Bekara ev yok diyen ev sahibi yandı! Bekara ev vermeyenlere ne kadar para cezası kesiliyor?

Kiralık ev arayan vatandaşların sıklıkla karşılaştığı cümlelerden “Bekara ev yok” cevabı, bu kez pahalıya patladı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), vatandaşın bu yöndeki talebini değerlendirmeye alıp ev sahibine ceza yazdı. Bekara ev vermemenin cezası nedir? Detaylar haberimizde…

Bekara ev yok diyen ev sahibi yandı! Bekara ev vermeyenlere ne kadar para cezası kesiliyor?
Bekara ev yok diyen ev sahibi yandı! Bekara ev vermeyenlere ne kadar para cezası kesiliyor?
GİRİŞ 03.12.2021 14:06 GÜNCELLEME 03.12.2021 14:06

Emlak değerlerinin yükselişe geçtiği günümüz dünyasında ev bulmak bir hayli çetin hale geldi. Kırıkkale’de yaşayan bir vatandaş da kiralık daire yoksunluğundan ziyade “Bekara ev yok” cevabıyla karşılaştı. Konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) taşıyan kişi, ev sahibinin aleyhinde karar aldırırken; TİHEK ise müeyyide niteliğinde bir içtihat geliştirdi.

Anayasa’nın 10. maddesi dayanak gösterildi

Kırıkkale’de geçen olayda “Bekar olduğu için” talebi ev sahibi tarafından reddedilen bir vatandaş, konuyu TİHEK’e taşıdı. “Ayrımcı muameleye maruz kaldığı” yönünde şikayette bulunan vatandaş için Anayasa’nın 10. maddesi kaynak olarak alındı.

Anayasa’nın 10. maddesi nedir?

Bahsi geçen olayda Anayasa’nın 10. Maddesinin kaynak olarak gösterilmesi nedeniyle ilgili madde gündeme taşındı. Resmi Gazete’de yayınlandığı şekliyle, Anayasa’nın 10. Maddesinin tanımı şu şekilde:

“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir… Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”

Ev sahibine para cezası verildi

Olayda ev sahibi konumunda bulunan kişiye, Anayasa’nın 10. Maddesini ihlal etmekten 4 bin Türk Lirası para cezası verildi. Ev sahibi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na yaptığı savunmada; apartmanın aile apartmanı olduğunu ve evli olan kişilere kiralamak istediğini belirtti.

Bekara ev kiralamamak suç mu?

Nisan 2016’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu” ile beraber ev kiralama konusuna geniş yer verildi. Kanunun içerisinde yer alan “Ayrımcılık Maddesi”nde konu kiraya da getirildi. İşte, “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu”nun 5. maddesinin 3. fıkrasında yer alan o detay:

"Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri ve bunlar tarafından yetkilendirilenler, taşınır ve taşınmazları kamuya açık bir şekilde sunarken bu malları edinmek veya kiralamak isteyenler ile bunlar hakkında bilgi almak isteyenler aleyhine, bunların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, kira akdinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?