tedarik edildi. Rus askerî yapılanmasına göre bir hava savunma bölüğü dokuz bataryadan oluşuyor. Dört bölükteki batarya sayısı 36 olacak. S-400’lerin bir bataryası rampa, radar ve komuta merkezi olmak üzere üç mobil araçtan oluşuyor. Her bir sistemde 72 olmak üzere iki sistemde toplam 144 füze olacak. Ayrıca 48 yedek füze bulunacak. Böylece toplamda 192 füze teslim edilecek. Füze menzili yaklaşık 400 kilometre olan S-400’ler, 185 kilometre yükseklikteki hedefleri vurabiliyor. Sistem, 600 kilometre uzaklıktaki hedefleri algılıyor ve 10 saniyeden az sürede hedefe tepki verebiliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 29
  • Battal 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika tam çatlasın. Pis coniler.
    Cevapla
  • antiabd 2 yıl önce Şikayet Et
    meclisteki abd yalakalari duymasin aga babalari israil ve abd kizar sonra kulaklarini ceker
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar yavaş hareket ediyor. Geç bile kaldılar. Daha fazla oyalamaları güven sarsıcı olabilir.
    Cevapla
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika bu işe guduracak. :)))
    Cevapla
  • Mesut ŞEN 2 yıl önce Şikayet Et
    S400'ler için bol bol füze tedariği yapılması lazım. 192 füze az..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”