Şubat ayı kira artış oranı (2022) belli oldu! TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre ev sahipleri...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık enflasyon verilerini açıklamasından sonra gözler şubat ayı kira artış oranına çevrildi. TÜİK’in paylaştığı bilgilere göre, Ocak 2022’de aylık enflasyon oranı bir önceki aya (Aralık 2021) kıyasla yüzde 11,10’luk artış gerçekleştirdi. Peki, Şubat 2022’de kira artış oranı ne kadarlık bir artış gösterdi? Ev sahipleri ve kiracılar bir süredir yeni oranı araştırıyordu. İşte son rakamlar…

Şubat ayı kira artış oranı (2022) belli oldu! TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre ev sahipleri...
Şubat ayı kira artış oranı (2022) belli oldu! TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre ev sahipleri...
GİRİŞ 03.02.2022 12:38 GÜNCELLEME 03.02.2022 12:43

Türkiye’de ev sahipleri ile kira kontratı sona eren kiracıları ilgilendiren gelişme TÜİK tarafından duyuruldu. Bu sabah TÜİK tarafından yapılan açıklamada, şubat ayı kira artış oranı paylaşıldı. İlk verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya kıyasla yüzde 11,10’luk artış gösterdi. Aralık ayında da Kasım ayına görece artış yaşanmıştı. Ocak ayının verileri vatandaşla paylaşılırken, on iki ayın ortalaması ve diğer parametrelerin hesabıyla 2022 Şubat ayı kira artış oranı da belli oldu. İşte, ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren o detay…

2022 Şubat Ayı Kira Artış Oranı Ne Kadar Oldu?

TÜİK’in açıkladığı veriler göz önünde bulundurulunca, şubat ayı kira artış oranı 22,58 olarak hesaplandı. Yani, ev sahipleri kira kontratı sona eren kiracılarına yüzde 22,58’den daha fazla zam yapamayacak. Öte yandan, kiracılar da yeni kontratında asgari bu oranda bir artış görecek.

Şubat ayı kira artış oranı ne kadar?

TÜFE, 2022 Ocak’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 11,10’luk artış gösterirken; geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 48,69’luk yükseliş kaydetti. On iki aylık ortalama baz alındığında yüzde 22,58’lik rakam ortaya çıktı. Ve bu rakam, ev sahiplerinin belirleyebilecekleri azami kira artış oranı olacak.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Ev sahiplerini ve kiracıları doğrudan ilgilendiren bir konu da kira artış oranının nasıl hesaplanacağına ilişkin yöntemdir. Kira oranı hesaplanırken 12 aylık enflasyon ortalaması alınır.

2022 Şubat ayı kira artış oranı

Örneğin, Şubat ayı için oran hesaplaması yapılacağı sırada genellikle bir önceki ayın oranları paylaşılır. Yani, 2021 Ocak ile 2022 Ocak arasındaki tarihlerde açıklanan enflasyon oranları temel alınır. Bu 12 aylık dilimdeki enflasyonun ortalaması, bir nevi kira artış oranı olarak haneye yansımaktadır.

Ocak Ayı Kira Artış Oranı Ne Kadardı?

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 Ocak ayında; 2021 Aralık ayının verilerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu bilgilendirmenin akabinde bir nevi geçtiğimiz yılın z raporu da ortaya çıkmıştı.

TÜİK 2022 Şubat enflasyon oranları

Ocak ayının kira artış oranı, 12 aylık ortalamanın akabinde yüzde 19,60 düzeyindeydi. TÜFE’de de, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,08’lik artış yaşanmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı