Prof. Dr. Kurnaz BM raporunu değerlendirdi: 100 sene içerisinde İstanbul 3 adaya bölünecek

BM'nim en kapsamlı küresel ısınma raporunun ardından değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Küresel ısınmanın sonunda dünyadaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 70 metre yükselecek. İstanbul 3 adaya bölünecek" dedi.

Prof. Dr. Kurnaz BM raporunu değerlendirdi: 100 sene içerisinde İstanbul 3 adaya bölünecek
Prof. Dr. Kurnaz BM raporunu değerlendirdi: 100 sene içerisinde İstanbul 3 adaya bölünecek
GİRİŞ 11.08.2021 11:51 GÜNCELLEME 11.08.2021 12:04
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, BM iklim raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurnaz, "BM İklim Raporu ilginç şeyler söylüyor. Raporda, önümüzdeki 100 sene içerisinde deniz seviyesinde yaklaşık 80 santim ile 1 metre arasında yükselme olacağı belirtiliyor. Tabi bu deniz seviyesindeki yükselme İstanbul'la da tehlike getirecek. Yine rapora göre deniz seviyesindeki 1 metrelik yükselmeyle Haliç'in iç kesimlerinde ve Küçükçekmece civarında deniz sorunlar yaşanabileceği söyleniyor" diye konuştu.

"İSTANBUL, İZMİR GİBİ KIYI ŞEHİRLERİNDE DENİZ SEVİYESİ ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE BİRKAÇ METRE ARTACAK"

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

"BM İklim Raporunda, 'Batı Antartika'nın artık tam olarak ne zaman eriyeceğini tahmin edemeye biliriz' cümlesi yer alıyor. Yine bu bölgedeki buzların çok hızlı erimesi mümkün. Bu buzlar erken eriyecek olursa, İstanbul, İzmir gibi kıyı şehirlerinde deniz seviyesi çok hızlı bir şekilde birkaç metre artacak. Bu duruma vatandaş açısından bakarsak, ev alacak kişilerin deniz kenarlarını tercih etmemeleri gerekecek. Yine belediyeler yapacakları metro çıkışlarının ağzını, denize değil de karaya vermeyi tercih etmesi gerekecek."

"DENİZ SEVİYESİ ARTARSA, İSTANBUL BOĞAZI'NDA SORUNLAR YAŞANACAK"

Deniz seviyesi bir metre artacak olursa İstanbul Boğazı'nda sorunlar yaşanacağını belirten Prof. Dr. Kurnaz, "Denize kıyısı olan yerler, evlerinin önüne duvar yapmak zorunda kalacak. Yine şu anda Türkiye'nin tarım alanlarının önemli bir kısmı da bu bağlamda zarar görecek. Deniz seviyesi bir metre yükselecek olursa, deniz yüz metre içeri girecek" şeklinde konuştu.

"İSTANBUL 3 TANE ADAYA BÖLÜNECEK"

Küresel ısınmayla sadece Avrupa'nın değil, dünyanın da haritasının değişeceğini söyleyen Prof. Dr. Kurnaz, "Küresel ısınmanın sonunda dünyadaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 70 metre yükselecek. Deniz seviyesi 70 metre yükseldiğinde şu an bulunduğumuz mekanların birçoğu sular altında kalacak. İstanbul 3 tane adaya bölünecek. Bu durum yakın bir zamanda olmayacak ama biz böyle devam edersek eninde sonunda karşımıza çıkacak. Yine dünyanın neresi buzul, neresi çöl, neresi orman olduğu tamamen değişecek. Şu an Sahra Çölü dediğimiz yer 6 derece kuzeye kayacak. Bu durumdan dolayı güneyde çöl olan bölgelerin bir kısmı orman olmaya başlayacak. Trabzon, Samsun ve İstanbul gibi Türkiye'nin kuzey bölgelerinin iklimi bu yüzyılın sonunda Antalya, Adana İklimi gibi olacak" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"İklim değişikliğiyle yangın, sel gibi olayların şiddeti, sıklığı ve görüldüğü alan genişletiyor. Yani 10 yılda bir görülen bir doğa olayı 2 yılda bir görülmeye başlıyor. Ya da kuraklık 6 ay süreceğine 2 yıl sürüyor."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 42
  • Deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    yüz sene sonrasindan banane... ben mi yiktim bu dünyayi. bunu gidin abd,ye, avrupaya sorun....
    Cevapla
  • Haso 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbul yapilinca 3 ada olur benim görusum (sk)
    Cevapla
  • Habusiki koyama 2 yıl önce Şikayet Et
    Banane sanki 120 yılyaşıyacaksınız.
    Cevapla
  • Hasanbb 2 yıl önce Şikayet Et
    Medeniyetsizler.ne kadar cahilsiniz be siz.sen o araçla giderken kaba ve pet şisesini yola atan adamsın.utanıyorum sizlerden.yuh size.
    Cevapla
  • Tusana Edep 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizzzzz
    Cevapla
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Belli ki çocuğun yok!
    Cevapla
  • Gariban adam 2 yıl önce Şikayet Et
    Haber içinde 80 cm ile 1 metreden. Bahsedilirken diğer yandan 70 metre yükselecek diye bı kaç kez belirtilmiş ! Ne oluyor !? Anlamadım 70 metrede dünya sular altında kalır
    Cevapla
  • Sami 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu da uçakları bir türlü göremeyen chpkklı mi acaba? Kanal İstanbul’dan haberi yok.
    Cevapla
  • Hasanbb 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbul değil mesele Sami.Ahhh sami vah sami.Levent Hoca bir değerdir.her şeyi siyasete yormayın dünyalı ve medeni bir sıradan insan olmak zor değil.dünya tükeniyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!