Son dakika: Koronayla ilgili vatandaşa net mesaj! Türk profesör çarpıcı gerçeği duyurdu...

Son dakika: Türk Yoğun Bakım Derneği eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, koronavirüsten yoğun bakıma yatanların yüzde 95’ini aşı olmayanların oluşturduğunu açıkladı.

GİRİŞ 08.08.2021 07:35 GÜNCELLEME 08.08.2021 09:17
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Aşının olumlu etkisi, yoğun bakımlara yatış oranı ve hasta sayısında kendini gösterdi. Aşının yapılmaya başlamadığı ve 33 bin vakanın görüldüğü günlerde hasta sayısının 6 bin olduğunu belirten Prof. Dr. Cinel, “Şu anda vaka sayısı 25 binken daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı” dedi.

Son dakika: Türk profesör çarpıcı koronavirüs gerçeğini duyurdu...

Türk Yoğun Bakım Derneği eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, aşının yoğun bakıma yatışların azalmasına katkı sağladığını belirterek, “Şu anda vaka sayısı 25 binken daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı. 2’nci pikte 33 bin vaka varken hasta sayısı 6 binlerdeydi” dedi.

Cinel, şu kritik bilgileri verdi:

YATANLARIN YÜZDE 95’İ AŞISIZ 

“Şu anda 4’üncü pikteyiz. Diğer piklerden farklı olarak delta varyantı ile karşı karşıyayız. Deltadaki sayıları ikinci, üçüncü pikle kıyasladığımızda, hastaneye ve yoğun bakımlara yatışlar daha az. Bunun en önemli nedeni de aşı.

Aşıyla toplumsal bağışıklığı sağlayamadık, fakat aşıladığımız kadarıyla bile bize fayda getiriyor ve daha az hasta yoğun bakıma ve servislere yatıyor.

Şu anda vaka sayısı 25 binken, daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı. 2’nci pikte 33 bin vaka varken hasta sayısı 6 binlerdeydi.

3’üncü pikte ise 65 yaş üstünü aşıladığımız için toplam hasta sayısı 60 bin olmasına rağmen ağır hasta sayımız 3.500 olmuştu. Fakat şurası çok net. Servise yatanların da yoğun bakımlara yatanların da yüzde 95’i aşısız.

Son dakika: Türk profesör çarpıcı koronavirüs gerçeğini duyurdu...

AŞILI-AŞISIZ ÇALIŞMASI 

Aşısız ne demek? Kişi aşı hiç olmamış, ya iki doz aşı olmuş ama üzerinden 5-6 ay geçmiş koruyuculuğu bitmiş ya da iki doz aşı olmuş ama üzerinden 15 gün geçmeden hastalığa yakalanmışlar.

Şimdi tüm Türkiye’de bu rakamları net olarak çıkarabilmek için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldık. Bu izinle birlikte yoğun bakım ve servislerde yatanların aşılı-aşısız oranını çıkaracağız.”

VAKA ARTSA DA HASTA ARTMIYOR 

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk de, kentteki vaka sayılarının yurt genelinde yükselen vaka sayılarına paralel artış gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Ancak hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranlarında bir artış henüz yok. Sonuç itibarıyla aşılamanın getirdiği bazı avantajları yaşıyoruz, yeterince aşılama olmamasına rağmen. Daha fazla aşılama oranını sağlamamız gerekiyor.”

Koronavirüs aşılarında ikinci dozu yaptırmanın kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cantürk şunları söyledi:

“Özellikle ikinci doz aşılamanın yapılması çok önemli. Hastaneye yatan hastalara baktığımız zaman da bunların içinde aşılanmış olanlar ve aşılanmamış olanlar, diye bir ayrım yapıldığı zaman aşılanmamış olanların oranı daha yüksek.

Kişi aşı oldu ama sonrasında koronavirüs oldu, deniliyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu birinci doz aşı olup, ikinci dozu olmayan kişiler. Ya da ikinci doz aşıyı olmuşlar fakat aradan sadece 1 hafta geçmiş olanlar.” 

Son dakika: Türk profesör çarpıcı koronavirüs gerçeğini duyurdu...

BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. ŞENER: TEK AŞI EŞİTTİR HİÇ AŞI 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son 4 haftada vaka sayasının yüzde 200’ün üzerinde arttığına işaret ederek ağırlıklı olarak artışın Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde olduğunu aktardı.

