Asgari ücret 3. toplantısı ne zaman? 7 milyon asgari ücretliyi yakından ilgilendiren toplantı saat...

Asgari ücrete yapılacak zam için Bakanlık birimlerinin ve sendikaların çalışmaları sürüyor. Bu anlamda, ilk toplantı 1 Aralık Çarşamba günü düzenlenmiş; bu toplantıda Bakanlık, sendikaların talebini dinleyip işverenlerin yeni yıldan beklentilerini aktarmıştı. 2. toplantı da 7 Aralık Salı günü düzenlenmiş, karşılıklı olumlu bir havada tamamlanmıştı. Gözler, her şeyin belli olacağı 3. toplantıya çevrildi. Peki Asgari ücret 3. toplantısı ne zaman yapılacak?

Asgari ücret 3. toplantısı ne zaman? 7 milyon asgari ücretliyi yakından ilgilendiren toplantı saat...
Asgari ücret 3. toplantısı ne zaman? 7 milyon asgari ücretliyi yakından ilgilendiren toplantı saat...
GİRİŞ 09.12.2021 10:36 GÜNCELLEME 09.12.2021 11:49

Türkiye’de 7 milyon kişinin asgari ücretle veya asgari ücrete yakın bir rakamla çalıştığı biliniyor. Bu nedenle, her yıl Aralık ayında yeni yılda uygulanacak tarife büyük bir merakla takip ediliyor. Aylardır süregelen zam öngörüleri, ilk kez 1 Aralık Çarşamba günü sendikalar tarafınca masaya yatırıldı.

Türk-İş, TİSK ve hükümetten Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7 Aralık’ta Türk-İş’in davetiyle bir daha buluşmuş ve ikinci toplantıyı düzenlemişti. Asgari ücrette büyük bir dönüm noktası olması düşünülen üçüncü toplantı için nefesler tutuldu. Nitekim, bu toplantıdan 1 hafta sonra tarafların uzlaşıp net bir açıklama yapması bekleniyor. İşte, 7 milyon asgari ücretliyi yakından ilgilendiren o toplantının tarihi…

Asgari ücreti belirleyecek 3. toplantı ne zaman?

Asgari ücretin bütün taraflarca belirleneceği 3. toplantı, 9 Aralık Perşembe günü (bugün) saat 10.00’da TİSK’in (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) davetiyle toplandı. Hükümetten birimler, diğer sendika kuruluşları ve temsilciler; 2022 yılında uygulanacak asgari ücrete dair son görüşlerini iletecek. Bu toplantıdan 1 hafta sonra gelecek yıl ki ücret açıklanacak.

Asgari ücret için konuşulan rakamlar

Asgari ücret toplantılarının ilkinde işveren 3.500 – 3.750 Türk Lirası aralığında bir rakam önerirken; işçi 4.000 Türk Lirası talep etmişti. Gelecek hafta açıklanacak kararın da 3.500 TL ile 4 bin TL arasında değişiklik göstermesi bekleniyor.

Başkan Erdoğan: “İşçimizi zora sokmayacağız…”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yapılması beklenen zamma ilişkin şöyle konuşmuştu:

“Biz kesinlikle bu noktada işçimizi zora sokmayacağız. Asgari ücret noktasında da inşallah en uygununu, en ideal olanını gerek brüt gerek net, masaya yatırarak nihai kararımızı vereceğiz. Bu nihai kararla birlikte de temenni ediyorum ki sadece işçi kesiminin buradaki memnuniyeti değil, işverenin de bu alınan kararla memnun olması lazım. Çünkü hep söylüyoruz ya yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme... Şimdi bizim burada hem işçinin emeğine, işverenin de bu noktadaki yatırım gücüne ihtiyacımız var. Bu iki gücün ayakta durması bizim için büyük önem arz ediyor. İnşallah sadece bu dönemde alınacak karar değil, bir de önümüzdeki yıl seçim öncesi alınacak olan karar da var. Bütün bunları düşünerek bir karar vereceğiz. Bu kararla beraber yolumuza devam edeceğiz.”

Bakan Bilgin: “Uzlaşma içerisindeyiz…”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 25 Kasım’da Türk-İş’in düzenlediği bir etkinliğe katılmış ve orada asgari ücret için şu sözleri kullanmıştı:

"Asgari ücret konusunda da sayın başkanın tavrı çok açık; emeği koruyacak. Asgari ücret, adı üzerinde, Türkçe çok güzel tanımlanmış. Bu rakamın, toplumu tatmin edecek, toplumda adalet duygusunu pekiştirecek, onu güçlendirecek, 'Burada emekçiler sahipsiz değildir, devlet sosyal devlettir ve buna sahip çıkmaktadır' kanaatini yerleştirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. Ben de bu anlayıştayım ve sayın başkanla bu konuda uzlaşma içerisindeyiz" 

TİSK Genel Başkanı Atalay: “Mümkün değil…”

Öte yandan, 7 Aralık’taki toplantının akabinde TİSK Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete ilişkin görüşlerini şu şekilde paylaşmıştı:

“Rakam söylememeye gayret ediyoruz ama kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. Oluşan rakamların altında bir şeye 'evet' dememiz mümkün değil. İnşallah umduğumuz gibi olur. Hep beraber zevkle imzalarız." 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener açıklamalarda bulunuyor
Çocuğu kanlar içinde o yayın derdinde! Bir TikTok rezaleti daha