Bakan Pakdemirli’den merakla beklenen açıklama geldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından günlerdir merak uyandıran paylaşımlar yapıyordu. Bugün, beklenen açıklamayı yapan Bakan Pakdemirli, "Nesli Tükenen Türler Projesi"nin detaylarını paylaştı.

GİRİŞ 14.12.2021 11:35 GÜNCELLEME 14.12.2021 13:29
Bu Habere 171 Yorum Yapılmış

Anadolu’nun doğasında yaşayan hayvan ve bitki türlerini koruma konusunda mevcut çalışmaların artırılması yolu ile “Türkiye’nin Tür Koruma Stratejisi” hazırlandı. Avrupa Birliği’ndeki iyi uygulamaların incelenmesi yoluyla eylem planı hazırlanması gereken nesli tehlike altındaki türler için önceliklendirme rehberinin oluşturulması, seçilen pilot türler için modern eylem planları hazırlanması olarak strateji belirlendi. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ankara’da bir otelde, ‘Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’nin Nesli Tehlike Altında Türleri İçin Tür Eylem Planı’nın Hazırlanması, Uygulanması Ve İzlenmesi Projesi Açılış Toplantısı’na katıldı.

Bakan Pakdemirli, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ının biyolojik çeşitliliğin her alanda ekonominin ana kaynağı olmasına karşın, son yüz yılda odağında insan olan plansız kentleşme nedeniyle doğal yaşamın her geçen gün zarara uğradığını dile getirdi. Bakan Pakdemirli, dünyada son 50 yılda memeli, kuş, sürüngen ve balık popülasyonunun yüzde 69’unu kaybettiğini ifade ederek, bugün iklim değişikliği ve habitat tahribatından dolayı yaklaşık 1 milyon türün risk altında olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerden biri olduğunu söyleyerek, bitki ve hayvan türleri açısından Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika türlerini bir arada barındıran tek ülke olduğunu kaydetti. Bakan Pakdemirli, sosyal medya hesabından “Nesli tükenmekte olan bir hayvan” içerikli merak uyandıran paylaşımının tek bir canlı ismi olmadığını, sosyal medyada nesli tükenen tüm canlılara dikkat çekmek, çevreyi ve doğal ekosistemi daha güçlü korumak adına bir farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirdi. Bakan Pakdemirli, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden 15 bölge müdürünün toplantıda bulunduğunu belirterek onlara, birinci önceliklerinin nesli tehlike altında olan türleri bulmak ve koruma altına almak olduğu talimatını verdi.

Bakan Pakdemirli, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ının ana kaynağının biyolojik çeşitlilik olduğuna işaret ederek, “Biyolojik çeşitlilik; tarımdan gıdaya, sağlıktan turizme, sanayiden enerjiye kadar onlarca sektörün en önemli hammaddesidir. Ancak, son yüzyılda, odağında insan olan, nüfus artışı, sanayileşme, plansız kentleşme, çevre kirliliği ve iklim değişikliği nedeniyle, doğal yaşam her geçen gün zarara uğramakta, tahrip olmakta ve korunmaya muhtaç hale gelmektedir” dedi.

İşte Pakdemirli'nin merakla beklenen açıklaması:



“BUGÜN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE HABİTATIN TAHRİBATINDAN DOLAYI YAKLAŞIK 1 MİLYON TÜR RİSK ALTINDA”

Dünya’da son 50 yılda, memeli, kuş, sürüngen ve balık nüfusunun yüzde 68’ini kaybettiğinin bilgisini veren Pakdemirli, “Cava kaplanı, Karayip keşiş foku, siyah batı gergedanı, Tazmanya kaplanı gibi büyük memeli türleri maalesef yok oldu. Tatlı sularda yaşayan türlerin üçte birinin nesli tükenme tehdidi altında. Bugün, iklim değişikliği ve habitatın tahribatından dolayı yaklaşık 1 milyon tür risk altında” diye konuştu.

“NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN TÜRLERİMİZİ KORUMAK, ARTIK BİR TERCİH DEĞİL, GELECEK NESİLLERE BORCUMUZDUR”

Bakan Pakdemirli, ekosistemin bozulmasının başta insan olmak üzere yeryüzündeki tüm dengeyi ve bütün yaşam formlarını doğrudan etkilediğine vurgu yaparak, “O nedenle, nesli tehlike altında olan türlerimizi korumak, kayıt altına almak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, artık bir tercih değil, gelecek nesillere borcumuzdur” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünyada en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerden bir tanesi olduğunu dile getiren Pakdemirli, Türkiye’nin, bitki ve hayvan türleri açısından, Asya, Avrupa ve Afrika türlerini birlikte barındıran tek ülke olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE, TÜM AVRUPA KITASI İLE AYNI SAYIDA BİTKİ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Pakdemirli, bütün Avrupa kıtasında yaklaşık 12 bin bitki türünün bulunmasına karşın, yaklaşık 4 bininin Türkiye’nin coğrafyasına has olduğunu belirterek, “Avrupa kıtası ile aynı sayıda bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Anadolu; 150 memeli ve 130 sürüngen türü ile 490 kuş türünün görüldüğü bir coğrafya” dedi.
Bakan Pakdemirli, türlerin yok olmak konusunda karşı karşıya kaldığı tüm bu olumsuzluklara karşı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) ile başlattıkları “Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye'nin Nesli Tehlike Altında Türleri için Tür Eylem Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi” projesi kapsamında tür koruma konusunda mevcut çalışmaların artırılmasını, Model Tür Eylem Planlarının hazırlanmasını, Avrupa Birliği ülkelerindeki iyi uygulamaların incelenmesi ve paydaşlar arasında tür koruma konusundaki bilincin ve farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

TÜR KORUMA STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Bakan Pakdemirli, proje sonunda nesli tehlike altında olan türlerin korunması konusunda mevcut çalışmaların etkinliğinin artırılması ile Türkiye’nin Tür Koruma Stratejisi ve Eylem Planını da hazırlayacakları bilgisini verdi.

“BUGÜN HEPİNİZ, NESLİ TÜKENEN CANLILARIMIZ İÇİN BİR İSİM SÖYLENMESİNİ BEKLİYOR. TEK BİR CANLI İSMİ, BU BÜYÜK TEHLİKEYİ ADRESLEMEYE YETMEZ”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sosyal medya hesabından, 11 Aralık’ta, “Nesli tükendi deniliyordu.”, 12 Aralık’ta, “Belki de yalnız yaşamayı sevdiğinden kimse ona ulaşamamıştı.” paylaşımları yaparak merak uyandırmıştı. Pakdemirli, dün yaptığı paylaşımda ise, “Yaşadığına dair kanıtlar elimizde. Büyük bir titizlikle onu koruyor ve tüm coğrafyamıza yaymak için hazırlıklarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullanarak, bu programı işaret etmişti. Bakan Pakdemirli, bu programda yaptığı konuşmasında herkesin, nesli tükenen canlılar için bir isim söylenmesi, bir açıklama yapılmasını beklediğini belirterek, “Tek bir canlı ismi, bu büyük tehlikeyi adreslemeye yetmez. Sosyal medyada, nesli tükenen tüm canlılara dikkat çekmek, çevreyi ve doğal ekosistemi daha güçlü korumak adına bir farkındalık oluşturmak istedik ve bunda da başarılı olduk” dedi.

“BİRİNCİ ÖNCELİĞİNİZ, NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN TÜRLERİ BULMAK VE KORUMA ALTINA ALMAKTIR”

Bakan Pakdemirli, düzenlenen toplantıda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden 15 bölge müdürü nezdinde tüm bölge müdürlerine talimat vererek, şunları kaydetti:
“Birinci önceliğiniz, nesli tehlike altında olan türleri bulmak ve koruma altına almaktır. Evlatlarımıza eksiksiz bir doğa teslim etmek için dağ-tepe demeden gece-gündüz demeden çalışın. Ben daima sizlerin yanındayım, yanında olmaya da devam edeceğim.”

GÖZLER SAAT 10'A ÇEVRİLMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından dün yaptığı son paylaşımda, ”Yaşadığına dair kanıtlar elimizde. Büyük bir titizlikle onu koruyor ve tüm coğrafyamıza yaymak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tüm detaylar yarın saat 10.00’da” ifadelerini kullanmıştı. 



DAHA ÖNCE İKİ KEZ DAHA PAYLAŞIM YAPMIŞTI

Bakan Pakdemirli’nin, iki gün üst üste akşam saatlerinde yaptığı paylaşımların ilkinde “Nesli tükendi deniliyordu”, ikincisinde “Belki de yalnız yaşamayı sevdiğinden kimse ona ulaşamamıştı” ifadelerinin, ülkemizde nesli tükendiği sanılan bir hayvanın varlığının kanıtlandığı anlamına geldiği tahmin ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 11 Aralık Cumartesi akşamı saat 21.03’de “Nesli tükendi deniliyordu” paylaşımıyla merak uyandırdı.

Söz konusu paylaşıma verilen yanıtlarda, yüzyıllar önce gezegendeki varlıkları sona erdiği bilinen dinozorlara atıf yapan paylaşımlar oldu.

YORUMLAR 171
  • Gurbetci AKYOL 2 yıl önce Şikayet Et
    Mesela ufak bi sikinti olsa ve su aciklama almanya da olsa sen dalga mi geciyorsun vatandasla diyerek istifasi istenir. Demek ki Turkiye de sorun kalmamis bunu anladim.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar önemli bişeymiş .önümüzde kuraklık var uğraştıkları şey saçma sapan bence öncelik sulu tarım yapılan yerlere ne ekileceği kurak olan yerlere ne ekileceği olması lazım ama nerdee öyle işler yapacakları bu göreve getirmezler
    Cevapla
  • Doğrucu Davud 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir köylü çocuğu çiftçilik ve hayvancılık da yapmış birisi olarak, köyde yaşamak ve çiftçilik hele bir de hayvancılık varsa en pahalı en ağır en zor iştir, yıl boyunca bir gün bile dinlenemezsiniz iş hiç bitmez, üstelik garantisi de yoktur her yerde sulama imkanı yoktur yağmura bağlısınız yağarsa çok iyi yağmazsa bir şey alamazsınız. Eğer sulu tarım yapıyorsanız pazarlama meselesi de karşınıza çıkar, kırsal nüfus bu sebeplerden yüzde dokuza düştü.
    Cevapla
  • BİROL 2 yıl önce Şikayet Et
    Mahallenin delisi o gübre olmasa aç kalırsın.3 TL lik domatesi 30 TL ye alırsın.Seneye sezonda fiyatları görürsün tezgahlarda.
    Cevapla
  • Bu fiyatlar 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle artmaya devam ederse bizimde neslimiz tükenecek zaten efendi!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı