TBMM'nde müsilaj için acil çağrı: Deniz ölüyor, zamanı yok

Marmara'nın müsilaj sorunundan kurtulması için kurulan Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, TBMM'de Marmara için "deniz ölüyor, denizin zamanı yok" uyarısında bulundu.

TBMM'nde müsilaj için acil çağrı: Deniz ölüyor, zamanı yok
TBMM'nde müsilaj için acil çağrı: Deniz ölüyor, zamanı yok
GİRİŞ 10.08.2021 18:59 GÜNCELLEME 10.08.2021 18:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Marmara'nın müsilaj sorunundan kurtulması için kurulan Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, TBMM'de Marmara için "deniz ölüyor, denizin zamanı yok" uyarısında bulundu. Sarı, yüzeyden temizlense de çeşitli metrelerde müsilaj varlığının devam ettiğini belirterek, "Önemli kısmı deniz dibine çökecek, dipteki yaşamı öldürecek" uyarısında bulundu

Sarı, TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'na geçtiğimiz hafta yaptığı sunumda, müsilaj temizleme çalışmalarının iyi bir gelişme olduğunu ancak deniz altında değişen bir şey olmadığını belirtti. Su altında bizzat kendisinin çektiği fotoğrafları komisyon üyesi milletvekillerine gösteren Sarı, deniz yüzeyinden 3 metre aşağıda başlayıp, 30 metreye kadar müsilajın aldığı şekillere dikkati çekti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın, "hangi bölgede" sorusu üzerine Prof. Dr. Sarı, "Tavşan Adası'na yakın bir bölgede, çalışmalarımız bitmek üzere, 3 metre derinliğe indiğimiz andan itibaren aşağıya doğru indikçe yoğunluk artıyor, ışık azalıyor. Etrafta müsilaj bulutlar gibi devam ediyor. Arka arkaya labirentler oluşturulmuş tüllerden âdeta" bilgisini verdi. Çektiği fotoğraflar üzerinden, 15 metreden sonra müsilaj parçacıklarının iyice büyüdüğüne dikkat çeken Sarı, "30 metreye geldiğimizde zifiri karanlıkta kaldık. Normalde ışık görmemiz lazım. 0'la 30 metre arasında bir müsilaj yoğunluğunu görmüş olduk. Yani müsilaj sadece yüzeyde gördüklerimiz değil. Çok farklı formları var, müsilaj yapan alt grupları çok çok farklı" ifadelerini kullandı.

'YÜZEY TEMİZLENDİ'

Marmara'nın çeşitli bölgelerinden görüntüler paylaşan Prof. Dr. Sarı, yüzeyden temizlense de çeşitli metrelerde müsilaj varlığının devam ettiğini söyledi. Sarı, "Bunlar şimdilik askıda duruyor, yüzeye çıkma şansları yok. Büyüdükten sonra önemli bir kısmı deniz dibine çökecek, denizin dibindeki yaşamı öldürecek. 'Yüzeyi temizledik', evet, bu memnuniyet verici, yapmamız gerekiyordu ama müsilaj denizin altında devam ediyor" vurgulamasını yaptı. Marmara'nın her bölgesinin aynı olmadığını, gönüllü dalgıçlardan oluşan gözlem ağı aracılığıyla takip yaptıklarını aktaran Sarı, mevcut durumda, "Denizin dibinde değişen hiçbir şey yok" değerlendirmesini yaptı.

'KORUMA ALANI İLAN EDİLMELİ'

İklim değişikliği ve sıcaklık artışını durdurma şansı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin hızlı restorasyonunun sağlanması, ekosistemin toparlanması zorunluluğuna işaret etti. Sarı, Marmara'nın acilen "koruma alanı" ilan edilmesi, endüstriyel atıkların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması gerektiğini ifade etti. İleri biyolojik arıtma tesislerinin üç yılda kurulabildiğini aktaran Sarı, "Marmara denizinin bu kadar zamanı yok. Deniz ölüyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: BURSA'DA BUGÜN
YORUMLAR 2
  • Haberci 2 yıl önce Şikayet Et
    Yarın ne olacak demezsiniz bile ama bazılarında dil pabuç gibi
    Cevapla
  • Hilmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın yetkililer Uyarıyı mutlaka dikkate alın, vakit kaybetmeden harekete geçin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…