Obüsler artık daha hızlı: Elektrikli fırtına!

Türkiye, Fırtına Obüsü'ndeki motor sorununu çözdü. Elektrikli olarak dönüşümü sağlanan E-Fırtına Obüsü, daha seri hale getirildi.

GİRİŞ 06.09.2021 08:34 GÜNCELLEME 06.09.2021 19:46
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Açık ve örtülü ambargolar, Türk savunma sanayiinin milli ve yerli üretime yönelerek daha da güçlenmesinde etkili oldu. İnsansız hava araçları teknolojisinde sağlanan başarının ardından Türkiye, Fırtına obüslerindeki (top) motor sorununu da çözdü. Elektrikli olarak dönüşümü sağlanan E-Fırtına Obüsü, daha seri hale getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, son yıllarda ağırlıklı olarak Türk savunma sanayiinin geliştirip ürettiği helikopter, insansız hava araçları, askeri gemiler, zırhlı araçlar, güdümlü mermiler ve milli silah sistemlerini kullanmaya başladı. Savunma sanayiinin milli üretime yönelmesinde, açık ve örtülü ambargoların önemli etkisi oldu.

Almanya, geçmişte Türkiye’nin Azerbaycan’a Ermenistan ile Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek yerli üretim Fırtına Obüsü satmasına izin vermemişti. Fırtına motorlarının alındığı ülke olan Almanya, bu tutumunu Suudi Arabistan gibi ülkelere yapılacak ihracat için de sürdürmüştü. Türkiye, Almanya’nın bu tavrı üzerine yeni arayışa girmişti. Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), yürüttüğü Ar-Ge çalışması ile TSK’nın envanterindeki Fırtına Obüsü’nü elektrikli hale getirdi. Böylece motor ve güç grubunda dışa bağımlılık sona erdirildi. Yetkililer, “Elektrikli Fırtına yakında ordunun hizmetine girecek. Hibrit tahrik sistemi entegrasyonu yapıldı. Motorun yerine pil paketi takıldı. Yeni obüsler daha hızlı ve atik oldu” dedi.

4 SAAT ŞARJLA 500 KİLOMETRE

Hibrit hale getirilen E Fırtına’nın temel özellikleri şöyle sıralandı:

- Motor tipi: Elektrik 2P2S

- Motor gücü: 1.300 HP(1.000 kW)

- Azami tork: 10.000 Nm

- Motor devri: 3.000 rpm

- Araç ağırlığı: 48.4 ton

- Azami hız: 60 km / h

- Dik eğim tırmanma: Yüzde 60

- Yan eğim: Yüzde 40

- Menzil: 500 kilometre

- Pil paket kapasitesi: 357,12 kWh

- Şarj süresi: 4 saat

- Bakım aralığı: 900 saat

PERSONEL TAŞIYICIYDI MUHAREBE ARACI OLDU

MKE tarafından yürütün bir diğer proje kapsamında zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) aracı olan M113, elektrikli zırhlı muharebe (ZMA) aracına dönüştürüldü. Elektrikli ZMA’nın uzaktan komutalı silah sistemi bulunuyor. Nişancı görüş sistemi ise termal kamera sistemi, gündüz görüş sistemi ve lazer mesafe ölçerden oluşuyor. Bu araçlardan 50 adetin dönüşümünün sağlanacağı belirtildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 79
  • İnan bah Kayseri 2 yıl önce Şikayet Et
    İyiki Almanya bize ambargo uyguladı Kendi gücümüzü test ettik
    Cevapla
  • Osmali tokatı 2 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba ben ilkokul mezunu yum yılardır 7 gazesine değişik isimlerle yorum yapıyor yortdisi da turkiyen elektrik lazer üstüne çok durmalı hem hızlı masrafsız çok çok onenemli gelen bir fizeyi saniyede havvada dağıtır tsk
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendimize olan güvenimiz arttıkça daha çok şeyler başaracağız daha çok başarılara imza atacağız yürü durma türkiye
    Cevapla
  • battalgazi66 2 yıl önce Şikayet Et
    Icimizde lanetlenmis bir gurup var ne yaparsak yapalim bu lanetli kesimi memmun edemiyoruz almani amerikalisi rus u neysede bize en buyuk zarari bu lanetli kesim vrriyor
    Cevapla
  • Recepali 2 yıl önce Şikayet Et
    Yap heykeli kalkın , modernleş , çağ atla, niye savunma sanayı kuruyon niye arge çalışmaları yapıyon. Bak cahape 100 yıldır heykel yaptı , şimdi içi rahat (sanki bir halt etmiş gibi) kenarda oturuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü