KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Rauf Denktaş bir mücahit ve bir cesur yürekti

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ı anma töreninde "Rauf Raif Denktaş dediğimizde ilk akla gelen bağımsızlıktır, egemenlik ve devlettir, bunları da bize bir vasiyet olarak bırakmıştır." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Rauf Denktaş bir mücahit ve bir cesur yürekti
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Rauf Denktaş bir mücahit ve bir cesur yürekti
GİRİŞ 13.01.2022 14:06 GÜNCELLEME 13.01.2022 14:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının 10. yılında başkent Lefkoşa'daki anıt mezarı başında anıldı.

Anma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, askeri erkan, Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş ve ailesi, vatandaşlar ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Denktaş ailesinin çelenk bırakmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Anıt Özel Defteri'ni imzalayan Tatar, burada yaptığı konuşmada, Denktaş'a bir kez daha rahmet diledi ve Denktaş'ın huzur içerisinde yatması temennisinde bulundu.

KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, vefatının 10. yılında anıldı

Tatar, ömrü mücadeleyle geçen Denktaş'ın 1960 anlaşmaları öncesinde EOKA terör örgütüne karşı kahramanca mücadele ettiğini söyledi.

"BAĞIMSIZLIKTIR, EGEMENLİK VE DEVLETİ BİZE BİR VASİYET OLARAK BIRAKTI"

Denktaş'ın 1960 anlaşmalarında Kıbrıs'taki iki halkın egemen olarak kayıtlara geçmesi ve Türkiye'nin garantör olarak yer almasında, hukukçu kimliğiyle büyük bir rolü olduğunu anımsatan Tatar, "Kendisi (Denktaş), bir mücahit ve bir cesur yürekti. Denktaş bir hukukçu ve avukattı. Hayatının büyük bir bölümünde ne kadar iyi bir müzakereci olduğu, hakkımızın, hukukumuzun ve bağımsızlığımızın kazanılmasında ne kadar önemli hizmetler yaptığını zaten hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Rauf Raif Denktaş dediğimizde ilk akla gelen bağımsızlıktır, egemenlik ve devlettir, bunları da bize bir vasiyet olarak bırakmıştır." dedi.

Tatar, Denktaş'ın ölüm döşeğinde "bağımsızlık, özgürlük, hürriyet ve egemenlikten asla vazgeçmeyiniz, Türkiye ve ana vatanımıza sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyiniz." yönünde vasiyette bulunduğunu, kendilerinin de bu vasiyeti uyguladıklarını ifade etti.

KKTC'nin 1983'te kurulmasıyla Kıbrıs'ta iki ayrı halkın olduğunu, bu iki ayrı halkın egemen olduğunu ve Denktaş'ın egemenlik temelinde federasyon modelinde bir anlaşmanın olamayacağını o dönemlerde öngördüğünü kaydeden Tatar, Denktaş'ın tüm müzakerelerde Kıbrıs Türk halkının egemenliği için haykırdığını vurguladı.

Tatar, Denktaş'ın okulundan yetişmiş biri olarak kendisinin müzakere masasında Kıbrıs Türk halkını temsil ettiğini aktararak "iki ayrı devlet ve egemenlik" politikasını savunduklarını, bu temelde bir anlaşma ile Denktaş'ın vasiyetini yerine getirebileceklerini ve bu siyasetten geri adım atılmaması gerektiğini dile getirdi.

Serdar Denktaş

- "O ZOR YOLDA HEP YANIMIZDA OLAN TÜRKİYE'YE BURADAN SELAMLARIMIZI VERMEK İSTİYORUM"

Serdar Denktaş ise yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ı vefatının 10. yılında özlemle andıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının çok zor bir yol yürüdüğünü anımsatan Denktaş, KKTC halkının her türlü zorluğu göğüsleyerek, özgürlük için mücadele ettiğinin altını çizdi.

Denktaş, "Rauf Denktaş ve yol arkadaşlarının huzurunda, o kutlu yolda, mücadelede, birlikte yürüdükleri Türk Mukavemet Teşkilatının tüm mensuplarına, kan dökerek bu toprakları vatan yapan şehitlerimize, gazilerimize ve mücahitlerimize, Kıbrıs Barış Harekatı gazilerine ve mensuplarına, o zor yolda hep yanımızda olan Türkiye'ye buradan selamlarımızı vermek istiyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından bir lise öğrencisi tarafından günün anlam ve önemini belirten bir şiir okundu ve Denktaş için dua edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Hüseyin Mırık 2 yıl önce Şikayet Et
    En son Rahmet okunacak insan, Kıbrısta görev yaptığı sürece din eğitimine engel olmakla öğünen adam, Kıbrıs hainden geçilmez.
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    demek ki isabet buyurmuş.. Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs maneviyat yoksunu olmaktan kurtarılmalı. Kuranı Kerim ve Hadisler kursları, imam hatipler açılmalı çoğalmalı. İngliz rum-yunan etkisi yok edilmeli. Mesela Kıbrıs adası Türk dünyasının El Ezheri olsun inşaAllah. Kıbrıs bizim canımız ciğerimiz. Kıbrıs siyonistlere emperyalistlere karşı siper kalkandır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı