Üniversiteye girişte yeni dönem! Bu bölümlerde puan şartı artırılacak

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, mezuniyet sonrasında doğrudan meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik yükseköğretim programlarında asgari başarı puanı şartı uygulaması genişletilecek.

GİRİŞ 26.10.2021 15:17 GÜNCELLEME 26.10.2021 16:01
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete'de yayımlanan "2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nın "Eğitim" başlığı altında yükseköğretim sistemindeki yeni hedeflere yer verildi.

Yükseköğretimde çeşitliliğin artırılması amacıyla belirlenen hedefler arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak Japonya'da dile getirdiği ve daha sonra 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı'nda yer alan kadın üniversitelerine ilişkin yeni hedefler de yer aldı.

Buna göre, Japonya örneği incelenerek, sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak. Bu kapsamda yürütülecek faaliyetler arasında, kız öğrencilerin ülkede farklı derecelerde yükseköğretime katılımlarının değerlendirilmesi, sorun bulunan alanların saptanarak buna yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi yer alıyor. Yeni programda, kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılacağı da vurgulandı.

Öte yandan, dünya akademik başarı sıralamalarında 2023 itibarıyla en az 2 üniversitenin ilk 100'e ve en az 5 üniversitenin de ilk 500'e girmesi sağlanacak.

Araştırma üniversiteleri öncelikli olmak üzere, belirlenen hedefe ulaşma potansiyeli olan üniversiteler için nesnel ölçütlere dayalı olarak performans kriterleri belirlenecek.

Öncelikli sektörler başta olmak üzere, plan döneminde doktora mezun sayısı yıllık ortalama 15 bine çıkarılacak.

KONTENJANLAR BELİRLENİRKEN ARZ-TALEP DENGESİNE BAKILACAK

Yükseköğretim kurumlarının kontenjanları, sektörel ve bölgesel beceri ihtiyaçları, üniversitelerin kapasiteleri, arz-talep dengesi ve mevcuttaki programların asgari doluluk oranları dikkate alınarak belirlenecek.

BARAJ PUANLARINA İLİŞKİN YENİ HEDEF

Programda, YÖK ve üniversitelerin çalışmasıyla üniversiteye girişte baraj puanlarına ilişkin de yeni bir hedefe yer verildi. Buna göre, mezuniyet sonrasında doğrudan meslek icra yetkisi veren yükseköğretim programlarında asgari başarı puanı şartı uygulaması genişletilecek. Meslek icra yetkisi veren Hukuk, Sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı Puan şartı artırılacak ve bu uygulamanın kapsamı genişletilecek.

YÖK bünyesinde üniversitelerin verilerini düzenli olarak takip eden, raporlayan ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaşan mevcut izleme ve değerlendirme sistemine ilişkin tanımlanan kriterler iyileştirilecek, veri bütünlüğü sağlanacak.

YÜKSEKÖĞRETİMDE ULUSLARARASILAŞMA STRATEJİ BELGESİ HAZIRLANACAK

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi (2023-2027) çalışmalarına devam edilecek. Yükseköğretim sistemindeki nitelikli uluslararası öğrenci sayısı artırılacak. Yükseköğretim sistemindeki nitelikli uluslararası öğrenci sayısını artırmak için kabul ve başvuru kriterleri konusunda çalışma yapılacak.

Yabancı dilde eğitim veren programların sayısı artırılacak, yükseköğretim kurumlarının uluslararası öğrencilere yönelik barınma imkanları geliştirilecek ve uluslararasılaşmada kurumsal kapasite artırılacak.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 28
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Birde işçiye sakal serbest olsun kanada askeri serbes Almanya Avusturya vb ülkede askere bile serbest buz askwride işçi olarak hala sakal vb gereksiz işlerle uğraşıyoruz...az kaldı işletme müdürünü saçını kesip yüzüne sakal yapacam...müslüman mu kafirmi ülkesi belli değil...bunlar nerden çıkmış...iş yapilmiyor bakan yok sakal deyince hemen hazır ol...az kaldı...burdan söyleyimm
    Cevapla
  • RumuZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Örneğin saglik meslek lisesi mezunu kişi hemşireliği kazanamıyor nedenmi son iki sene matamatik edebiyat tarih yani anlayacağın ana dersler yok Anadolu lisesine giden rahatlıkla gire biliyor bence her öğrenci gire biliyor ondan sonra başarı bekle çocuklardan
    Cevapla
  • bozkurt balalı 2 yıl önce Şikayet Et
    geçen bir bölüme ek tercih yaptım 177 puanla alın yapıyordu benim puanım 181 aynı bölüme bi başkası 177 puanla girerken benden düşük puan aldığı halde aynı bölüme 250 puan alan kişi bile yerleşemiyor daha şimdiden düzeltememişler o zaman daha da karmaşık haale sokacaklar öğrenciler 3 cü ek tercih hakkı istiyoruz mağduruz diyor haklılarda en son 1999 yılında yapıldı şimdi 150.000 kontenjan boşken neden 3cü ek tercih ermiyorsunuz anlamış değilim
    Cevapla
  • seldur 2 yıl önce Şikayet Et
    Lüzümsuz birçok üniversite kapatın hem boşuna masraf hemde birçok işsiz ve umutsuz genç yetiştiriyor
    Cevapla
  • Hilal 2 yıl önce Şikayet Et
    Lüzümsuz üniversite olmaz da kaliteli hocalar olmalı slayt okuyan hocadan pek verim alınmıyor ve bu tarz hocalar hemen hemen her üniversitede var maalesef birde kontenjan sayısı azaltılmalı bence çoğu bölüm dolmuyor çok düşük puanlılar alınmamalı
    Cevapla
  • Sahici 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce okul puanlarını ve diploma puanlarını kaldırın. Özel okul okuyan öğrenciler şişirme puanlarla gariban öğrencilerin öne geçiyor. Hani nerde adalet. Normal sınav puanı geçerli olsun sadece. O zaman görürüz kaliteyi.
    Cevapla
  • Hilal 2 yıl önce Şikayet Et
    Zenginin çocuğu yine önde olur özel ders var dershane var fakirin çocuğunun sadece aklı ve zekası var yapacak birşey yok şu durumda okul puanlarıyla pek düzelmez gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance