Aşısız korona hastalarının son anlarındaki tüyleri diken diken eden sözleri

Koronavirüs salgını aşı olmanyan insanlarda çok zorlu bir hastalık sürecine neden olurken varyantların da etkisiyle artık genç yaşlı bakmaksızın çoğu hastada ölüme neden oluyor.

Aşısız korona hastalarının son anlarındaki tüyleri diken diken eden sözleri
Aşısız korona hastalarının son anlarındaki tüyleri diken diken eden sözleri
GİRİŞ 11.09.2021 18:04 GÜNCELLEME 11.09.2021 18:07
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüse karşı verilen amansız mücadelede, ölümün kıyısında belki de son anlarda, yoğun bakımdaki hastaların mücadelelerinin en büyük tanığı yoğun bakım doktorları oluyor.

Ölüm ile yaşam arasındaki çizgide yoğun bakımdaki hastalara ailelerinden yakın olan yoğun bakımcılar, aslında bu hastaların son sözlerinin de vasiyet emanetçileri... 11 yıldır yoğun bakımlarda çalışan ve 2019 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından 'Yılın Doktoru' seçilen Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Sevgi Ballı Seyhan, kendi tercihi olarak aşı olmadığı için yoğun bakımlarda en büyük pişmanlıkları yaşayan hastaların, en son anlarının, en acı tanıklarından sadece biri. İşte koronavirüs hastalarının o son dakikalarında ölmeden belki birkaç gün, belki de birkaç saat önce Sevgi doktorla paylaştıkları en acı vasiyetler...

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Sevgi Ballı Seyhan hissettiklerini anlattı. Doktor Sevgi, "Bu hastaların hepsini ve dahasını kaybettik maalesef. Hepsi aşısız ya da eksik aşılıydı. Ve ne acı ki ölümün ayak seslerini hissediyorlardı. Önceden 'aşı yok, tedavi yok yapacak bir şey yok elimizden geldiği kadar yapıyoruz' diyorduk. Ama şimdi en azından nasıl korunacağımızı biliyoruz. Yoğun bakım sadece aşısızlar ya da eksik aşılılarla dolu. Artık 'kovid pandemisi'nin yerini 'aşısızlık pandemisi' aldı" dedi.

HEPSİ ÇOK PİŞMANDI AMA...

Sevgi doktor, içini acıtan ve keşkelerle dolu bu son sözlerinin ağırlığını taşıyanlardan. Dr. Seyhan, "Bu katil virüsü engellememiz için elimizde bir silah var. O da aşı. Onu kullanmamak ne acı. Yoğun bakımda çok ölüm gördük. Ölüm kimseye yakışmıyor. Bu delta virüs, çok acımasız. Delta'ya yakalanan aşısız hastaları ilk bir hafta içinde kaybediyoruz. Ve aşı olmadıkları için hepsi çok pişman. Hep "keşke olsaydık" sözleri. İçimiz çok acıyor. Biz yoğun bakım doktorları niye aşıyı savunuyoruz şimdi anlıyor musunuz!" diyor.

ÇOCUKLARIM ABİME EMANET NE OLUR SÖYLEMEYİ UNUTMAYIN

Ve işte Sevgi doktora hastalarının ölmeden önce söyledikleri yürek yakan son sözleri: 

35 yaşında erkek hasta: 'Ben ölüyorum ben ölüyorum, çocuklarım abime emanet ne olur söylemeyi unutmayın...'

42 yaşında kadın hasta: 'Komşular beni kandırdılar. Hiçbir hastalığın yok. Bir şey olmaz aşı daha tehlikeli' dediler, korktum. Asıl burdan korkmalıymışım, bilemedim.."

50 yaşında erkek hasta: 'Ne olur benim için biraz daha bekle yavrularım var, bilincim kaybolursa tak boruyu. Entübe et..'

40 yaşında kadın hasta: 'Keşke o düğüne gitmeseydim, fotoğrafları çektirirken maskeyi indirmeseydim, çocuğuma kim bakacak şimdi.."

54 yaşında erkek hasta: 'Karımın obsesyonları (takıntılı düşünce) var. Kötü olduğumu söylersen benden önce ölür. Ölürsem de sakın ona söyleme.."

70 yaşında erkek hasta: Oğluna saturasyonları (kandaki oksijen miktarı) 60 iken yoğun bakım odasının camından içeri bakan oğluna 'ben iyiyim hiç merak etmeyin' demesi.. Oğlu camın önünden gider gitmez entübe oldu. O baba bana dönüp 'doktorum babalar ölürken bile güçlü görünmek zorundadır' demesi.

SEVGİ DOKTOR YILIN DOKTORU

Dr. Seyhan, Sağlık Bakanlığı tarağından 2019'da ' yılın doktoru' seçildi. Dr. Seyhan, 08.00'de iş başı yaptığı hastanede güne başlayıp, 17.00'den sonra engelli ve yaşlı hastalar için evde bakım hizmeti veriyordu. 'Gönül Komşusu' projesiyle 81 ilden hastalara gönül komşularını bulmalarına vesile oldu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 17
  • Şaşkın 2 yıl önce Şikayet Et
    Kimyasal sıvı üreticilerinin, akıl tutulması yaşayanlar bedava sponsoru oldu. Yarın sap gibi ortada kalırsanız, ben sizi o zaman göreceğim.
    Cevapla
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz Rus ruleti oynamaya devam edin,Sosyal medya serserileri sizi yoğun bakımda kurtarırlar.
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Tedbir almamız, küresel bir bela ve musibete karşı kendi sağlığımızı da başkalarının sağlığını da korumamız, bizim için farz düzeyindedir. Başkasına zarar vermemek dinimizin en önemli temel kurallarından biridir. Dolayısıyla tedbir alalım. (Maske + mesafe + AŞI. ) Tedbir al, sonra Allah'a tevekkül et. Dinimizin emri budur. "Ey İman Edenler! Bütün Tedbirlerinizi Alın." (Nisâ: 71) "Tedbir Gibi Akıllılık Yoktur, Günahlardan Sakınmak Gibi Takvâ Yoktur, Güzel Ahlâk Gibi Asalet Yoktur." (İbn-i Mâce) "Tedbir Hayatın Yarısıdır." (Deylemi)
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaziyirum bugün 2 tane yakınım tam doz asili vefat etti kocaeida yoğun bakımda...ben şükür ölmedim maske mesafa hayatta bakmam gitmedigim yerde yok 83 gündür şükür aşililar korona oldu yatiyor bana bir şey olmadı...canı veren Allah alırsa ne yapayım...korkudan ölecek değilim ya
    Cevapla
  • yilmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    allah akil fikir versin ne diyelim
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Elbette vefat eden var ama çok çok az, tabi Aşısı tam demek 2 doz sinovac + 3.doz sinovac olmuş ve üzerinden 15 gün geçmiş yada 2 doz Biontech olmuş ve son aşının üzerinden 15 gün geçmiş kişi demek, Yoksa 2 doz sinovaclı şu an korunmuyor yada son aşısını olalı 3-5 gün olmuş biride tam olarak korunmuyor.
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşılılar ölmeyecek diye bir şey yok. İstatistiki olarak aşının etkisi %90 larda. Tabiki %10 aşıla da olsa ölecektir. Aşılılarla, aşısızlar arasındaki fark 1/10 . Sen onluk dilimde kalmaya devam et. Kafana poşet geçirilmiş gibi nefes almaya başladığında bu sözlerimi hatırlarsın..
    Cevapla
  • Kayapınarlı Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen artistlik yap da başına gelince anlarsın bu musibeti ama o zaman çok geç olur..
    Cevapla
  • sibel 2 yıl önce Şikayet Et
    kadere iman ... imanin şartlarından ... aşı olanlarda kovid oluyor vefat ediyor buna sığınıp aşı olmamak müslüman tedbirini akacak sonra Allah'a emanet, Kadere iman bu noktada devreye girecek aşılıda oluyor ve ölüyor demek bize yakışmaz
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı karşıtı klavye cengaverleri bu haberin altına yorum yazmayacak mı? Bakalım ne veciz sözler söyleyecekler haberdeki hasta pişmanlıkları üzerine.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!