Son dakika: Türk profesör çarpıcı koronavirüs gerçeğini duyurdu...

“Bu artışın temel sebebi ikinci dozunu olmayanlar ya da hiç aşılanmamış olanlar” diyen Şener, hastalığı geçirip aşı olmayanların da önemli bir grubu oluşturduğunu söyledi ve şu bilgileri verdi:

“Kişi hastalığı atlattığı için korunduğunu zannediyor. Özellikle 60 yaş üstünde koronayı sağ salim atlatıp sonra aşılanmaya gitmeyenlerde hastalık ölümcül seyredebilir.

Doğal bağışık oluşuyor ama kalıcı bir antikor yanıtı olmuyor. O yüzden mutlaka; salgın yaygın olduğu için, başka varyantlar olduğu için, hastalığı atlatmış olsa bile aşı olmalı.

Tek aşı eşittir hiç aşı. Hiçbir aşı tipinde tek aşı yapılmaz. Bunun altını çizmemiz lazım. Bazıları tek dozu oluyor, ikinci dozu olmuyor. O zaman ilk aşı da boşuna olmuş oluyor. Maddi ve manevi külfetin yanında sonuç da alamıyoruz.”

YORUMLAR 28
  • Nezle mi Delta mi 2 yıl önce Şikayet Et
    Burun akintisi ,gozde sulanma oldu mu yaz nezlesi derdik,simdi Delta varyanti deniyor..... grip iki senedir tarih oldu ..Grip semptomlatina da corona diyoruz .. suriyelilerde corona hic yok yasadigim sehir bizat suriyelilere sordum. evet yok cunku onlar grip gibi nezle gibi davranıyor. bizimkiler acile gidiyor acil corona servisine onlarda klasik vaka test yanlis protokol....
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kimisi kendi tc kimlik numarasini bilmez. Kalkip hastaligi ve aşının içeriğini yorumlar
    Cevapla
  • yalancı 2 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim siz kimsiniz gripe korona diyorsunuz biz hekimler demiyoruz.grip bitmismis nerde bitmis gelen yüz hastanın 90 i grip 3 u korona
    Cevapla
  • Bir vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bazıları cehaletten bahsetmiş bir aynaya bakın derim. Aşısızlardan oluşan vakalar içindeki hasta sayısı öncekine göre azsa, vakalar ve hastalar hep aşısızsa burda aşının ne alakası var, zeki insanlar biraz mantıklı açıklayın
    Cevapla
  • Deli Dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah akla bak. Dua edelim de, yeni varyantlar aşılılardan çıkmasın.
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen önce kendine senin dilini bilen bir tercüman bul.
    Cevapla
  • Bir vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaa arkadaş vakaların nerdeyse tamamının aşısız olduğunu söylüyorsunuz, mantıken vakalar aşısızsa hastalarda aşısızdır, hasta sayısının düşmesinin aşıyla nasıl bir bağlantısı var o zaman...
    Cevapla
  • mehmetb25 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olursa hasta olmaz. Hasta olsada hastaneye gitmeden kolayca iyiselebilir. Hastanede yatanlar aşısız ise demekki aşı olanlar hastalansalar bile kolayca iyilesebiliyorlar ve hastanede yatmalarina gerek kalmıyor. Hangi kafayla yazdın bu mesajı merak ediyorum.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Mantıklı bir cevabı olan varsa aydınlatsın bizi
    Cevapla
  • LaZmeto 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence aşı olmayanlara bakanlık her gün mesaj atsın bıktırsın o zaman belki olurlar
    Cevapla
  • Yahya 2 yıl önce Şikayet Et
    Bebekliğimizden beri şimdiye dek yapılan aşıların içeriğini bilen varmı ki covid aşısı hakkında ahkam kesiyorlar.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Namık, yediklerine,içtiklerine,soluduğun havaya, insanlardaki strese bak önce. Hemen saydıklarını aşıya bağlama.
    Cevapla
  • Namık 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamda sorun orda. Artık sorgulamaya başlamak gerekir. Dünyada kısırlık ve kanserler hızla yayılıyor ve artıyor. İnsanlar bunların sebeplerini sorgulamayı öğrenmedikce her bela ve her oyun başımızdan eksik olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı