Suriye'deki mülteci kamplarında yürek parçalayan görüntüler

Kışın ağırlığını hissetirmesiyle birlikte , Türkiye'de ulaşım durma noktasına gelirken yürek parçalayan görüntüler mülteci çadırlarının yoğunlukta olduğu Suriye'den geldi.

GİRİŞ 23.01.2022 23:29 GÜNCELLEME 24.01.2022 22:45
Bu Habere 127 Yorum Yapılmış

En zor şartlarda çadırlarda hayatlarını sürdüren mülteciler kışın gelmesiyle birlikte adeta ayakta kalma mücadelesi vermeye başladı.  Zor şartlardan en çok etkilenenlerin başında ise çocuklar geliyor. 

Donarak öldüler: Sınırdaki mülteciler zor durumdaDonarak öldüler: Sınırdaki mülteciler zor durumda

ÇOCUKLARIN HALİ İÇLER ACISI

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda soğukta ayağında ayakkabısı ve üzerinde kışlık giyeceği dahi olmayan çocukların titreyen halleri yürek burktu. 

Suriye'deki mülteci kamplarına en son yardımı ise trafik kazasında hayatını kaybeden futbolcu Ahmet Çalık'ın ailesi İHH kanalı ile Suriye'deki mülteci kamplarına yaptığı yardımla biraz olsun yardıma muhtaç yüreklere su serpti. 

MÜLTECİ KAMPLARI İÇİN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Suriye'de etkili olan yoğun kar ve yağmurdan etkilenen zorla yerinden edilen sivillerin sığındığı kamplar için "acil yardım" çağrısında bulundu.

Yıldırım, "Bu hafta gerçekten kış şartları zorlaştı, aniden kar bastırdı. Bu gördüğünüz çadır kenttekiler dahil olmak üzere birçok çadır yıkıldı. Burada yaşayanlar, diğer kamplarda yaşayanların yanına sığındı." ifadesini kullandı.


Halihazırda her bir çadırda 10-15 kişinin yaşadığını aktaran Yıldırım, "Bir de yıkılan çadırdan oraya gidenlerle nüfus daha da artmış oldu. Hava gerçekten soğuk. Biz çalışıyoruz ama doğal olarak yeterli değiliz." diye konuştu.

DENİZ FENERİ DERNEĞİ'NDEN YARDIM KAMPANYASI

Deniz Feneri Derneği ise "Çocuklar Üşümesin Kampanyası" düzenleyerek üzerinde kışlık kıyafetleri olmayan, bir kazağa, bir monta, bir bota muhtaç durumda olan çocuklara yardım yapılması çağrısında bulundu.

Dernek çağrısında "Sıcak ellerinizi ihtiyaç sahibi kardeşlerimize uzatıp, onları, kış şartlarının zorluğundan bir nebze uzaklaştırabilirsiniz. Çocuklarına yeni kıyafetlerden alamayan, eski ve yırtık kıyafetlerle çocuklarını okula göndermek zorunda kalan aileler için ne zordur bu durum. Hele de soğuk kış günlerinde bu ebeveynlerin yükleri bir kat daha artar. Derneğimize yapacağınız bağışlarla bu şartlar altında yaşamak zorunda kalan kardeşlerimize onları ısıtacak yeni kıyafetler alıyor ve giyim mağazalarımızda, giysileri deneyerek beğendiklerini alma fırsatı veriyoruz." denildi.

TÜRK KIZILAY YILDA YAKLAŞIK 30 MİLYON İHTİYAÇ SAHİBİNİN YARDIMINA KOŞUYOR

Suriye'ye 50 bin tır insani yardım malzemesi ulaştırıldı

Türk Kızılay, Suriye'nin İdlib ilinde savaş mağduru binlerce aileye günlük ekmek ve gıda yardımlarını sürdürürken, sevgi mağazaları vasıtasıyla da bağışçılarının gönderdiği kıyafetlerle 1,5 milyon kişinin giyim ihtiyacını karşıladı. Suriye'de savaştan zarar gören ve yerinden edilen kişilere ulaştırılmak üzere savaşın başından bu yana 50 bin tır insani yardım malzemesi sınırdan geçirildi.

Ayrıca, Suriye'de 40'tan fazla tıp merkezi, 10'a yakın yetimhane ve birçok sevgi mağazası kurularak muhtaçlara destek olundu.

YERYÜZÜ DOKTORLARI, SURİYE'DE 3 YILDA 500 BİN HASTAYA ŞİFA OLDU

Yeryüzü Doktorları Derneği, iç savaşın sürdüğü Suriye'de, 3 yıl önce kurduğu sağlık merkezlerinde 500 bin civarı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verdi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde yardım faaliyetleri yürüten dernek, Suriye'nin kuzeyindeki Azez ilçesinin Soran beldesi, Afrin ilçesinin Cinderes beldesi ve Tel Abyad ilçesinin Suluk beldesinde bölge halkına sağlık alanında destek oluyor.

Suriye'deki savaş mağdurlarına 3 yıldır ücretsiz sağlık hizmeti veren merkezler, 500 bin civarı hastaya şifa dağıttı.

Söz konusu sağlık merkezlerinde, dahiliye, pediatri, kadın hastalıkları, kulak-burun-boğaz, diş tedavi, laboratuvar ve cildiye olmak üzere çeşitli branşlarda sağlık hizmeti sunuluyor.

Kadın doğum alanlarında uzman ekiplerin destekleriyle de sağlık merkezlerde 240 bebek dünyaya geldi.

Yeryüzü Doktorları Derneği Suriye Görevlisi Cihad Veys, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu merkezler aracılığıyla Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirterek, hastalara ücretsiz ilaç desteği sağladıklarını söyledi.

SADAKATAŞI İDLİB'TEKİ 250 BRİKET EVİ SAVAŞ MAĞDURLARINA TESLİM ETTİ

Sadakataşı Derneği tarafından Suriye'nin İdlib kentine bağlı Kelbit köyünde inşa edilen 250 briket ev, savaş mağduru ailelere teslim edildi.

Dernekten yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla başlatılan "Bir Aradayız İdlib'in Yanındayız" kampanyası kapsamında bölgeye insani yardımların ulaştırıldığı, bunun yanı sıra yapımı tamamlanan briket evlerin açılışının yapıldığı belirtildi.

Dernek tarafından temeli atılan 3 bin 500 briket evin büyük kısmının tamamlandığı aktarılan açıklamada son olarak 50'si AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile ailesine ait, 250 evin Kelbit köyünde Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal'ın da katılımıyla gerçekleştirilen törenle teslim edildiği, Kelbit'te 30 dönüm arazi üzerine inşa edilen, 24 metrekarelik briket evlerin çevresine ise ilerleyen günlerde okul, cami ve park inşa edileceği bildirildi.

Açıklamada görüşüne yer verilen Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal, İdlib'de 19 farklı bölgede toplu konut projesini sürdürdüklerini belirtti.

Başta AK Parti İzmir Milletvekili Yıldırım ve ailesi olmak üzere tüm hayırseverlerin katkılarına teşekkür eden Özdal, Suriye'de inşa etmeyi hedefledikleri briket ev sayısının 5 bin olduğunu bildirdi.

SADAKATAŞI'NDAN İDLİB'E KIŞ YARDIMI

Sadakataşı Derneği, Suriye’nin İdlib bölgesinde bulunan kamplarda yaşayan mülteci ailelere kışlık kıyafet, kömür ve gıda kumanyası dağıtımı gerçekleştirdi. 

Kış aylarının gelmesiyle birlikte yaşama tutunmanın zorlaştığı İdlib’deki mülteci kamplarında, Sadakataşı yardım çalışmalarına devam ediyor. Bölgede yaşanan ağır kış şartları nedeniyle dernek ekibi tarafından ihtiyaç sahiplerine kışlık kıyafet, kömür ve gıda kumanyası yardımı ulaştırıldı. 

Ülkelerinde yaşanan çatışmalar sebebiyle güvenli bölge olarak gördükleri Türkiye sınırına göç eden İdlibli mülteciler kış aylarının gelmesiyle başta gıda, barınma ve kışlık yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu durumun çözümüne katkı sağlamak amacıyla Sadakataşı, hayırseverlerin destekleriyle bölgeye yardım ulaştırıyor. 

Kış yardımları 

Son günlerde İdlib bölgesinde yaşanan yoğun yağmur yağışı nedeniyle milyonlarca mülteci zor günler geçiriyor. Kamplarda yaşayan birçok aile soba ve yakacak bulamazken, bölgedeki kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Yardım çalışmaları için bölgeye ulaşan Sadakataşı ekibi yaklaşık bin kişiye kışlık kıyafet ulaştırdı. Yardımların devamında yardım ekibi tarafından 100 aileye toplamda 20 ton kömür dağıtımı gerçekleştirildi. 

Çocuk paketi ve süt dağıtımı 

Bölgede bulunan Sadakataşı acil yardım ekibi tarafından kamplarda yaşayan 100 aileye süt, makarna, pirinç, sıvı yağ, salça, şeker, konserve gıdalar ve undan oluşan gıda kumanyası dağıtıldı. 

200 ton kömür bölgeye ulaştırılacak 

Sadakataşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal yapmış olduğu açıklamada; ‘‘Sınırımıza göç mülteci aileler soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalmış durumdalar. Mülteci ailelere yardım ulaştırmak için bölgede bulunan ekibimiz gıda kumanyası, kömür ve kışlık kıyafet dağıtımları gerçekleştirdi. Bölgeye önümüzdeki hafta içerisinde 200 ton kömür, soba ve gıda kumanyası ulaştıracağız’’ ifadelerini kullandı. 

SURİYELİ MUSTAFA VE KARDEŞLERİ ARTIK DONMA KORKUSU YAŞAMADAN UYUYABİLECEK

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf karesiyle gündeme gelen ve annesinin donmaması için gece yataktan kaldırıp yürüyerek ısınmasını isteyen 8 yaşındaki Suriyeli Mustafa’ya ve ailesine Türkiye Diyanet Vakfı yardım ulaştırdı.

İç savaştan kaçarak ailesiyle birlikte Azez’de Kefr Cenneh Bölgesi Ayncara Kampı’na yerleşen, burada çadırda hayata tutunmaya çalışan Mustafa ve kardeşlerine Türkiye Diyanet Vakfı gıda, soba, yakacak, bot, mont gibi kışlık yardımda bulundu.

Türkiye Diyanet Vakfı Suriye Koordinatörü Mahmut Temelli, kış şartlarının etkisini göstermesiyle birlikte çadır kentlerde yaşamın çok daha zor hale geldiğini söyledi.

Savaşın başladığı ilk günden itibaren mazlumlara yardım eli uzatmaya gayret ettiklerini belirten Temelli, şunları kaydetti:

“Diyanet İşleri Başkanlığı vaizelerinden Merve Likoğlu hanım efendi kendi sosyal medya hesabından annesi tarafından gece yataktan kaldırılarak donmaması için yürütülen Mustafa kardeşimizin fotoğrafını paylaşarak yardım çalışması başlattı. Merve hocamızdan Allah razı olsun. Küçük bir kıvılcım çok büyük hayırlara vesile oldu. Hiç vakit kaybetmeden Kefr Cenneh Bölgesi Ayncara Kampı’nda anne babası ve 4 kardeşi ile birlikte çadırda yaşam mücadelesi veren Mustafa kardeşimize ulaştık. Gerçekten de çok zor durumdaydılar. Kullandıkları yatakların tamamı ıslanmış yakacak bir şeyleri kalmamış ve üzerlerinde de kendilerini soğuktan koruyacak donanımda kıyafetleri yoktu. Hayırseverlerimizin destekleriyle temin ettiğimiz kışlık yardımları aileye teslim ettik. Islanan yataklarını ve süngerlerini değiştirdik. Çadırlarına soba kurup kışı geçirebilecekleri kadar yakacak bıraktık. Artık donma korkusu yaşamadan huzurla uyuyabilecekler.”

Sadece Mustafa ve ailesine değil İdlib, Afrin ve Azez bölgesinde ilk cumartesi ve pazar günleri bin soba, 100 ton kömür ve bine yakın çocuğa kışlık bot ve mont ulaştırdıklarını belirten Temelli, “Şuan 1003 şubemiz yurt içinde ve Suriye’deki kardeşlerimize yardım ulaştırmak için seferber oldu. Bu kışın daha sıcak geçmesi için bizde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnşallah hiçbir çocuğun ısınmak için yatağından kalkmak zorunda kalmaması, başını yastığa huzur ve güvenle koyabilmesi için gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımıza destek veren, bizlerle aynı hassasiyetleri paylaşan ve sıcak evlerinde otururken soğukta tir tir titreyen mazlumlara kayıtsız kalmayan vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Yapılan yardımlarla inşallah çok daha fazla aileye ulaşarak bu kışı daha sıcak bir ortamda geçirebilmelerine vesile olacağız” diye konuştu.

Bölgede çok daha fazla insanın yardıma muhtaç olduğuna dikkati çeken Temelli, yardım yapmak isteyenlerin bagis.tdv.org adresinden online olarak istedikleri miktarlarda yardım yapabileceklerini, ayni yardım göndermek isteyen vatandaşların ise temiz ve paketi açılmamış olmak kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı Kilis Lojistik Merkezine yardımlarını ulaştırabileceklerini vurguladı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 127
  • Hacali Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayrat İnsani Yardım derneğinin yaptığı faaiketleri gösterip de isminden bahsetmemek haksızlık olmuş.
    Cevapla
  • yunus 2 yıl önce Şikayet Et
    suriyeye çok büyük bir operasyon yapıp daha çok topragı kontrol altına alıp bu mazlumlara daha çok yaşam alanı acmak zorundayız .. Allah ü teala bize emerediyor , " size ne oluyorda güçsüzler için savaşmıyorsunuz " anlamında ayet var . Ama müslüman iran orda bu mazlumları sırf kendinden değil diye öldürüyor , şuan yoğun kış yaşıyoruz diye doğalgazımızı bile kesti .
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeyi batırmak mı istiyorsun ? Daha fazla operasyonu nasıl yapacaksın ? Rus’ların olduğu yere mi gireceksin ? Savaş çıkar savaş. 34 askerimizi şehit etti o Rus ayıları
    Cevapla
  • Celal 2 yıl önce Şikayet Et
    Çoooj çooook saçma, zaten 15 milyonuna içerde ve dışarda bakıyıruz yeter, dünyanın kalanı ve arap ülkeleri baksın artık, paramızı dahada çarçur edemeyiz.
    Cevapla
  • SAMİMİ OL YETER 2 yıl önce Şikayet Et
    50 tl yardim yapabildim Allah kabul etsin dunya garibanlar yuzu suyu hurmetine felaket yasamiyor
    Cevapla
  • -gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    tam bundan 5 yıl önceydi bu durumda bulunan yüzbinlerce suriyeli gaziantep e getirildi yada geldi,merhamet maraz getirir derler atalarımız hiç boşa değil, şu an tekstil sektörü, tütün sektörü,sebze sektörü suriyeli ilerin eline geçti, türk müşterilere farklı suriyeli müşteriler farklı fiyat uyguluyorlar. aklıma alanyadaki turistlere uygulanan farklı fiyat tarifesi aklıma geldi
    Cevapla
  • Şakir 2 yıl önce Şikayet Et
    Şuan galatasaray Trabzon maçı yorumları üç katı daha fazla! Rabbim ümmet olarak sonumuzu hayr eylesin inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı