CHP'li Belediyeden skandal tören! Türk kadınını zincire vurdular

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapılan törende, üzeri siyah örtüyle kapatılan bir genç kızın zincirle bağlanması ve ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açmasıyla tamamlanan temsile vatandaşlar tepki gösterdi.

GİRİŞ 10.09.2021 12:16 GÜNCELLEME 10.09.2021 13:44
Bu Habere 224 Yorum Yapılmış

Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılması ve CHP'li Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan'ın konuşmasının ardından halk oyunları gösterilerine yer verilen kutlama programı, Menderes Bulvarı'nda yapıldı.

Bulvarda, ilçe idarecilerinin halkı selamlaması, atlı efelerin protokol üyelerine Türk bayrağı sunması, halk oyunu gösterisi ve ilçenin kurtuluşunun temsili olarak canlandırılmasının ardından resmi geçitle tören sona erdi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Balıkesir Valiliği, Edremit’teki skandal olayla ilgili inceleme başlattı.

AK PARTİ'DEN TEPKİ

AK Parti'li Edremit Belediye Meclisi Üyesi Murat Tuna, törende kurtuluşun canlandırıldığı bölümde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesince sunulan temsile tepki gösterdi.

"ONU DÜZENLEYENLER KİMSE, HESABINI VERECEK"

Tuna, üzeri siyah örtüyle kapatılan bir genç kızın zincirle bağlanması ve ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açmasıyla tamamlanan temsile ilişkin, "Türk kadınını zincire vuracak daha anasından doğmadı. Türk kadınını kim zincire vurdu? Neyin hesabını yapıyorsunuz? Onu düzenleyenler kimse, hesabını verecek." diyerek tören alanından ayrıldı.

Törenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Tuna, Edremit'in kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü programının ilgili kurumlarca gayet şık bir vaziyette hazırlandığını söyledi.

"ZİNCİRLE BAĞLAMALARI BENİ ÇİLEDEN ÇIKARDI"

Tepki gösterdiği temsille ilgili görüşlerini aktaran Tuna, şunları kaydetti:

"Genç kızımıza diz çöktürüldü, üzerine kara büyük bir çarşaf attılar. Yapabilirler, bu mizansen olarak da olabilir. O derneğin kendi bakış açısıdır ama hemen akabinde 4-5 metrelik zincirle o genç kızımızın protokolün önünde, Edremit halkının önünde zincire vurulması ve zincirle bağlamaları beni çileden çıkardı. Benim oradaki protokole, o yapılan harekete tek isyanım şudur: Bizim kadınımızın, bizim genç kızlarımızın zincire vurulduğu hiçbir dönem olmamıştır. Oradaki o protestoyu, tepkiyi koymamı gerektiriyordu. Benim inancım bu doğrultudadır."

CHP'Lİ BAŞKAN TÖRENİ SAVUNDU

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan konuya ilişkin "Bu bir mizansendir. Biz burada katılmak isteyenleri tespit ediyoruz. Esnaflarla beraber, burada yapılacak gösterilerden sorumlu değiliz. Orada ki tepki nedir bilmiyorum anlamış değilim. Vurulmadı mı neler yapıldı? Kadınlarımız tacize tecavüze uğramadı mı? Burada o günleri hatırlatarak özgürlüğün nasıl kurtulduğunu anlatıyor. Kimseyi rahatsız edecek bir şey yok. Ben çok anlamış değilim" ifadelerini kullandı.

"AMAÇ BİR KADINI ZİNCİRE VURMAK DEĞİL"

ÇYDD Edremit Şube Başkanı Nedret Aldemir ise konuyla ilgili açıklamasında, törendeki amaçlarının bir kadını zincire vurmak olmadığını savundu.

Edremit ilçesinin zincirden, esaretten kurtarılmasını yansıtmaya çalıştıklarını belirten Aldemir, şöyle devam etti:

"Bu, Edremit’te 100 yıllık bir gelenek. Daha önce Cumhuriyet Meydanı'nda konuşmanın hemen ardından kara örtünün altında yöresel kıyafetli kadın olurdu ve üzerindeki zincir çıkarılarak kentin kurtarılışı sembolize edilirdi. Ardından da halk oyunları oynanarak kurtuluş kutlanırdı. Bizim siyasetle filan hiçbir ilgimiz yok, olamaz da ancak beyefendinin neden tepki gösterdiğine bir anlam veremiyorum. Demek ki o görmek istediği gibi görüyor ve kara örtü altındaki zincirli kadını, kadın olarak görüyor. Oysa ki o bir kadın değil, Edremit ilçesidir. Bizim anlatmak istediğimiz de budur."

KAYMAKAM MERKEZE ÇEKİLDİ

Balıkesir Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle:

“Edremit İlçemizde 09.09.2021 Perşembe günü gerçekleşen Edremit’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü Kutlama Programında yaşanan gösteri ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, Kurtuluş Töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür.

Milli Kurtuluş Günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişi talep edilmiştir. Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir. Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır.”

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 224
  • greenpeace 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp değişmez bakmayın şimdi din,inanç,kıyafet özgürlüğü dediklerine onlar iktidara gelip ellerine fırsat geçtiği anda yine insanların dini özgürlük sembolleri ile oynayacaklardır.Tam da bu görüntüler asıl Chp zihniyetinin temsilidir.Çıksın By Kemal bu görüntüleri kınasın,kınayamaz çünkü,zihniyet aynı.
    Cevapla
  • ah ah 2 yıl önce Şikayet Et
    Çağdaş dernekse ve kadın haklarını savunuyorsa madem, gitsin CHP merkezinin önünde eylem yapsınlar. her gün taciz tecavüz var kadınlara sahip çıksınlar. Görelim samimiyetlerini .
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    islam kadını cağ dışı yaptı bak biz onu kurtardık zihniyeti. esas olan kadının bugün köleleşmesi, özgürlük adı altında kadını zalimce sömüren, tacize tecavüze maruz bırakan ve öldüren zihniyet bunların kadına bakışı. bu olay açıkca islama saldırıdır.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İslam dini ile sorunu olan bu zalimleri ve zihniyetini Allah kahru perişan eylesin. Bunlara samimi müslüman asla oy veremez.
    Cevapla
  • suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ebu Cehil'in torunları fıtratlarının gereğini yapıyor, asıl bunlara müsaade edenleri hesaba çekmek gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak