8 yıllık davaya 2 yıl ceza talebi

Kamuoyunda "Balina Operasyonu" olarak bilinen, 2000 yılında 28 il, 20 ülkede yapılan incelemeler sonucunda 480 milyon dolarlık hayali ihracat ve 300 trilyon liralık naylon fatura yolsuzluğu davasında savcı mütalaasını sundu.

8 yıllık davaya 2 yıl ceza talebi
8 yıllık davaya 2 yıl ceza talebi
GİRİŞ 30.04.2008 18:59 GÜNCELLEME 30.04.2008 18:59

Kamuoyunda "Balina Operasyonu" olarak bilinen, 2000 yılında 28 il, 20 ülkede yapılan incelemeler sonucunda 480 milyon dolarlık hayali ihracat ve 300 trilyon liralık naylon fatura yolsuzluğu soruşturması çerçevesinde 150'yi aşkın sanık hakkında açılan davada sona yaklaşıldı. Cumhuriyet Savcısı, sanıklardan 49'u hakkında 2 ile 18 yıl arasında değişen hapis cezaları istedi.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sundu.

Sanıklardan Mehmet Niyazoğlu, Erdinç Mayacı, Gürbüz Özkan, Süleyman Demiryürek, Ziya Erkal Erden, Mazhar Tilhaşlı, Michel Wrzesniak ve Ayşe Ergin'in dava sürerken vefat ettiğini belirten Cumhuriyet Savcısı, haklarında açılan davanın düşürülmesini istedi.

Aralarında mali müşavirler ve tekstil firması yetkililerinin bulunduğu 31 sanığın, resmi belgede sahtecilik suçlarından 2 ile 12 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmalarını talep eden savcı, gümrük müdürlüklerinde ve vergi dairelerinde memur olarak çalışan 18 sanığın da aynı suçtan 5 ile 18 yıl arasında cezalandırılmalarını isteyerek, sanıkların rüşvet suçundan beraatlarını talep etti.

Savcı, cezalandırılmalarını istediği sanıkların yanı sıra 27 sanığın da dolandırıcılıkla kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğrattığını önü sürdü, ancak zaman aşımı nedeniyle bu suçtan cezalandırılamayacaklarını kaydetti. Savcı 64 sanığın da beraatını istedi.

Sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için duruşma ertelendi.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

İçişleri Bakanlığının talimatıyla 2 Ağustos 2000'de başlatılan Balina Operasyonu'nda, 28 il ve 20 ülkede inceleme yapıldı. Gözaltına alınan 29'u tutuklu 150'yi aşkın sanık hakkında DGM Savcılığı tarafından "cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak" suçundan 576 sayfalık iddianame hazırlandı.

İddianamede bazı sanıklarla ilgili olarak, DGM kapsamına girmeyen "teşekkül oluşturarak hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı, sahtecilik, dolandırıcılık, adam öldürmek ve azmettirmek, zimmet, rüşvet alma verme, kara para aklama, siyasi partiler kanununa muhalefet" iddiasıyla açılan davalarda "görevsizlik" kararı veren 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın DGM'deki davayla birleştirilmesini istemişti. Bunun üzerine sanıkların tümü DGM'de yargılanmaya başlanmıştı. 1,5 yılın ardından tutuklu bulunan son 7 sanığın tahliyesiyle davada tutuklu sanık kalmamıştı. Yasada yapılan değişiklik nedeniyle dava Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında tarife değişti
Gemlik depreminin ardından uzman isimden önemli çağrı: Bursa'yı göz ardı etmemeliyiz