FED Kararı Açıklandı mı? (2022) FED Faiz Kararı Ne Zaman? Jerome Powell…

Ekonomistlerin sıklıkla takip ettiği FED, aldığı kararlarla küresel ekonomiye yön verebiliyor. Bu nedenle, FED kararı açıklandı mı? ile FED faiz kararı ne zaman? şeklindeki sorular sıklıkla araştırılıyor. Amerika’daki enflasyon, 39 yılın zirvesini görürken, Merkez Bankaları Sistemi Başkanı Jerome Powell’ın alacağı karar merakla bekleniyor.

FED Kararı Açıklandı mı? (2022) FED Faiz Kararı Ne Zaman? Jerome Powell…
FED Kararı Açıklandı mı? (2022) FED Faiz Kararı Ne Zaman? Jerome Powell…
GİRİŞ 30.12.2021 19:24 GÜNCELLEME 30.12.2021 19:24

Sadece Amerika’da değil, Amerika dışındaki hemen hemen her yerde ülke ekonomilerine doğrudan etki eden FED kararı açıklandı mı? Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyon oranı, pandemi kaynaklı zirveyi görürken; Merkez Bankaları Sistemi’nin faiz artırımına gitmesi öngörülüyor. Öte yandan, Başkan Jerome Powell da bu minvalde bir açıklamada bulunmuştu. 2022 yılının FED faiz kararı toplantısı için tarih belirlendi mi?

FED Faiz Kararı Ne Zaman?

Yeni yılın ilk FED faiz kararı toplantısı, 25-26 Ocak tarihlerinde yapılacak. Federal Açık Piyasa Komitesi, sene içerisinde 8 toplantı düzenleyecek. Bu toplantıların akabinde alınan kararlar ulusal ve uluslararası basın mensuplarıyla paylaşılacak.

FED Faiz Kararı Açıklandı mı?

Covid-19 kaynaklı ciddi iş kayıplarının yaşandığı Amerika’da, 2021 yılının son toplantısında faiz artırımına gidilmemişti. Faiz oranı, 0 ile 0,25 aralığında tutulurken; piyasaların canlanması ve tam istihdamın sağlanması vurgusunda bulunulmuştu. Ancak, Başkan Jerome Powell, enflasyondaki artışı baz alarak; faizde artışa gidilebileceği yönünde sinyal verdi.

2022 FED Toplantı Takvimi

Önümüzdeki yıl, 8 kez düzenlenecek FED faiz kararı toplantılarının tarihleri şu şekilde:

  • 25-26 Ocak
  • 15-16 Mart
  • 3-4 Mayıs
  • 14-15 Haziran
  • 26-27 Temmuz
  • 20-21 Eylül
  • 1-2 Kasım
  • 13-14 Aralık

Enflasyonda Zirveyi Gördüler

Amerika’da enflasyon, son 39 yılın zirvesini gördü. Jerome Powell öncülüğündeki Federal Açık Piyasa Komitesi de, 2021 için enflasyon tahmin oranını yüzde 4.2’den 5.3’e çekti. Yılın son çeyreğindeki tahmine ilişkin bir güncelleme yapılırken; 3 aylık dilim için daha önceden belirlenmiş 2.3’lük oran, 2.7’ye çıkarıldı.

Powell’dan Omicron vurgusu!

2021 Aralık ayındaki toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Başkan Powell, Omicron ve diğer dış etkenlere karşın, büyümenin yüzde 5,5 civarında olacağını öngördü. Powell ayrıca, gelecek yıl için de bir tahminde bulunarak, yüzde 4 şeklinde cereyan edeceğini aktardı.

Ocak ayında ne olur?

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Sistemleri'nin yeni yılın ilk ayında 3 faiz arttırması düşünülüyor. Nitekim, kurumun başkanı da bu yönde sinyal vermişti. Powell her ne kadar, faizi düşük seviyede tutup tam istihdamın sağlanmasını istese de, ülkedeki enflasyon oranı yükselişe devam ediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü