Doç. Dr. Ali Kurt: Âkif Mektuplarında Bütün Veçheleriyle Görülüyor

Doç. Dr. Ali Kurt, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) ve Eyüpsultan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği haftalık söyleşi programı Cumartesi Buluşmaları’na konuk oldu ve “Mektuplardaki Âkif”i anlattı.

Doç. Dr. Ali Kurt: Âkif Mektuplarında Bütün Veçheleriyle Görülüyor
Doç. Dr. Ali Kurt: Âkif Mektuplarında Bütün Veçheleriyle Görülüyor
GİRİŞ 20.12.2021 02:35 GÜNCELLEME 20.12.2021 02:38

2021’in “Mehmed Âkif ve İstiklal Marşı Yılı” olması vesilesiyle Âkif hakkında çok sayıda çalışmanın yürütüldüğünü belirten Ali Kurt, bu sebeple Âkif’in Mısır’da yazmış olduğu mektuplar üzerine çalışma imkânı bulduğunu ifade ederek konuşmasında şairin Mısır mektuplarıyla mektup dilindeki geniş yer bulan mizah unsurları üzerinde durdu.

OLDUĞU GİBİ ÂKİF

Âkif’in düşünceleriyle yaşantısının son derece örtüşen bir şahsiyet olduğunu belirten Kurt, mektuplarında daha yakından görülen özel dünyasının ve kişisel iletişiminin, sanat anlayışından ayrı bir yerde durmadığını ve bu karşılaştırma sonucunda asla yapmacık davranmadığının anlaşıldığını vurguladı. Âkif’in pek konuşulmayan mizahi mizacı üzerinde duran Kurt, mektuplarında sık sık yer bulan fıkralardan ve mizah-ironi vurgularla güçlendirdiği metaforik mektuplarından örneklerinden verdi. Günümüze ulaşan mektuplarının edebî kaygılarla yazılmamış mektuplar olduğuna dikkat çeken Ali Kurt, “Çok sayıda mektup yazdığı ve geniş çevresi olduğu bilindiği hâlde günümüzü çok azı ulaşmıştır” dedi. 

Dil, din ve edebiyat yönünü mektuplarına yansıtabilen Âkif’in bu metinlerde bütün veçheleriyle bu mektuplarda yer bulduğuna dikkat çeken Kurt, edebî olmayan mektuplarının bile edebi vurgularla zenginleştirdiğini kaydetti.

TARIK USLU CUMARTESİ BULUŞMALARI’NDA KONUŞACAK

Yazar Tarık Uslu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) ve Eyüpsultan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği haftalık söyleşi programı Cumartesi Buluşmaları’nda “Çocuklara Bilgiyi Hikâye Etmek” başlıklı bir konuşma yapacak. 25 Aralık Cumartesi saat 14.00’te başlayacak program, derneğin genel merkezinde bulunan Ahmed Yesevî Toplantı Salonu’nda yapılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin operasyonu öncesi PKK'dan şeytani Irak planı!
Ankara'yı sel aldı! Cadde ve sokaklar göle döndü