Yerli savaş uçağında heyecanlandıran gelişme: Dünyanın en büyük 3D yazıcısı satın alındı

ABD merkezli Sciaky şirketi, TUSAŞ'ın dünyanın en büyük metal elektron ışınlı 3 boyutlu yazıcısı EBAM 300 serisini sipariş ettiğini açıkladı. 3D Yazıcı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nde kullanılmak üzere tedarik edildi.

Yerli savaş uçağında heyecanlandıran gelişme: Dünyanın en büyük 3D yazıcısı satın alındı
Yerli savaş uçağında heyecanlandıran gelişme: Dünyanın en büyük 3D yazıcısı satın alındı
GİRİŞ 27.01.2022 06:11 GÜNCELLEME 27.01.2022 09:16
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

ABD merkezli Sciaky şirketi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ), dünyanın en büyük Metal Elektron Işınlı 3 Boyutlu (3D) Yazıcısı EBAM 300 Serisi'ni sipariş ettiğini açıkladı.

Sciaky şirketinin internet sitesinde duyurulan gelişmeye göre; dünyanın en büyük 3D yazısıcı, 6 metre uzunluğundaki titanyum hava aracı parçalarını 3D olarak basabiliyor. 3D Yazıcı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nde kullanılmak üzere tedarik edildi.

TAI ve Sciaky arasındaki sözleşme, TAI'nin EBAM makinesini ve teknolojisini kullanımını optimize etmeyi amaçlayan bir dizi proje üzerinde iş birliğini de içeriyor.

TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki tesislerine kurulacak olan 3D yazıcı; 6 metre uzunluğa, 2 metre genişliğe ve 1.8 metre yüksekliğe kadar parça basabilecek.

3D yazıcı, büyük ölçekli kaynak işlemleri için hızla bir Elektron Işını Kaynakçısına (EBW) geçebilme özelliğine sahip.

Sciaky Şirketinin Başkanı Scott Phillips, EBAM 3D yazıcı sistemlerini kara, deniz, hava ve uzay uygulamalarında onaylanmış parçalara sahip, dünyanın en çok satılan, büyük ölçekli metal 3D yazıcıları olarak nitelendiriyor.

MMU İÇİN TİTANYUM PARÇA ÜRETECEK

Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ta (MMU), bol miktarda titanyum parça kullanılacak. TUSAŞ 5x7 metre ebatlarındaki bir titanyum parçayı ise üç boyutlu yazıcı ile vakum altında imal edecek.

Milli Muharip Uçağın; 2025 veya 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi, 2029 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi ve 2030’lu yılların başından itibaren başlangıç seviyesi operasyonel kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

YORUMLAR 59
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelwcekmi acep biden onada engel olmasin. Bari makina gelsikten sonra seevis etseysiniz nexpk swviyorsuniz reklam yapmayi arkadas yav.
    Cevapla
  • Trakyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Gizli bilgi değil bu açık alışveriş, abd kongresi onaylamazsa alışveriş olmaz. Bu işler gizli saklı olmuyor zaten...
    Cevapla
  • mazotçi 2 yıl önce Şikayet Et
    maket üretmek içindir :D:D hem hani yerliydi üstelik de rusya misali bir ülke olacağız bu gidişle. fakir ama askeriyesi güçlü!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Pars 2 yıl önce Şikayet Et
    Yapılan tüm çalışmaları alay ederek itibarsızlaştırma çabasına girenlerden daha yerli ve milli olduğu kesinlikle tartışulmaz
    Cevapla
  • Trakyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya mı fakir? Sen nerde inzivaya çekildin 100 yıldır?
    Cevapla
  • Aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    Başta bir kısmı yerli olur. daha sonraki aşamalarda yerlilik oranı daha da yükselir. Bu iş birden olmuyor bence.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayatta iki davar güdemeyenler ancak başkasını eleştirir.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce yerli ne demek, milli ne demek onu öğren burda saçmalamadan önce. Anlaşılan İngiliz BAE Systems’in de teknik destek verdiğinden haberin yok. Bu uçak milli mi ? Evet milli çünkü bütün fikri mülkiyet hakları Türkiye’ye ait. Bu ülke daha önce hiç savaş uçağı üretmedi o yüzden başlangıçta eksik kaldığı, tıkandığı yerlerde dışarıdan alabildiği yerden destek alması kadar doğal bir şey yok. Burda alaycı bir yorum yapacağına çok biliyorsan git kendin yap. Onca insanın emeğine saygı göster. Ellerinden geleni yapıyor orda çalışan insanlar. Güney Kore gibi bir ülke bile KF-21 uçağında hem ABD’den hem, Avrupalı ülkelerden hemde aviyonikler konusunda İsrail’den destek alıyor.
    Cevapla
  • ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar olumsuz "kara senaryo" ya inanan bir kafa yapımız var, satmazlarsa kendimiz yaparız, yapılanlar yapacaklarımız için örnektir NOKTA...
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir de davul zurna lazım!..Cihazı satın alan herkes ,firma tarafından basına ilan mı adiliyor?!..Firma bu satışı duyurarak kimlere neyi,niçin duyuruyor?Ya da bu cazgırlıkla birilerini duruma müdaheleye mi çağırıyor?!..
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP olsa bu 3d yazıcıları hep heykel için kullanırdı. İBB Den bir atılım bekliyorum, heykel yazıcısı için hemen bir sipariş vermeli.
    Cevapla
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Aklına düşürdün eko enkısa zamanda heykel yapan yazıcısınında siparişini verir. Gelecek seçimide garanti eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!