Başkan Aktaş’tan Mudanya Belediyesi’ne ‘katı atık’ tepkisi: Ne gerekirse yapacağız

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş'tan Mudanya Belediyesi'nin katı atık bedellerini su faturalarından tahsil edilmesine yönelik girişimine ilişkin çok sert bir açıklama geldi.

Başkan Aktaş’tan Mudanya Belediyesi’ne ‘katı atık’ tepkisi: Ne gerekirse yapacağız
Başkan Aktaş’tan Mudanya Belediyesi’ne ‘katı atık’ tepkisi: Ne gerekirse yapacağız
GİRİŞ 28.12.2021 01:36 GÜNCELLEME 28.12.2021 01:40

Bursa Büyükşehir Belediyesi Alinur Aktaş, Mudanya Belediyesi’nin katı atık bedellerinin su faturalarından tahsil edilmesine yönelik yaptığı girişimi eleştirdi.

Aktaş, ”Diğer büyükşehirlerde alınmayan katı atık bedellerinin vatandaşımızdan alınmaması adına ne gerekirse yapacağız.” ifadelerini kullandı.

İşte Aktaş’ın yaptığı o açıklama;

Çok sayıda büyükşehir belediyesinde olduğu gibi CHP’li belediyeler tarafından yönetilen İstanbul’da, Ankara’da da uygulanmayan ‘katı atık bedeli’ni su faturası üzerinden tahsil etmek için, yani vatandaşın cebinden bugüne kadar alınmayan parasını almak için mahkeme koridorlarında mesai harcayan CHP’li Mudanya Belediyesi daha açık konuşsun. Hukuk zaferinin kazananı vatandaş mı? Kaybedeni kim? Diğer şehirlerde alınmayan bu bedeli vatandaşlarımdan da alınmaması adına ne gerekirse yapacağız.

NE OLMUŞTU?

Bursa 1. İdare Mahkemesi, katı atık ücretlerinin ilçe belediyeleri yerine su faturaları üzerinden ödenmeye devam edilmesine karar verdi. Katı atık bedelleri yeniden BUSKİ tarafından alınacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katı atık bedellerinin su faturalarıyla tahsili uygulamasına son vererek, ilçe belediyelerince tahsil edilmesine dair kararı Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu.

Mudanya Belediyesi'nin açtığı meclis kararının iptâli davasında mahkeme, "İlçe belediyeleri tarafından toplanan ve taşınan katı atıkların Bursa Büyükşehir Belediyesi tesislerinde bertaraf edildiği, atıkları toplama ve taşıma sorumluluğu dışında 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri uyarınca büyükşehir belediyelerinin yetkili ve sorumlu olduğu açık olduğundan, katı atık bedellerinin su faturalarıyla tahsili uygulamasına son verilmesi ve bu bedellerin ilgili ilçe belediyelerince tahsil edilmesine dair Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" dedi.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, sahillerdeki yetki devir kararının hukuka aykırı bulunmasının ardından çok önemli bir hukuk zaferine daha imza attıklarını vurguladı. Başkan Hayri Türkyılmaz, "Su faturalarını düzenleme ve tahsil etme yetkisi BUSKİ'ye aittir. Mahkeme, ilçe belediyeleri tarafından katı atık bedellerinin toplanmasını hukuka uygun bulmadı. Belediyemizin kazandığı dava, diğer ilçe belediyelerine de emsal olacak. Doğrular kazanmaya devam ediyor" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek tarih verip ekledi: Başaracağız!
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor