TURKSAT 5B uydusu ne zaman fırlatılacak? Türkiye, zincirlerini bir bir kırıyor!

Yerli üretim TURKSAT 5B’nin SpaceX’e bağlı istasyondan ne zaman uzaya fırlatılacağı belli oldu. Uydunun, Türkiye’deki mevcut haberleşme hacmi ile veri paylaşım oranını 20 kat daha fazla artırması planlanıyor. Daha çok deniz ve havacılık sektörüne fayda sağlayacak teknolojiye ilişkin hükümet kanadından açıklamalar da yapıldı. Amerikalı girişimci Elon Musk ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinden sonra gözler yeni atılıma çevrildi. TURKSAT 5B uydusu nedir ve ne zaman uzaya fırlatılacak? İşte, Türkiye’nin haberleşme sektöründeki dışa bağımlılığını minimum düzeye çekecek teknolojiye dair her şey.

TURKSAT 5B uydusu ne zaman fırlatılacak? Türkiye, zincirlerini bir bir kırıyor!
TURKSAT 5B uydusu ne zaman fırlatılacak? Türkiye, zincirlerini bir bir kırıyor!
GİRİŞ 18.12.2021 17:20 GÜNCELLEME 18.12.2021 17:24

TURKSAT 5B uydusu ne zaman fırlatılacak? Türkiye, dünya ülkelerinin uzayda yaptığı yatırımlardan geri kalmayarak aynı yıl içerisinde ikinci uydusunu semaya gönderecek. Hatırlanacağı üzere, 2021 Ocak ayında TURKSAT 5A uydusu gökyüzüne fırlatılmıştı. Dünya ülkelerinin uzaydaki yatırımlarından geri kalmayan ülkemiz, TURKSAT 5B uydusunu da yıl içerisinde faaliyete geçirecek. Türkiye’ye ciddi katma değer sağlaması planlanan bu teknoloji, haberleşme sektöründe başlayan dönüşümün işaret fişeği olacak. Cuma günü, SpaceX CEO’su Elon Musk’la görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelişmeleri yakından takip ediyor. Erdoğan, bu girişime dair: “Aynı yıl içerisinde 2 uydu fırlatan ender ülkelerden olduk” vurgusunda bulundu. Öte yandan, TURKSAT 5B uydusunun ne zaman fırlatılacağı araştırılan başlıklar arasında.

TURKSAT 5B Uydusu Ne Zaman Fırlatılacak?

TURKSAT 5B uydusu, 19 Aralık Pazar günü Türkiye saati ile 06.58’de fırlatılacak. Amerika’nın Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderilecek. ABD takvimine göre, 18 Aralık Cumartesi günü saat 21:58’de yola koyulacak. Türkiye, 8 Ocak 2021’de de TURKSAT 5A uydusunu semaya göndermişti. Böylece, aynı yıl içerisinde ikinci uydu da faaliyete geçmiş olacak.

TURKSAT 5B Uydusu Nedir?

TURKSAT 5B uydusu, içerisinde iki haberleşme donanımının yer aldığı bir uydu teknolojisidir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yerli imkânlarla hazırlanan ticari haberleşme uydusu olması hasebiyle de biliniyor. KA band kapasitesi diğer uydulara kıyasla 15 kat daha fazla. Bu uyduyla beraber, Türkiye’nin uzaydaki haberleşme uydu sayısı 5, toplam uydu sayısı 8’e çıkacak.

Fransa Üzerinden Teslimat Yapıldı

Türkiye’de imal edilen TURKSAT 5B uydusu, Amerika’ya Fransa üzerinden gönderildi. 29 Kasım’da, Türkiye’nin ilk yerli imkânlarla imal edilmiş uydusu yola çıktı. Amerika’dan sonra Florida’daki SpaceX üssüne gönderilen uydunun son kontrolleri yapıldı. Uydu, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile semaya gönderilecek.

Bölgeye Hitap Edecek!

Türkiye, yeni TURKSAT 5B uydusu ile Ortadoğu, Asya ve Afrika gibi bölgelere hitap edebilecek. Bakan Adil Karaismailoğlu’nun aktardığı bilgiler doğrultusunda, cihazın veri gönderme hacmi 55 GBps ile ölçülüyor. Ayrıca bu teknoloji, TURKSAT 6A uydusunun işaret fişeği olacak.

Haberleşmede Yeni Atılım: TURKSAT 6A!

Bakan Adil Karaismailoğlu, açıklamasının son bölümünde TURKSAT 6A’nın müjdesini de verdi. “Haberleşme gibi stratejik öneme sahip bir alanda kimseye muhtaç olmayacağız” diyen Karaismailoğlu tarihi de paylaştı. TURKSAT 6A uydusu, 2022 yılında hazır olacak ve yeni uyduyla uzay sahnesinde söz sahibi olunacak. Türkiye, TURKSAT 6A uydusu ile uydu üretebilen 10 ülke arasına girebilecek. Ve bu cihaz da 2023 yılında uzaya gönderilecek.  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...