Uzmanı açıkladı: Omicron kendi sonunu getiriyor

Prof. Dr. Coşkun Usta, 'Omicron' varyantı ile ilgili, "Hızla yayılıp enfekte ederek aktif bağışıklık sağlıyor. Çok fazla öldürücü değil. Virüs bir anlamda kendi sonunu kendisi getiriyor" dedi.

GİRİŞ 12.01.2022 11:45 GÜNCELLEME 12.01.2022 12:06
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, koronavirüsle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Özellikle 'Omicron' varyantına ilişkin yurt dışında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Usta, diğer tüm varyantlardan değişik olan 'Omicron'un hücre içine yerleşme yönteminin çok farklı olduğunu belirterek, "Adeta yeni bir form gibi karşımıza çıktı. Çok hızlı yayılıyor. İngiltere'de yapılan bir çalışmaya göre diğer virüsler gibi hücreye girmiyor 'Omicron'. 'Delta' ya da diğer mutasyonlar hücreye bir eliyle gelip yapışırken diğer eliyle de hücreleri topluyor. Yani bir üzüm salkımı gibi görüntü oluşturuyor. 'Omicron' ise gelip reseptörlere bağlanıp hücrenin içine giriyor" diye konuştu.



'AKTİF BAĞIŞIKLIK SAĞLIYOR'

'Omicron'un 'Delta' gibi hücrenin üzerine yapışması halinde immün sistemin fark edeceğini anlatan Prof. Dr. Usta, "'Delta' kümeleştiği için ağır seyrediyor. 'Omicron' ise daha hafif geçiriliyor. Çok hızlı yayılması bir dezavantaj ama hastaneye yatış oranı çok düşük. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşıyla uzun süredir yapamadığını 'Omicron' kendi halinde kısa sürede yapıyor. Hızla enfekte ederek, doğal bağışıklık kazandırıyor. Aktif bağışıklık sağlıyor. Çok fazla öldürücü değil. Virüs bir anlamda kendi sonunu kendisi getiriyor. Biraz daha bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var" dedi.Prof. Dr. Coşkun Usta
'UMARIM PANDEMİNİN SONUNU GETİRİR'

Prof. Dr. Coşkun Usta, 'Omicron'un mevsimsel grip gibi durduğunu, üst solunum yollarında kaldığını, aşağılara inmediğini belirterek, tedaviye alınan yanıtın daha iyi olduğunu kaydetti. 'Omicron'un koronavirüs varyantlarından biri değil de daha çok 'Covid-21' gibi farklı bir virüs türü olarak durduğunu belirten Usta, "Aşılanan kişiler de 'Omicron'la enfekte olabilir. Aşılı olan kişiler daha da şanslı. 'Omicron' umarım pandeminin sonunu getirir" diye konuştu.

Virüse karşı kullanılan ilaçlarla ilgili de gelişmeler olduğunu da belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, Pfizer firmasının ürettiği 'Paxlovid' ilacının virüse karşı kullanımının şaşırtıcı sonuçlar verdiğini söyledi. Bu ilacın erken kullanım onayı aldığını da belirten Usta, "Hücrenin içindeki virüsün çoğalmasını engelliyor. Enfeksiyon engelleniyor. Veriler çok iyi gidiyor. İki gruba denetilmiş. Birine verilmiş bu ilaç, diğerine verilmemiş. İlaç verilmeyen 300 kişiden 27'si hastaneye yatarken diğer grupta yalnızca 3 kişi hastanelik olmuş. Bu ilaç yüzde 90 işe yaradığını gösteriyor" dedi.Omicron varyantı

ABD'DEKİ ARAŞTIRMALARDA OMİCRON'DA HIZLA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Seattle’daki Washington Üniversitesi sağlık ölçümü bilimi profesörlerinden Ali Mokdad Omikron varyantı için, “Hızla tırmandığı gibi hızla da düşecek” dedi.

Bilimadamları Kovid-19’un ülke genelinde hızla yayılan Omikron varyantının İngiltere’nin ardından ABD’de de tepe noktasına ulaşmış olabileceği görüşünde. Bu durumda vakaların hızla düşmesine olası gözüyle bakılıyor.

Varyantın Güney Afrika’da ilk kez tespit edilmesinden yalnızca bir buçuk ay sonra aşırı bulaşıcılığı yüzünden artık enfekte edecek yeni bireyler bulmakta zorlanabileceği sanılıyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 18
  • @SerpilOzkan99 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşılanmak enfekte olmayı ve bulaştırmayı engellemiyor, HIZLANDIRIYOR. Yazar Alex Berenson doğruyu söylediği için Twitter'dan atılmıştı. Ama artık gerçekler her yandan fışkıracak. Hastalığı yapan, dikenli protein. Aşı ise vücudunuza işte bunu durmadan üretme emri veriyor.GÜNAYDIN!
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    tamam panpa biz aşı vurulduk 10 yıl içinde ölüp gidecez, dünya siz aşı karşıtlarına kalır tepe tepe kullanırsınız artık, yolunuz açık olsun :D
    Cevapla
  • @HayatiSir 2 yıl önce Şikayet Et
    Konuşun kendinizle! Yüzleşin! Dünyanın bu gidişatından memnun musunuz? Az mı dua ediyoruz? Kur'an mı okumuyoruz? Okuyoruz da! Kur'an'a göre mi yaşamıyoruz? Şirk-et bilimini! Hal ilmine mi tercih ediyoruz? Siz biz hapimiz!.. Ülkeleri yönetenlerimiz! Ne oluyor sahi? Kurtuluş nedir? Bakın şu zamanda! Yalnız bizlerin değil! Bütün yeryüzünün olumlu düşüncelere ihtiyacı var! Genel bir mutsuzluk var! Bu durum hepimizi aşağıya çekiyor!.. Tam da istedikleri gibi şirk-etlerin! Buna izin vermeyelim! Zor ama ne olursa olsun hep olumlu düşünelim!.. Dua yerine geçsin!
    Cevapla
  • Semih 2 yıl önce Şikayet Et
    Kronik hastalığı varsa ( koah , sarkalyoz , astım v.b ) 4 aşı dahi olsanız bu illet ciğerlere tutunup bırakmıyor.Yaşlı veya genç ayırt etmiyor.Ben 14 gün hastanede yattım.Herkesin bünyesi ve bünyesine etkisi aynı olmuyor.ALLAH hastalarımıza şifa versin.Bu illet yüzünden vefat edenlere de , rabbim rahmetini esirgemesin..
    Cevapla
  • bayırbucak 2 yıl önce Şikayet Et
    iyide bundan 1 -1,5 sene önce zaten böyle olma ihtimalini bilim insanları açıklamıştı. birinde okumuştum virüs yaşamak istiyor öldürmek değil enfekte olduğu organizmanın ölmesi virüsünde ölmesi anlamına geliyor.o sebeble evrim geçirecek bir şekilde öldürücülüğü bitecek. virüslerin dünyasında bir kaç saat bizim hayatımızdaki yüzyıllar gibidir.evrim kesinlikle geçirecekler.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Evrimleşir de belki kedi olur; severiz... Miyaaaav...
    Cevapla
  • dogrucu 2 yıl önce Şikayet Et
    ve muhtemelen grip virüsü gibi bir virüse dönüşecek. grip (influenza) da bir asır evvel pandemi yapmış milyonlarca insan ölmüş ama günümüzde grip korkulan öldürücü bir virüs değil (istisnalar hariç), evrimlesip bugünkü hale gelmiş.
    Cevapla
  • Memo can 2 yıl önce Şikayet Et
    Hal böyle iken almanyada cok agir kurallar getiriliyor.tam diktatörlük yani
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB duyurdu: Çok sayıda terörist öldürüldü
Almanya, Fransa ve Hollanda'dan skandal Filistin adımı! Ülkeye girişi yasaklandı