Son Dakika: Osman Kavala hakkında yeni karar

Son dakika haberi... Çarşı davası ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından görülen 52 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasıda mahkeme heyeti, Osman Kavala'nın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

GİRİŞ 21.02.2022 12:22 GÜNCELLEME 21.02.2022 16:19
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyeleri, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, firariler eski CIA danışmanı Henri Barkey ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 52 sanığın "15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin iddialar kapsamında yargılandığı davada, Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Osman Kavala katılmadı.

Aralarında Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater ve Tayfun Kahraman'ın da bulunduğu bazı tutuksuz sanıkların da hazır olduğu duruşmayı Kavala'nın eşi Ayşe Buğra, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Hüda Kaya da izledi. Bazı başkonsolosluk ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de duruşmada izleyici olarak yer aldı.

Duruşmada savunmasını yapan sanıklardan Çiğdem Mater, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlaması ve ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığını hatırlatarak, "Üstelik bir değil, ikinci kez. 2020 Şubat ayında Silivri'de yapılan yargılamalarda beraat ettim ve şimdi bir yıl geçmeden yeniden karşınızdayım. İddianame 'kes kopyala'dan ibarettir. Hakkımızda ağırlaştırılmış müebbet istenen bir davada biraz daha özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sinemacı olarak, film çekmek suretiyle hükümeti yıkmakla suçlanıyorum. Bu bile suçlamanın ne kadar mantıksız olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Mater, 2013 yılında başlayan protestolara Gezi Parkı'nın park olarak kalması düşüncesiyle katıldığını anlatarak, "Ayrıca sinemacı olarak, gözlemci olarak da katıldım. Gezi ile ilgili hiçbir film yapmadım. Film de yapabilirdim, film yapmak suç değildir. Tüm suçlamaları reddediyorum, beraatimi istiyorum." dedi.

Çarşı grubunun üyesi sanıklar adına söz alan avukatlar, müvekkilleri hakkındaki dosyanın ana davadan ayrılmasını talep etti.

Sanık Osman Kavala'nın avukatları da dosyalarda daha önce verilen birleştirme kararlarının kaldırılması ve heyetin mahkemeden çekilmesi gerektiğini belirterek, Kavala'nın tahliyesini istedi.

Esasa ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı, Çarşı davasının ana dava dosyasından ayrılması ve Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verilmesi talebinde bulundu.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyada tutukluluk durumuyla ilgili mahkemeye yapılan son tarihli değerlendirmeden bu yana Kavala'nın hukuki durumunda değişiklik olmamasının gözetildiğini belirterek, isnat edilen suçun vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, dosyadaki HTS kayıtları ile baz bilgileri ve dijital materyaller üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporlar, atılı suçların yasada öngörülen cezanın üst sınırı ve adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı gerekçeleriyle oy çokluğuyla Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bu karara muhalefet şerhi koyan üye hakim, Kavala'nın uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesi gerektiğini kayda geçirdi.

Mahkeme heyeti, ayrıca dosyada tutuklu sanık bulunmaması, tüm sanıkların savunmalarının tamamlanmış olması ve Yargıtay ilamında araştırılması istenen hususların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle Çarşı grubu üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanık yönünden dosyanın ayrılarak ayrı bir esasa kaydedilmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, dosyanın mütalaa hazırlanmak üzere duruşma savcılığına gönderilmesine karar vererek, mütalaanın celse arasında mahkemeye sunulması durumunda sanık ve avukatlarına tebliği, bu kişilere savunmalarını hazırlamak üzere gelecek celseye kadar süre verilmesini kararlaştırdı.

Sanıklar Henri Jak Berkey, Ayşe Pınar Alabora, Mehmet Ali Alabora, Handan Meltem Arıkan, İnanç Ekmekci, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Can Dündar ve Gökçe Tüylüoğlu hakkındaki yakalama kararlarının infazlarının beklenmesine hükmeden heyet, Kavala'nın avukatlarının heyetin mahkemeden çekilmesine yönelik taleplerini ise reddetti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 15
  • Ottomans 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu disari asla cikamaz keza cikti diyelim bu seferde bizimkiler asla sag birakmazlar
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 2 yıl önce Şikayet Et
    Yılan hikayesine döndü. Ayrı gör davayı, birleştir gör davayı, olmadı bir daha ayrı gör davayı. Ne bitmez davaymış. Artık birde ceza alındığını görsek. Bu kadar zor mu? Adamın yerine kendinizi koyun, ceza yok ama senelerce cezaevinde kalıyorsunuz. Hayır suç varsa verin cezasını kafamız ağrımasın. Hukuk hepimize lazım.
    Cevapla
  • Suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bunu serbest bırakırsanız bizim Türk adaletine hiç güvenimiz kalmaz OKADAR
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    2023e az kadı biraz daha dayan.
    Cevapla
  • mimcim 2 yıl önce Şikayet Et
    Yine size hüsran, her daim feryat figan
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Can Dünadar hainine yaplan hata asla tekrar etmesin!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor