Devletten annelere en az 9.400 TL karşılıksız ödeme!

Devlet tarafından istihdamın sürekliliği açısından doğum yapan annelere; doğum yardımı, emzirme ve süt yardımı, kreş yardımı, yarım gün çalışma desteği gibi bir takım yardımlarla en az 9.436 lira ödeme yapılıyor. Peki doğum yapan anneler bu destekleri nasıl alır?

Devletten annelere en az 9.400 TL karşılıksız ödeme!
Devletten annelere en az 9.400 TL karşılıksız ödeme!
GİRİŞ 13.08.2021 09:55 GÜNCELLEME 13.08.2021 09:55
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Kadın işgücünün artmasına yönelik bir takım devlet destekli ödemeler yapılmaktadır. Kadınların doğum sonrası çalışma hayatlarına devam etmeleri için çeşitli ödenekler sağlanıyor. Doğum yapan ve aynı zamanda çalışan kadınlara doğum yardımı, emzirme ve süt yardımı, kreş yardımı, yarım gün çalışma desteği veriliyor. Peki 2021 doğum parası ne kadar?

İzin Bitince Hesaba Yatıyor!

Yasaya göre; kadın çalışanların doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık izin hakkı var. Çoğul gebelikte bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Hamilelik süresince periyodik kontrollerde izin alınabiliyor. İsteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesi zorunlu (bu süre memurlarda 24 ay). Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ adresi üzerinden kontrol edilebiliyor.

2021 Çocuk Parası Ne Kadar? 

Devlet doğum yapan anneler için çocuk parası vermektedir. Yeni doğan tüm çocuklar için çocuk sayısına kadar para ödenecektir.  Çalışmayan anneler bu destekten yararlanabiliyor. Çalışma şartı olmadan doğum yapan her anneye devlet tarafından verilecek çocuk parası desteği;

  • İlk çocuk için 300 TL,

  • İkinci çocuk için 400 TL

  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 TL

İŞKUR’dan Yarım Gün Çalışma Desteği

Kadınlara yönelik olan yarım gün çalışma desteği, kadınların doğum sonrası işyerlerinde yarı zamanlı çalışma hakkını getirmiştir. Bir kısmı işverenden bir kısmı da İŞKUR tarafından tam maaş alması sağlanmaktadır. Bu haktan yararlanmak için 3 yaşını doldurmamış çocuğu sahip olmak şartı aranmaktadır. Çalışan kadın bu haktan yararlanır ise günlük süt izninden mahrum kalacaktır. Kadın isterse onun yerine bu haktan eşi de yararlanabilmektedir. Yarı zamanlı çalışıp tam gün ücret almak kadınlara yönelik destekler arasındadır.

2021 Süt ve Emzirme Ödeneği Ne Kadar?

2021 yılı için süt parası 232 TL olarak verilmektedir. Süt parası doğum yapan kişinin kendisine veya eşine ödenmektedir. Bunun için kişilerin SGK veya Bağkur’lu olması ve en az 120 gün primlerinin ödenmiş olması gerekiyor. Başvuruları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlükleri alıyor. 

Aileler süt parası almak için başvuru esnasında bebeğin nüfus cüzdanını yanında bulundurulmalıdır. Ayrıca isteyenler yeni doğan bebeğin TC kimlik numarasıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvurularını yapabilirler. 

İş Görmezlik Ödeneği

İş görmezlik ödeneği, çalışan ve doğum yapan annelere verilen destekler arasındadır. Doğum öncesinde 8 hafta, doğum sonrasında da 8 hafta olarak toplamda 16 hafta izin veriliyor ve işten ayrı kaldıkları bu süre içinde anneler iş göremezlik ödeneğini 16 hafta boyunca alabiliyor. Çoğul gebelikler de ise bu süre 18 haftaya çıkıyor.

İş göremezlik ödeneğini alabilmek için doğum yapan annelerin doğumdan önce 1 yıllık sürede en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması şartı aranıyor. Asgari ücretli çalışan ve 16 hafta boyunca iş göremezlik ödeneği alacak olanlar 4 bin 424 TL toplam destek verilecek. Bu ödeneğin hesaplanmasına ayakta ve yatarak tedavi oranları baz alınıyor.

 2021 Doğum Sonrası Ödenen Ücretler

Brüt

Maaş

Doğum

Parası

İlk Çocuk

Yardımı

Süt

Parası

Toplam

3.577 TL 8.904 TL 300 TL 232 TL 9.436 TL
3.900 TL 9.707 TL 300 TL 232 TL 10.239 TL
4.200 TL 10.453 TL 300 TL 232 TL 10.985 TL
4.500 TL 11.200 TL 300 TL 232 TL 11.732 TL
4.800 TL 11.947 TL 300 TL 232 TL 12.479 TL
5.500 TL 13.689 TL 300 TL  232 TL 14.221 TL
7.000 TL 17.422 TL 300 TL 232 TL 17.954 TL

 

NOT: Rapor (Doğum) parası 112 güne göre hesaplanmıştır. 300 liralık doğum parası ilk çocuk için geçerlidir.

Emzirme Ödeneği Kimlere Verilir?

Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. Ayrıca hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir.

Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türü olup, kamu görevlisi olan sigortalılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup bu kişilere emzirme ödeneği ödenmez.

Emzirme Ödeneğinin Şartları Nelerdir?

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;

  • Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

  • Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

  • Doğumun canlı gerçekleşmiş olması şarttır. 

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.  

Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

YORUMLAR 25
  • Semra 2 yıl önce Şikayet Et
    Ev hanımları çalışmıyorum u akşama kdar calisiyoruz bize neden yardımcı olmuyorsunuz?
    Cevapla
  • ... 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamıyorum asıl bu tür yardımlardan sigortası olmayanların faydalanması daha mantıklı değil mi ?
    Cevapla
  • Hazal 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet öyle olması gerekiyor. Bunu tüm kadınlara hak tanıması lazım
    Cevapla
  • Bycush 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıllardır var olan ödeme haber farklı algılanıyor aldığınız raporların ödemesi emzirme ve doğum yardımı ödemelerinin toplamıdır ve şartları sağlayanlar alabilir herkese ödenmez analık raporunda son 1 yıl içerisinde 90 gün prim şartı emzirme ödeneğinde son bir yıl içerisinde 120 gün şartı aranmaktadır doğum yardımı için şart aranmaz hepsi bu
    Cevapla
  • Busra 2 yıl önce Şikayet Et
    Maaşın dışında mı acaba bu ödenek
    Cevapla
  • YÜKSEL 2 yıl önce Şikayet Et
    bulunduğun şehirde ki SGK İL Müdürlüğüne gidip başvurabilirsiniz
    Cevapla
  • Melek 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasil baş vuru yapabilirim çok ihtiyacım var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar