Van Gölü için tehlike kapıda! Çekilme devasa boyutlarda

Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de yüzey alanıyla en büyük gölü olan Van Gölü'nde yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi.

Van Gölü için tehlike kapıda! Çekilme devasa boyutlarda
Van Gölü için tehlike kapıda! Çekilme devasa boyutlarda
GİRİŞ 08.09.2021 15:43 GÜNCELLEME 08.09.2021 15:43
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla da Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, çekilmenin 1 kilometreyi aştığını, su yüzeyine çıkan mikrobiyalitlerin de bunun göstergesi olduğunu söyledi. Akkuş "Şu andaki alçalma gördüklerimizin çok çok daha üstünde. Yaklaşık 3 metre suyun alçaldığını görüyoruz" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, temmuz ayı sıcaklık ve yağış değerlendirmesi raporlarına göre Van ve çevresi son yılların en kurak dönemini yaşıyor.

"BUHARLAŞMA YAĞIŞIN NEREDEYSE 3 KATI"
Bölgedeki birçok dere ve gölet gibi Van Gölü'nde de kuraklığın etkisi görülüyor.  Gölün çekilmesiyle daha önce su altındaki bazı bölgeler ve mikrobiyalitler yeniden yüzeye çıkmaya başladı.

Su derinliğinin daha az olduğu Çelibibağ bölgesinde yaklaşık 3 metrelik bir düşüşün yaşandığını belirten Akkuş, şunları söyledi:

"Ülkemizde birçok gölün tamamen kuruduğu yönünde haberler alıyoruz, Akşehir Gölü gibi. Fakat Van Gölü diğer göllere göre daha hassas. Yazın buharlaşmayla gölden su uzaklaşıyor, kışın ve sonbaharda da kar ve yağmurların başlamasıyla su girdisi oluyor. Buharlaşmanın fazla olduğu yıllarda gölün su seviyesi düşerken, yağışın fazla olduğu yıllarda su seviyesi yükseliyor."

Van Gölü'ndeki buharlaşmanın, yağışın neredeyse üç katı olduğunu belirten Akkuş, " Van Gölü her yıl bir 1,5 metre alçalıp yükselme gösterir. Fakat şu andaki alçalma gördüklerimizin çok çok daha üstünde. Bu durum böyle davam ederse üzülerek ifade etmek isterim ki; daha da çekileceğine şahitlik etmiş olacağız" dedi.

Çevredekilerle konuştuklarında son 80 yıldır böyle bir çekilme olmadığını söyleyen Akkuş, "Şu anki su seviyesinin 150 metre üzerine çıktığı olmuş. Van il merkezi, Erciş ilçe merkezi sular altında kalmış. Son 6 bin yıldır su seviyesi bu şekilde iklime bağlı olarak alçalıp yükseliyor. Diliyoruz ki bu alçalma daha da devam etmesin" diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Seyithan Söylemez (75)' de Çelebibağı Mahallesi'nde yaşadığını belirterek "20 yıl önce mahallenin merkezinde yaşarken, evimi sahile yakın yere taşıdım. İlk geldiğimde evimiz gölün kenarındaydı. Aradan geçen zaman içinde Van Gölü bir kilometreden fazla çekilerek evimizin çok uzağına gitti. Hayatımda suyun bu kadar çekildiğini hiç görmedim" dedi.

 

YORUMLAR 3
  • Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Allahın haram saydığı işleri yapanlar özellikle faizi yiyenler olduğu müddetçe son vahim birde müslüman beldesinde
    Cevapla
  • ismail 2 yıl önce Şikayet Et
    Sorun yok. Çekildikçe eski ev kalıntıları ve mezarlıklar ortaya çıkıyor. Demek ki eski seviyelerine çekiliyor.
    Cevapla
  • Sebahattin 2 yıl önce Şikayet Et
    sadece Van gölünde mi oldu sanıyorsunuz, kuraklık bağıra bağıra geliyor.. İznik gölü kıyıdan 30mt çekildi, çekilme her yıl daha fazla artıyor böyle giderse durum çok vahim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar