Başkan Erdoğan talimat vermişti! İşte Devlet Denetleme Kurulu raporunda "THK" gerçeği

Devlet Denetleme Kurulu, Başkan Erdoğan’ın talimatı üzerine Türk Hava Kurumu ve bağlı şirketlerinde denetim yaparak bir rapor hazırladı. Raporda THK'nın 21 yangın söndürme uçağından 15’inin gayri faal durumda olduğu belirtildi

Başkan Erdoğan talimat vermişti! İşte Devlet Denetleme Kurulu raporunda "THK" gerçeği
Başkan Erdoğan talimat vermişti! İşte Devlet Denetleme Kurulu raporunda "THK" gerçeği
GİRİŞ 14.09.2021 12:35 GÜNCELLEME 14.09.2021 12:35
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine Türk Hava Kurumu (THK) Derneği Genel Başkanlığı, THK Gökçen İktisadi İşletmesi ve şubeler ile THK Havacılık Vakfı şirketlerinin 2009-2019 dönemine ilişkin tüm iş ve işlemleri ile hesaplarını denetledi.

THK Derneği Genel Başkanlığı ve vakıf şirketleri hakkında hazırlanan denetim raporunda, THK Havacılık Vakfı ve üniversitenin kurulması ve hızlı şirketleşme süreciyle birlikte 2011 yılı sonrası dönemde dernek faaliyetlerinin sınırlarının adeta bulanıklaştığı, kurumun mali yeterliliği ve personelin yetkinlik kapasitesinin üzerinde bir faaliyet yoğunluğu ve çeşitliliği içine sokularak THK’nın kuruluş felsefesi ve amacından uzaklaştırıldığı belirtildi.

2019 YILI NET ZARAR 275 MİLYON TL

Bu süreçte alanında yetkin olmayan yönetici ve personelin kurumda istihdam edildiğinin belirtildiği raporda, yöneticilerin plansız ve öngörüsüz kararları, tekrarlanan hata ve suiistimaller sebebiyle, THK Derneğinin 2019 yılı dönem net zararının 275 milyon 698 bin 776 TL’ye ulaştığı belirlendi.

CHP'liler yalana öyle kanmış ki Kılıçdaroğlu'na da inanmadılar! CHP'liler yalana öyle kanmış ki Kılıçdaroğlu'na da inanmadılar!

THK Başkanı Cenap Aşçı'dan ağır sözler: Enkazı kucağımızda buldukTHK Başkanı Cenap Aşçı'dan ağır sözler: Enkazı kucağımızda bulduk

- 4 ŞİRKET "BORCA BATIK"

Raporda, THK Genel Başkanlığı, Gökçen İktisadi İşletmesi ve tüm THK Havacılık Vakfı şirketlerinin banka borçlarının Yönetim Kayyum Heyeti tarafından yapılan mutabakatlarla yeniden yapılandırıldığı, buna göre THK’nın banka borçları toplamının 1 milyar 214 milyon 46 bin 587 TL, 71 milyon 776 bin 909 Avro ve 484 bin 476 ABD Doları olduğu tespit edildi. Raporda, faaliyetleri devam eden 8 THK Havacılık Vakfı şirketinden 4'ünün 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı maddesi kapsamında "borca batık", 4'ünün ise "sermayenin tamamen kaybı" durumunda bulunduğu belirtildi.

Raporda, 2019 yılı itibarıyla THK mülkiyetindeki toplam 1330 gayrimenkulden 252 adedinin çeşitli banka kredilerine ilişkin olarak ipotek edilmiş olduğu tespiti de yer aldı.

THK Genel Başkanlığının 2002-2013 döneminde yardım toplama faaliyetleri kapsamında elde ettiği gelirlerden Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğin 22. maddesine göre ayrılan paylardan toplam 33 milyon 813 bin 277 TL’nin ilgili kurumlara ödenmediği de aktarıldı.

- 21 YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞININ 15’I GAYRİ FAAL DURUMDA

Raporda, Haziran 2020 itibariyle THK Genel Başkanlığı envanterinde kayıtlı 21 yangın söndürme uçağının bulunduğu bilgisi yer aldı. Yangın söndürme uçaklarının 15’inin gayri faal görünmekle birlikte diğer 6 uçağın bakımda ya da bakımı bekler durumda bulunduğu belirtildi. THK envanterindeki bakıma ihtiyacı bulunan 6 adet CL-215 tipi yangın söndürme uçağıyla ilgili 2020 Haziran ayı itibarıyla güncellenen teknik rapora göre, 2 uçağın toplam 2 milyon 194 bin dolar değerinde malzeme bekler durumda olduğu, 1 uçağın bakım ve x-ray uygulamasının bulunduğu, bu üç uçağın dış yüzeyine korozyona karşı AD uygulaması yapılması gerektiği vurgulandı. Diğer 3 uçağın da malzeme bekler durumda olduğu, ayrıca 2020 yılının mart ayında yapılması gereken AD uygulamasının ekonomik gerekçelerle yapılmadığının belirlendiği kaydedildi.

THK ile TUSAŞ yangın uçakları için iş birliği yapacakTHK ile TUSAŞ yangın uçakları için iş birliği yapacak

- YENİDEN YAPILANDIRMA ÖNERİSİ

DDK’nın raporunda, THK’nın etkinliğinin arttırılması ve gelecek nesillere güvenle emanet edilebilmesini sağlamak için yeniden yapılandırma önerileriyle birlikte, sorumluluğu bulunan eski THK başkan ve görevlileriyle şirket yetkilileri hakkında cezai, hukuki, idari ve mali değerlendirmeler de içeren toplam 116 öneri yer aldı.

Raporda, yeniden yapılandırma kapsamında Büyük Genel Kurul’un delege yapısı ve sayısında yeniden bir düzenleme yapılması, THK Genel Yönetim Kurulunun 6'ya 5, Merkez Denetleme Kurulunun ise 2'ye 1 çoğunluk oyunu oluşturacak şekilde kamu kontenjanı oluşturulması önerildi. Ayrıca, Vakfa bağlı şirketlerin kapatılması, bu şirketlerin faaliyetlerinin geçmişte olduğu gibi Dernek ve THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi bünyesinde veya ticari gereklilikler çerçevesinde kurulacak Dernek şirketleri vasıtasıyla yürütülmesi de öneriler arasında yer aldı.

Ayrıca THK’nın esas faaliyetlerini daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilmesi, koordinasyon ve yönetim kolaylığı açılarından şube sayılarının azami her ile bir şube olacak şekilde belirlenmesi, gerekli görülen yerlerde çalışmaların temsilcilikler vasıtasıyla yürütülmesi önerildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 63
  • Nazım KARAMEHMET 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir kurum özerk bir yapı,devletin denetimi dışında aslında,ama bir çözüm bulunmalı.
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    kamuda hangi israfı sayalım 1400 mahalli idarenin futbol takımı var 53 bin muhtar var fuzuli ayda 24 milyon maaş artı kamuda binlerce emeklisi on yıllar geçen personel kamu malesef israftan komple kurtulmalı thk sı vs si oy endişesi taşımadan gençler işsiz bir nefes verin şans verin 68 yaşında işçi özel idareler karayollari ve daha bir çok kurum bunu düzeltecek devlet değilmi arkadaşlar kime kabahat buluyoruz 3 milyon memura ayda kişi başı 50 tl aidat veriyor sendikalara bu vebal kimin ecevit getirdi sizde kaldırın yada memurun maaşından kesin bakalim memur sendikada kalırmı yara derin vijdanlar yaralı düzeltmek çok kolay bir a 4 kağıdı değilmi kanun dediğin
    Cevapla
  • Yorgun Yorumcu 2 yıl önce Şikayet Et
    kim ne derse desin, bu memlekette denetleme mekanizması işlemiyor.
    Cevapla
  • Subhi 2 yıl önce Şikayet Et
    59 yaşındayım ilkokuldan itibaren hatırlıyorum köyler dahil ençok bağış yapılan kurum THK adıyla herkes devlet bilirdi onun için bağışlar mecburi gibi önerilirdi bu milletin paraları nereye gitti ? Bunlar araştırılmalı ve gereği mutlaka yapılmalı ! Şimdi daha çok anlıyorum chp’nin Atatürk’cülüğüne üstüne üstlük giden paralara karşılık borç bataklığı bütün varlığına devlet el koysun 50 yıllık en az yönetimcilerin mal varlıkları incelemeye alınsın milletin kurban derilerinin girdi çıktıları soruşturulsun ! Askerlerin üç kuruş maaşına dahi göz dikerek bağış yapmaya zorlanıyorlardı daha nice bağışlar ?????
    Cevapla
  • Belcikadan 2 yıl önce Şikayet Et
    Birde kurbanda millet derileri THK ma bagislardi buda var
    Cevapla
  • Yinemi 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katiliyorum çokdoğru bir tesbit
    Cevapla
  • Fırtına Kuşu_61 2 yıl önce Şikayet Et
    katılıyorum. yaş 53. THK zarflarına her yıl para eklerdik
    Cevapla
  • heryerde var 2 yıl önce Şikayet Et
    Batak her yerde var.... Sadece thk da değil...
    Cevapla
  • petrolcü 2 yıl önce Şikayet Et
    mesela...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!