Eğirdir Gölü'nde görülmemiş kirlilik: Bırakın içmeyi, parmağınızı dahi sokmayın!

Eğirdir Gölü içine lağım borularından biri patladı, göl yüzeyi atıkla doldu. Kirliliğin bugüne kadar görülmemiş seviyede olduğunu belirten Bilim Danışmanı Erol Kesici, "Bırakın içmeyi, parmağınızı dahi sokmayın" dedi.

GİRİŞ 13.09.2021 07:56 GÜNCELLEME 13.09.2021 08:41
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölüiçine döşenmiş lağım borularından birinin patlamasıyla göl yüzeyine çıkan atıkları görüntüledi. Dr. Kesici, göl sularına lağım sularının karışmasını ‘vahşet’ olarak nitelendirdi, “Göl stratejik öneme sahip içme suyu kaynağı ve sözde yasalarla da korunuyor” dedi. Gölden Isparta merkez ve 81’den fazla yerleşim alanının öncelikle içme suyu olarak yararlandığını aktaran Dr. Kesici “Çok geniş bir tarımsal üretim alanında kullanılıyor. Bir an önce önlem alınmalı ve göle derin deşarjdan vazgeçilmelidir. Gölün iç kısımlarına döşenen, yasa ve insanlık dışı lağım suyu bırakan borular kaldırılmalı. Bu sudan içilmekte, yemek pişirilmekte, meyve-sebze yıkanmakta, temizlik yapılmakta. Ayrıca burası çok yoğun talep gören bir plaj ve çocuklar da dahil herkes bu gölde yüzüyor” diye konuştu.

‘SEBEBİ İNSAN’

Eğirdir ilçesindeki evlerin çeşmelerinden gelen suyun kokusu ve zaman zaman değişen renginin de herkesçe fark edildiğini söyleyen Dr. Kesici “Bırakın içme suyu olarak kullanmayı, parmağınızı dahi suya sokmayın” diyerek uyardı.

Eğirdir Gölü’nün son yıllarda alg patlamasıyla da karşı karşıya kaldığını hatırlatan Dr. Kesici, göldeki su seviyesinin azalmasının ve aşırı kirliliğin sebebinin küresel ısınma olmadığını aktardı. Dr. Kesici, “Ne doğa olayıdır ne de doğaldır, sebebi insandır. Eğirdir ve birçok doğal su alanlarının, göletlerdeki su seviyesinin azalması ve kirlilik nedeniyle su kısıtlamaları başlamış durumda. Gölün dalgalı olduğu dönemlerde suyunun yeşile boyanması nedeniyle pompalardan su çekilemiyor. Çeşmelerden akan sular da gerek rengi gerekse su kalitesi bakımından içme-kullanmaya uygun değildir” dedi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce sızıntı iddiasına ilişkin inceleme başlatıldığı bildirildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 24
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    İnceleme başlatılmışmış. Yesinler!!!
    Cevapla
  • ,Y. A... 2 yıl önce Şikayet Et
    sanki islam dini kürsülerde konuşmak için geldi, Allah'ın gönderdiği son peygamber diyorki..." sakın durgun suya idrarınızı yapmayın." Allah'ım bizi affet..
    Cevapla
  • vatandaş rıza 2 yıl önce Şikayet Et
    oda ne sulama kanalına bile akıtıyor lağımı ve oradaki fabrika atığını defalarca söylenmesine rağmen oralı olan bile yok...
    Cevapla
  • Şeyma 2 yıl önce Şikayet Et
    Son balık öldüğünde, son ağaç kuruduğunda paranın hiçbir işe yaramadığını anlayacaksınız.
    Cevapla
  • niye 2 yıl önce Şikayet Et
    çevre bakanlığı anca sorun çıkınca medyaya yansıyınca inceleme başlatsın, hiç düzenli denetleyip sorunları çıkmadan çözmesin. Taşra teşkilatı işverenlerden rüşvet mi alıyor incelemesin. akarsular göller havzalar kirlilikten öldü. Ak partiye yakışmıyor. su kirliliğini çözmesi lazım. 90 yıllık chp zihniyetinin verdiği zararı ak parti çözmezse hiç kimse çözemez. chp lağımı direk akarsuya göle boşaltılmasına izin vermiş bir zihniyet.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri