Konya'daki dev yarıkların sebebi belli oldu! AFAD'dan açıklama

Konya'nın Emirgazi ilçesi Işıklar Mahallesi yaylasında, yağmur sonrası yüzeyde oluşan yarıkların, AFAD incelemesi sonucu yer altı su seviyesinin son yıllarda hızla azalmasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Konya'daki dev yarıkların sebebi belli oldu! AFAD'dan açıklama
Konya'daki dev yarıkların sebebi belli oldu! AFAD'dan açıklama
GİRİŞ 17.09.2021 16:39 GÜNCELLEME 17.09.2021 16:40
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Konya Ovası’nda yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve sayıları 600'ü geçen obrukların ardından bölgede yüzey yarıkları oluşmaya başladı. Emirgazi ilçesi Işıklar Mahallesi yaylasında, çarşamba akşamı yağmur sonrası yüzeyde yarıklar oluştu.

Bunun üzerine AFAD, bölgede insansız hava aracı ile incelemede bulundu. İnceleme sonucu kırık ve yarıkların, son yıllarda yer altı su seviyesinin hızla azalmasından kaynaklandığı belirlendi.

AFAD tarafından inceleme sonucu yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: 

''Sahada yapılan incelemeler ve İHA yardımıyla yapılan görüntülemeler sonucunda saçak şeklinde 4 parçadan oluşan kırık hattı (Fay) tespit edilmiş olup, yüzeylemiş olan kırıklardan en uzun olan kırık hattı uzunluğu 1516 metre olarak ölçülmüştür. Kırık hatları üzerinde yer yer yarıklar görülmüş olup en geniş yarık 5 metre olarak ölçülmüştür. Oluşan yarıklar ve ortaya çıkan yüzey kırığı bölgede son yıllarda yer altı su seviyesinin hızla çekilmesi sonucu oluştuğu öngörülmektedir. Kırık hattını oluşturan bloklardaki kil seviyeleri farklı kotlarda bulunmakta olup yer altı suyunun çekilmesine bağlı olarak bloklardaki etkilenen kil seviyesi ve hacmi de farklılık gösteriyor. Bu sebepten bloklar arasındaki hacimsel küçülmede farklı olduğundan kırık hattı boyunca çatlak ve yarıklar oluşmaktadır ayrıca kırık hattında bloklar arasında kot farkı da görülmekte olup, kot farkı bazı yerlerde 15 santimetreye kadar ulaşmaktadır. Bu kot farkının zamanla metre mertebesine ulaşması da ön görülmektedir. Meydana gelen bu durum sonucunda Cami lojmanı ciddi hasar görmüş, Emirgazi yayla yolu hasar almıştır. Kil minerallerinin mineralojik özellikleri şişme ve çekme değerlerini değiştirmekle birlikte zeminde bulunan kil minerallerinin suyunu kaybetmesi nedeniyle önemli oranda hacim azalması meydana gelmiştir. Bu oran montmorillonitik killerde orijinal hacme göre 2.5 kat değişim gelişirken kaolinit ve illitte 1/4 oranında gerçekleşmektedir.''

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bilmek için uzman olmaya gerek yok. Herkes biliyor sebebini.
    Cevapla
  • SONDAJI YASAKLAYIN 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah toprağın altında kat kat su geçirimsiz tabakalar yaratmış. Bu su geçirimsiz tabakalar yağmur ve kar sularının daha derinlere gitmesine mani olup, yeraltı sularının yüzeye yakın kalmasını, toprağın nemli olmasını ve basit su kuyularının suyla dolmasını sağlar. Her canı isteyen yüzlerce metre sondaj yaparak bu katmanları delik deşik edip kalbura çevirdi. Şimdi yeraltında suyu tutabilecek ne katman kaldı ne de yüzey suyu. Susuz kalan toprak ve tarım alanları patır patır çöküyor. Artık su geçirimsiz tabakaları delecek şekilde herkesin sondaj yapmasını yasaklayın, böylece su geçirimsiz katmanların derin sondajlarla delinip yüzey suyunun bu deliklerden daha derinlere akıp inmesine mani olun.
    Cevapla
  • MORPHEUS 2 yıl önce Şikayet Et
    1-Zamantı Irmağı üzerine Süleymanfakılı Köy’ü yakınında bir bent yapın. Burada biriken suyu 1400m’den emip Süleymanfakılı Köyü’nün üzerinden 1530m’deki tepeden aşırtıp 1100m’ye, Ağcaşar Barajı’na akmasını sağlayın. (Sonrasında pompaya bile gerek yok) 2-Hirfanlı Barajı’nın Acıkuyu Köyü kıyısına bir pompalama istasyonu kurun. Pompa istasyonundan Tuz Gölü’ne doğru, 140m yukarıdaki tepeyi aşana kadar yaklaşık 7 km uzunluğunda boru döşeyin. Hirfanlı Barajı’ndan emeceğiniz suyu pompalarla Tuz gölüne basın. Böylece hiçbir ırmak tarafından beslenmeyen Konya, Karaman, Niğde, Aksaray Havzasını, Zamantı ve Kızılırmak ile beslemiş olursunuz. Konya Havzası zamanla suya doyar, yeraltı suları yükselir.
    Cevapla
  • demirci 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeraltı sularını hunharca ısraf eden Konyalılar kendi kendilerini mezara gömüyorlar.Konyada sulu tarıma ne gerek var.Devlet de bişey demiyor.Konya ovası birgün komple çökecek galiba korkarım...
    Cevapla
  • serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    okadar denizlere dökülen akarsularımız var çevirin yönlerini denize boşuna dökülmesinler can suları bırakılarak gerisini konya ovasına projeye bak :)) uçuk bir proje :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!