Yangını da fırsata çevirdiler! Fiyatları 2 katına çıkardılar

Türkiye 7 gündür yangın felaketleriyle mücadele ederken doğal afetler sonrası ortaya çıkan fırsatçılar yine sahnede. Yangın felaketi öncesi 260 TL’ye satılan 'Elektrik Aktivasyonlu Yangın Söndürme Topları'nın fiyatı 460 TL’ye kadar çıktı.

GİRİŞ 03.08.2021 14:42 GÜNCELLEME 03.08.2021 20:26
Bu Habere 138 Yorum Yapılmış

Özgür Gündüz/Haber7.com

Yangın, deprem ve sel gibi doğal afetler sonrası pek çok insan, mağdur olanlara yardım etmek için seferber olurken, bazı kesimler bu durumu bile bir vurgun fırsatı olarak görüyor. Fırsatçılar, Türkiye’nin güney kesimlerindeki yangınlar sonrası yine sahneye çıktılar.

Bunun bir örneği 6.6 büyüklüğündeki depremle sarsılan İzmir’de yaşanmıştı. Güncel verilere göre 114 kişinin hayatını kaybettiği, 1035 kişinin yaralandığı deprem sonrasındaki arama kurtarma çalışmalarına gönüllü vatandaşlar da destek verdi. Vatandaşlar, bölgedeki depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak veya maddi yardımda bulunmak için harekete geçti. Ancak insani duygularla yapılan bu faaliyetlerin yanı sıra konut ihtiyacının artması üzerine kiralara da fahiş fiyatlarda zam yapılmıştı.  İzmir'de meydana gelen deprem sonrası evleri yıkılan ya da hasarlı olan vatandaşlar başını sokacak sağlam bir yapı ararken, kirası 2 bin lira olan evlerin fiyatı 4 bin liraya kadar yükselmişti.

Manavgat'taki büyük yangın 7'nci gününde

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, şunları söylemişti:

Şu an emlakçıların elinde kiralık ev de yok. Birçok kişi kiraya geçerek evlerinin yeniden yapılmasını beklemeye başladı. Rakamlar da bu sebeple arttı. 2 bin lira kirası olan evler 3 bin lira; 3 bin lira kirası olan evler 4 bin lira oldu.

ELAZIĞ’DA DA ORTAYA ÇIKMIŞLARDI

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremin vurmasıyla birçok ev yıkılmış, hasarlı yüzlerce evin kullanılamaz hale gelmiş ve ilde konut sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı. Geçici olarak çadır, okul, cami, spor salonları ve misafirhanelerde kalanlar da kiralık ev aramaya başladı. Ancak, ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu kentte fırsatçılık yapan birçok ev sahibi, yoğun talebin ardından kira fiyatlarını 2 katına çıkardı. Daha önce semtine ve metrekaresine göre 700 ile 1500 lira arasında değişen fiyatlar 2 bin liraya kadar yükseldi.

FİYATLARI DÜŞÜRENLERDE VARDI YÜKSELTENLERDE

Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Hakan Albayrak, depremin ardından kiraların fırsatçılık yapan ev sahiplerince iki katına çıkarıldığını söyledi. Her gün yüzlerce kişinin emlak bürolarına gelerek ya da telefonla kendilerini arayarak ev istediğini belirten Albayrak, “Buna rağmen insanların taleplerine yetişemiyoruz” dedi. Kentte depremde yıkılan bina sayısının az olmasına rağmen hasarlı bina sayısının 600 civarında olduğunu anlatan Albayrak, “Hasarlı binalar yıkılmaya başlandığı için vatandaşlar kiralık daire aramaya başladılar. Ne yazık ki bu durumu bazı arkadaşlar fırsata çevirdiler. Deprem öncesi 800 TL olan evler 1500 TL olmuş durumda. Ev sahipleri maalesef böyle fiyat veriyorlar. Birçok kişi maalesef bu durumdan nemalanarak kiraları iki katına çıkardı. Bazı ev sahipleri kiraları daha düşürdü veya bedava olarak depremzedelere tahsis etti. Ancak, büyük çoğunluğu bunu fırsata çevirip kiraları yükseltti” ifadelerini kullanmıştı.

Manavgat'taki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edilirken, profesyonel ekiplere vatandaşlar da yardım ediyor

KÖYLÜLERİ BİLE HEDEF ALMIŞLARDI

Ev kiralarının yanı sıra birçok köyde ahırların hasar görmesiyle hayvanlarına bakamayan köylülerde fırsatçıların hedefi haline gelmişti. Yaklaşık 10 bin TL fiyatındaki büyükbaş hayvanlar 3 bin TL’ye köylülerden alınmaya başlamıştı.

FİYATLARA BİRDEN YÜZDE 100 ZAM YAPTILAR

İzmir, Malatya ve Elazığ depremleri ile birlikte konut ihtiyacının ortaya çıkması sonrası kiralara fahiş zam yapan fırsatçıların Türkiye’nin güney kesimlerindeki yangınlar sonrası yangın söndürme cihazlarına yüzde 100 zam yaptığı ortaya çıktı. 6 ay öncesine kadar 260 TL’ye satışa sunulan 'Elektrik Aktivasyonlu Yangın Söndürme Topları'nın fiyatları 1 Ağustos itibariyle 460 TL’ye kadar çıktı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 138
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Arpa buğday ital geliyor oda ital gelsin fiatlar düşsün müdale edilsin hemen
    Cevapla
  • blob 2 yıl önce Şikayet Et
    bela yağdıkça bunlar yalvarıyor nolur daha daha gelsin diye, e ondan sonra bir yolda 180 bin milyoner çıkar tabi, hiç bir şey üretme, al sat oh mis.
    Cevapla
  • FSM 2 yıl önce Şikayet Et
    Serbest ticaret olduğu sürece satıcı 1 alır 10 satar ondan suclu da sayılmıyor bu yasanın bir an önce değişip devletin bir bakanlığa bağlanması gerek gıda ve tarım bakanı var ama bi işe yaradığı yok anca oraya hiybe buraya hiybe versin vatandaşın 10 katı 20 katı kazıklanmasına ses etmesinler.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Adı üstünde serbest piyasa adamın vijdanı yoksa devlet vijdan mı verecek asalak devletin hibe verdikleri üretim yapan firmalar çöple samanı birbirine karıştırmayın
    Cevapla
  • adalet 2 yıl önce Şikayet Et
    benim güzel ülkemin çok namuslu tüccarları var
    Cevapla
  • osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş bu ülkede bukadar fırsatçı bukadar hain bukadar islam düşmanı varken imkansız felaha eremeyiz. Hiçbirşeyin daha iyiye gideceğini düşünemiyorum. Herkes kendi imanını kurtarmaya çalışsın. Ahir zamandayız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı