Bakan Akar: Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır

Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'e konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, Mehmetçiğin Afganistan'da kalma kararı alınması durumunda yeni bir tezkere için "Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır" dedi.

Bakan Akar: Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır
Bakan Akar: Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır
GİRİŞ 22.08.2021 02:00 GÜNCELLEME 22.08.2021 02:03
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gündemdeki çeşitli konularla ilgili Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'in sorularını cevaplandırdı.

Akar, Afganistan'da, Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından Türkiye'nin Hamid Karzai Havalimanı'nın kontrolü ve işletmesi ile ilgili anlaşma sağlanması ve Mehmetçiğin orada kalması kararının oluşması durumunda yeni bir tezkere gerekeceğini ve "Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır. Bu konuda ilgili Bakanlık ve kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor, hazırlıklarını yapıyor." dedi.

HAMİD KARZAİ HAVALİMANI’NDA SON DURUM

Afganistan’daki Hamid Karzai Havalimanı’nda son duruma ilişkin Bakan Akar şunları kaydetti;

H.A: Askeri birliklerimiz güven içinde, emniyetle görevlerini eksiksiz yapmaya çalışıyorlar. Birinci gün Taliban şehre girince yerli sözleşmeli personel görev yerlerini terk ettiği için halk havaalanına girdi. Bu durum 24 saat sürdü daha sonra TSK  unsurları Almanlar, İngilizler ve ABD’lilerle birlikte yerel bazı Afgan unsurları ile pist uçuşlara hazır hale getirildi. Şu anda havaalanı dışına çıkmak istemiyorlar, orayı bir anlamda güvenli bölge, sığınak gibi görüyorlar, bekliyorlar. Ayın 16’sında THY kalktı 258 yolcusuyla. Ondan sonra Hava Kuvvetlerimize bağlı uçaklarımızı kullanarak tahliye yaptık. Askeri uçaklarla Kabil- Türkiye yaparsak çok zaman kaybedeceğiz dedik. Gerektiğinde hızlı reaksiyon göstererek tahliyeleri gerçekleştirmek amacıyla uçakları hazır tutacağız. Bir saat içinde oraya uçakları sokacağız ve Mehmetçiği alıp çıkacağız. Dolayısıyla elimizdeki uçakları hazır tutmak için yeni bir planlama yaptık . Biz vatandaşlarımızı Kabil’den İslamabad’a getiriyoruz oradan THY ile yurda tahliye ediliyorlar. Bu yolla 570 vatandaşımızı Kabil’den A 400 M’lerle İslamabad’a aktardık. Oradan da THY ile taşıdık. Bir anlamda Hava köprüsü kurduk.

"20 YILDAN BERİ ORADAYIZ, 6 YILDAN BERİ DE HAVAALANINI İŞLETİYORUZ"

"Afgan kardeşlerimizle kültürel, ortak, tarihi değerlerimiz var" diyen Akar Mehmetçiğin uzun süredir orada olduğunu ifade ederek "Bizim yüzyıllardan beri AFG ile tarihi geçmişimiz ortak değerlerimiz var. 20 yıldan beri oradayız,  6 yıldan beri de havaalanını işletiyoruz. Bizim herhangi bir muharip görevimiz olmadı. Tamamen teknik, idari, insani çalışma. Bizim çalışmamız bundan ibaret. Bunu yaptık. Biz 2002'den beri Afgan kardeşlerimizin yanında olmayı sürdürüyoruz. NATO o dönemde de tartışıyor, 'Ne zaman çıkacaksınız' diyordu. Biz her seferinde dedik ki 'Afgan kardeşlerimiz istediği sürece biz burada kalmaya devam edeceğiz'. Biz aynı noktadayız. Bizim Afgan kardeşlerimizle kültürel, ortak, tarihi değerlerimiz var. Bizim herhangi bir gizli gündemimiz yok." dedi.

"BIR SIKINTI GÖRÜRSEK 24 SAATTE ORAYI TERK EDERİZ"

Şu anki durumda tamamen bir iyimserlik havasının olmadığını söyleyen Akar "Önemli olan Afgan kardeşlerimizin, ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatleri; bir de ahlaki ve kendi değerlerimiz var. Bu manada ilgili kurumlarca  temaslar yapılıyor. Bunlardan da olumlu sinyaller geliyor. Tamamen bir iyimserlik havası tabii ki yok. Olaylar ters giderse bir sıkıntı görürsek 24 saatte orayı terk ederiz." dedi.

Biden: Kaos olmaksızın ayrılmanın yolu yoktuBiden: Kaos olmaksızın ayrılmanın yolu yoktu

Kabil havalimanındaki insanlık dramına Pentagon'dan yüzsüz açıklamaKabil havalimanındaki insanlık dramına Pentagon'dan yüzsüz açıklama

BIR ANLAŞMAYA VARILIRSA MI ORADA KALACAĞIZ? 

Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın ülke için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Akar sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz ilk günden beri müzakere ederken çeşitli şartlarımızı dile getirdik. Bunların içinde tüm görüşmelerde muhataplarımıza ayrıca orada bir mutabakat olursa kalacağımızı söyledik. Havaalanı kapanırsa bütün Afganistan kültürden sağlığa, ekonomiden ticarete kadar her şeyi kapanır. Ayrıca NATO ülkeleri havaalanı kapandığı zaman oradan çekileceklerini söylediler. Onlar çekilirse izole bir devlet oluyorlar, kiminle konuşacaklar. Dolayısıyla Afgan kardeşlerimiz zarara uğramasın, biz de 6 senedir bu işi yapıyoruz. Biz bu göreve devam edelim. Bunun kimseye bir zararı yok. Tabii ki tehdit, risk görürsek 24 saatte çekiliriz.

Mehmet Acet: Eğer Türkiye bu kararı alacaksa Taliban'la anlaşması gerekiyorMehmet Acet: Eğer Türkiye bu kararı alacaksa Taliban'la anlaşması gerekiyor

TÜRKİYE’NİN GÖREVİNİ SÜRDÜRMEYE TALİP ÜLKE VAR MI? 

Yok ama ilerleyen dönemde belki diyebilirler.  

HAVAALANİNDAKİ SON DURUM NEDİR? 

Uçuşa açık, iniş kalkış yapılıyor. Son dört günde 146 uçuş gerçekleşti. Şu ana kadar herhangi bir saldırı, müdahale olmadı. Silah sesleri duyuluyor denilen şey ise kalabalığı dağıtmak için havaya yapılan atışlardı. Hayatını kaybedenlerin izdihamdan dolayı olduğu belirtiliyor. Temaslarımız devam ediyor.  

BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ TAMAMEN TAHLİYE Mİ EDİLDİ? 

Büyükelçiliğimiz havaalanında görevini sürdürüyor. Fakat bayrağımız büyükelçilik binamızda dalgalanıyor. Herhangi bir saldırı olmadı. Koruyacaklarını ifade ettiler. Alman ve İngiliz Savunma Bakanları ile görüştük, NATO, ABD’liler iş birliğine hazır olduklarını ve Türkiye’nin oradaki varlığını desteklediklerini belirtiyor. 

KARAR VERİLİR VE ORADA KALMAYA DEVAM EDİLİRSE YENİ BİR TEZKERE GEREKİR Mİ? 

Gerekir. Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır. Bu konuda ilgili Bakanlık ve kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor, hazırlıklarını yapıyor.  

Vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda güzel bir operasyon yaptık. Milli Savunma ve Dışişleri bakanlıklarımız süratli bir şekilde harekete geçti. Oradaki vatandaşlarımızın tamamını tahliye etme imkan ve kabiliyetimiz var. İlk günden itibaren komutanlarımızın hepsi ayakta. Harekat merkezlerimizi ilk günden itibaren takviye ve aktive ettik. Gelişmeleri de basınla  doğru, dürüst, gerçekçi olarak paylaşıyoruz 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 10
  • Kemalettin 2 yıl önce Şikayet Et
    2023te derhal gitmeli bu zihniyet
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerekirse mi!!?
    Cevapla
  • Karaoğlan 2 yıl önce Şikayet Et
    Herkes gittikten sonra bizim orada kalmamızın pratik ne anlamı var? Taliban la görüşerek, anlaşarak maddi ve manevi ileriye dönük kazan kazan çıkarlarımız için Amenna…. Bunun aksi tezkere çıkarıp gereksiz yere Talibanla çatışma ortamı riskine girmeyelim.
    Cevapla
  • Kürşad Tigin 2 yıl önce Şikayet Et
    Mazlumların nefes alması için türk ordusu heryerde biz sömürmek için değil korumak nefes aldırmak için oralardayiz onun icinki Allah bizden yanadır! Rabbim ordumuzu korusun ve muhafaza eylesin!
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi mazlumların Taliban uzaydan inmedi. 2001 önceside Afganistanı yönetiyordu. Kimikime karşı koruyacaksın? Talibana karşıysa bu yapılan en büyük hata olur.
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun Akar Paşaya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!