Türkiye Sarıkamış şehitlerini anıyor: JAK timlerinden nefes kesen meşale gösterisi

Türkiye, Sarıkamış şehitlerini anıyor... Şehitler için buzlardan devasa heykeller yapıldı. Bakanlar Kasapoğlu ile Yanık açılışa katıldı, Sarıkamış şehitlerini andı. JAK timlerinin meşale gösterisi nefes kesti.

GİRİŞ 08.01.2022 20:48 GÜNCELLEME 08.01.2022 20:49
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Sarıkamış Harekatı'nın 107. yılı anma etkinlikleri kapsamında Kars'ın Sarıkamış ilçesinde şehitler anısına yapılan kardan heykellerin açılışı gerçekleştirildi.

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile birlikte.

1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunun, esaret altındaki toprakların kurtarılması amacıyla düzenlediği Sarıkamış Harekatı'nda 107 yıl önce şehit olan askerleri temsilen, Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin 1. etap oteller bölgesine İl Özel İdaresi ekiplerince taşınan 200 kamyon karla heykeller yapıldı.

Sarıkamış şehitleri için yapılan kardan heykele karanfil bırakıldı.

Valilik, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Belediyesinin katkılarıyla, Kafkas Üniversitesi Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Muhammet Hanifi Zengin'in koordinasyonunda yapılan çalışma, bu yıl "Karı yorgan edenler" temasıyla düzenlendi.

Vatandaşlar, Sarıkamış şehitleri için yapılan kardan heykellere yoğun ilgi gösterdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Erzurum, Bayburt, Muş ve Ağrı'daki üniversitelerden öğretim görevlileri ile heykeltıraşlardan oluşan 10 kişilik ekibin hazırladığı ve Türk bayrağıyla örttükleri heykellerin açılışını yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık ile Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu heykellere karanfil bıraktı.

Heykellerin üzerindeki Türk bayrağını kaldıran katılımcılar, bölgeye karanfil bıraktı.

KASAPOĞLU: BU KUTLU MİRAS HEPİMİZE EMANET

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, açılışın ardından yaptığı konuşmada, programların "Şühedanın İzinde" temasıyla başladığını hatırlattı. Ecdadın, şehitlerin aziz hatırasının hatırlanarak geleceğe güçlü şekilde taşınmasının önemine işaret eden Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Bu medeniyeti ecdattan aldığımız o güçlü köklerle yarınlara, geleceğe yine gençlerimizle birlikte taşımanın kararlılığındayız. Bunun mücadelesini hep birlikte veriyoruz. İnanıyorum ki her zaman olduğu gibi bu anlamlı haftada da gençlerimiz bu şuur, ruh ve motivasyonla yarınlara yürüyecekler. Bugünlerin güçlü Türkiye'si için yine tıpkı bugün olduğu gibi el ele, omuz omuza vereceğiz ve mücadelemize devam edeceğiz. Bu kutlu miras bu anlamlı emanet hepimize olan bir emanet. Bu kutlu mirası bizlere bırakan Sarıkamış şehitlerimizi, gazilerimizi, ahirete irtihal edenleri rahmet ve minnetle, saygıyla yad ediyoruz."

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

YANIK: SARIKAMIŞ, ŞÜHEDANIN SESİNİ DUYDUĞUMUZ YER

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise salgından sonra tekrar ecdatla ve şehitlerle buluşmak için çok özel bir program hazırlamaya gayret ettiklerini anlattı. Sarıkamış'ın neredeyse hiç toprağa dokunmadan şühedanın sesini duydukları bir yer olduğunu dile getiren Yanık, "O bakımdan hepimiz için tarihimizde önemli, çok özel bir yer tutuyor. Özellikle Doğu Cephesi içerisindeki önemini de kavradığımızda, çok daha farklı bir yerde durduğunu biliyoruz." dedi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Yanık, şunları kaydetti:

"Gençlerimiz açısından geleceğe dönük projeksiyonlarını oluşturmaları, tarihin neresinde duruyorlar ve tarihin neresinden olacaklar şuurunu öğrenmeleri, fark etmeleri ve idrak etmeleri açısından bu programlar çok önemlidir. Bizler inşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sarıkamış'ın ruhuna, maneviyatına, Sarıkamış'ta şehit verdiğimiz dedelerimizin maneviyatına uygun bir şekilde onları anlamaya, hatırlamaya aslında hiç unutmamaya devam edeceğiz. Geçmişi bilmeden geleceği kurmanın mümkün olmayacağına inan insanlarız ve bunun için geçmiş ve gelecek arasında sahici, gerçekçi anlamlı, anlam bağı olan bir köprü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yolda da çalışmalarımızı hep birlikte devam edeceğiz."

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile birlikte.

Bakan Yanık, yarın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da yürüyüş etkinliğine katılacağını sözlerine ekledi.

JAK timlerinin meşaleli kayak gösterisinden bir kare.

JAK TİMLERİNDEN MEŞALELİ GÖSTERİ

Kars'ta, Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri meşaleli kayak gösterisi yaptı.

Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, JAK timleri ellerindeki meşalelerle zirveden inerek, kayak merkezinin pistinde demirden yazılan "Sarıkamış 107. Yıl" yazısını ateşledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kars Valisi Türker Öksüz, AK Parti Kars Milletvekilleri ve çok sayıda vatandaşın izlediği meşaleli gösterinin ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Meşaleli kayak gösterisi nefes kesen anlara sahne oldu.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinden askerler kardan heykellerin önünde komando marşını okudu. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte vatandaşlar askerlerle fotoğraf çektirdi.

JAK timlerinin meşaleli gösterisinden bir kare.

BİNLERCE KİŞİ MEŞALEYLE YÜRÜDÜ

Kars'ta, Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılı etkinlikleri kapsamında yaklaşık 10 bin kişi, ellerinde Türk bayrakları ile soğuk havada meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Sarıkamış ilçesindeki Kazım Karabekir Paşa Camisi'nde şehitler için düzenlenen Mevlid-i Şerif'in ardından binlerce vatandaş, ellerine aldıkları Türk bayrakları ve meşalelerle Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

Şiir ve müzik dinletisinin ardından ilahilerin okunduğu programda hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düşmesine aldırmayan yaklaşık 10 bin kişi, tekbirler eşliğinde yürüyüşe başladı. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinden askerler de meşalelerle yürüyüşe katıldı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Talip Uzun, protokol ve vatandaşlar ellerinde meşalelerle yürüdü.

Türkiye'nin farklı kentlerinden gelenler, ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle 3 kilometrelik yürüyüş sonrası Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne geldi.

Katılımcılar yürüyüşün ardından şehitlikte hazırlanan "ruhunuz şad olsun" yazısını meşalelerle ateşledi.

Vali Öksüz, yaptığı konuşmada, Sarıkamış Şehitleri'ni rahmet ve minnetle andıklarını ifade ederek, "Bugün bize bıraktıkları ülkeyi, bizde onların bıraktığı büyük bir emanet olarak sonsuza kadar inşallah taşıyacağız. Onlar hakikaten büyük kahramanlık destanı yazdılar, donarak şehit oldular, kefenleri bembeyaz kar oldu, çok dramatik bir durum ama aynı zamanda mücadelenin, azmin, gayretin eseri olduğunu düşünüyorum." dedi.

Şehitlerin bıraktığı emanete sahip çıkmak için gayret etmek gerektiğini ifade eden Öksüz, "Bizler hep birlikte Sarıkamış Şehitleri'ne layık olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet payidar etmek, korumak, kollamak, istikbalimizi ve istiklalimizi korumak için var gücümüzle çalışacağız. Onların bıraktığı emanetleri daha yükseklere inşallah hep birlikte taşıyacağız. Bugün Sarıkamış'ta tüm vatandaşlarımızın, verdiği şu birlik beraberlik mesajı gelecek için en büyük güvencedir, en büyük umuttur. Onlarla ülkemizi daha iyi yarınlara taşıyacağız." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü de duygusal bir ana şahitlik ettiklerini dile getirerek, "Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak çok büyük manevi bir değere sahibiz. Birlik ve beraberliğimizi buradan tüm dünyaya sesleniş olarak gösteriyoruz. Yürüyüşe katılan herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan İbrahim Anıl Tuncer ise "Program geçen sene pandemi nedeniyle yapılmamıştı, çok merak ettiğim bir törendi. Gayet duygulu, ışıklı ve ihtişamlı bir tören oldu. Şehitlerimizin ruhu şad olsun." dedi.

Yürüyüşe katılan Tülak Kulanoğlu de her yıl meşaleli yürüyüşe gelmek için gayret ettiğini anlatarak, programda bulunmaktan dolayı mutlu ve şehitleri yad ettiği için huzurlu olduğunu aktardı.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 8
  • Muhittin Aksoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Yönetici hatasi binlerce askerimizin ölümüne sebeb oldu yöneteci secerken torpil sempati ve futbol takimi taraf tutulmaz yönetici olduguna inandiginiz kisiyi secmek lazim <chp yöneticilerine bu ülkeyi teslim ederseniz tarih tekrar tekerür eder .
    Cevapla
  • Hami 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeyi munafık zindiklar yönetiyor
    Cevapla
  • Savaş çalışkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu gösterilere harcanan bütçe nedir, açıklanmalı.
    Cevapla
  • Akyürekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak çok acil uzun menzilli nükleer başlıklı balistik füzeler üretmek zorundayız
    Cevapla
  • MsK 2 yıl önce Şikayet Et
    siz sarıkamışta şehitlerimizi anarken üzüldüğüm bir noktayı belirtmek isterim Osmaniye valiligi konser vermesi hic hos değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!