Doğu Anadolu'daki felaketin ardından yeni uyarı: Fay hattı aktif! Dikkat

Türkiye'nin değişik bölgelerinde birbirinden ayrı fay hatlarında meydana gelen depremlerin birbiri ile ilişkilendirilmesinin zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan Aksoy, Doğu Anadolu için deprem uyarısında bulundu.

Doğu Anadolu'daki felaketin ardından yeni uyarı: Fay hattı aktif! Dikkat
Doğu Anadolu'daki felaketin ardından yeni uyarı: Fay hattı aktif! Dikkat
GİRİŞ 13.01.2022 11:05 GÜNCELLEME 13.01.2022 11:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Büyük depremlerin geçmişte bir çok bölgede yaşanması gelecekte de bu tür acıların yaşanabilmesi olasılığını ortaya koyarken Doğu Anadolu fay zonu için uzmanlardan uyarılar geldi.

'DEPREM ÜRETMEYE DEVAM EDECEK'

Geçtiğimiz günlerde art arda önce Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğünde, ardından Palu ilçesindeki 4.0’lık deprem meydana gelmişti. Depremler ile ilgili bilgilendirme ve uyarılardan bulunan Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, iki farklı fay zonunun üzerinde meydana gelen depremlerin birbirlerini tetiklediğine dair bilginin yanlış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aksoy, Palu ilçesindeki depremin 24 Ocak 2020'de meydana gelen ve 41 vatandaşın hayatını kaybettiği 6.8 büyüklüğündeki depremle aynı fay üzerinde olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Aksoy, Doğu Anadolu fay zonunun aktif olduğunu ve deprem üretmeye devam edeceğini ifade etti.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI İÇİN UYARI

Akdeniz’deki depremlerin Afrika levası ile Anadolu levhası ve Avrasya levhası arasındaki sınırdan kaynaklandığını aktaran Prof. Dr. Ercan, "11 Ocak sabah saatlerinde meydana gelen deprem 6.2 büyüklüğünde. Derinliğine dikkat edersek, 36 kilometrenin üzerinde. 12 Ocak’ta Palu yakınlarında meydana gelen depreme baktığımız ise 4 büyüklüğünde bir deprem. Odak derinliği ise 5 kilometre. Bu da bize, iki depremi oluşturan faylar arasında belirgin bir fark olduğunu, farklı faylar üzerinde meydana geldiğini gösteriyor. Antalya’nın güneyinde meydana gelen depremin kaynağına baktığımızda, Girit Adası’nda, Marmaris açıklarında ve Kıbrıs yakınlarında bir süreden beri bir deprem etkinliği olduğunu görüyoruz. Orada ‘ters’ veya ‘bindirme’ fay dediğimiz bir fay türü var. 12 Ocakta meydana gelen depremin odak mekanizması çözümü, bunun tamamen bir ters fay olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla orası bir yitim zonu” dedi. Prof. Dr. Ercan Aksoy

Elazığ’ın Palu ilçesinde meydana gelen 4.0’lık depremin Doğu Anadolu fay zonunun ana kırığı üzerinde meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, "Malum Elazığ’da, 24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Onun devamında gerek güneybatıda Malatya’nın Kale ilçesi yakınlarında ve Pütürge çevresinde yoğunlaşan bir aktivite görüyoruz. Bir de Kuzeydoğuya, fayın devamında Bingöl’e doğru olan tarafında da depremler görüyoruz. Dolayısıyla Palu’daki depremi Akdeniz’deki sistemle ilişkilendirmek mümkün değil. Doğu Anadolu fay zonu hala aktif ve deprem üretmeye devam edecek” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • Erdem 2 yıl önce Şikayet Et
    Asil tehlike İzmir 7.2
    Cevapla
  • elın mışk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bismillahirrahmanirrahim isra 16 ayet : Biz, bir ülkeyi helak etmek istediğimiz zaman, onun ‘varlık ve güç sahibi önde gelenlerine’ emrederiz, böylelikle onlar onda bozgunculuk çıkarırlar. Artık onun üzerine söz hak olur da, onu kökünden darmadağın ederiz (Mearic, 70/40-41)“Hayır, Allah'ın nizamı onların sandığı gibi değildir! Doğuların ve batıların Rabbine yemin ederim ki, biz onların yerine kendilerinden daha hayırlı insanlar getirmeye kadiriz. Bizim elimizden kurtulan, gücümüzün yetmediği hiçbir şey yoktur.” (Mearic, 70/40-41)
    Cevapla
  • elın mışk 2 yıl önce Şikayet Et
    burnunuzun girmediği yere kafanızı sokmayın yer onun gök onun ALLAH dilediğini yapar bir toplum ALLAH ın kanunlarıyla hukmetmezse ALLAH o toplumu helak eder yerine başka bir toplum getirir sonrada böyle proflar çıkar ALLAH tan ve azabından bahsetmez ALLAH IN kelimesi bile geçmez konuşmalarında efendim şu fa hattı bu fay hattı der felsefe yapar ama bakın rabbimiz bütün kainata aralarında adaletle hükmedilsin diye indirdiği ve farz müslümanlara farz kıldığı kitabında ne buyuruyor.
    Cevapla
  • SİBGATULLAH 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu HÖKÜMET faiz ALLAH CC.savaş açmaktır dedi ve sözde FAİZLE savaşıyor.Benimde sevgili yöneticilerime sorasım geldi 2022 den beri ZİNA serbest bu ALLAH A VE onun Yüce İSLAM peygamberine savaş açmak değil de nedir?Bak Burdur da ŞEHİT edilen 3 yaşındaki sabimin babası anneannesinin 2.eşi,Mersin de ŞEHİT EDİLEN ayni sabimin babası ÖZBE ÖZ dedesi çıktı.Ben buradan sesleniyorum parkları sokakları,okulları her yerleri bir gezin her şey ÇİNSELLİĞE İNDİRGENMİŞ.Ben bu YOBAZ-KATİL YARATIĞI daha görmek istemiyorum.Ne olur daha göstermeyin.Haya sıyrılmış inmiş, öyle yüzsüzlük ki heryerde Ne çirkin yüzleri örtermiş, meğer o incecik perde Vefa yok, ahde hürmet hiç, EMANET lafe-i bi medlul
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir