KADEM'den mimar Başak Cengiz cinayetiyle ilgili flaş açıklama

Ataşehir'de mimar Başak Cengiz'i (28), kaldırımda yürüdüğü sırada kılıçla öldüren Can Göktuğ Boz'un yargılandığı davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)'den bir açıklama geldi.

KADEM'den mimar Başak Cengiz cinayetiyle ilgili flaş açıklama
KADEM'den mimar Başak Cengiz cinayetiyle ilgili flaş açıklama
GİRİŞ 25.02.2022 20:51 GÜNCELLEME 25.02.2022 20:51
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ataşehir'de geçtiğimiz yıl kasım ayında hiç tanımadığı Başak Cengiz'i (28) yolda yürürken samuray kılıcıyla öldürdüğü gerekçesiyle hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan tutuklu sanık Can Göktuğ Boz (27) ilk kez hakim karşısına çıktı. 

Boz, savunmasında şizofreni hastası olduğunu, kendisine şeytanın o gün birini öldürmesini fısıldadığını iddia etti.

Başak Cengiz'in annesi Beyhan Cengiz ise mahkeme başkanına "Hiç acımadan tanımadığı birinin zalimce, sırf zevk için canını alan birine en ağır cezayı talep ediyorum. Burada acımıza rağmen size olan saygımızdan dolayı sessizce durmaya çalışıyoruz. Başak Cengiz'i evladınız gibi görün. Türkiye'de kadınlar için kanayan bir yara var. Siz adaletin bel kemiğisiniz, adalet sizin elinizde. Suçsuz insanı suçluya yedirmeyin. Kanını yerde koymayın, bir anne olarak yalvarıyorum size" dedi.

Dava ile ilgili de KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu'ndan bir açıklama geldi;

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, 28 yaşındaki Başak Cengiz'in, Ankara'dan bir aylık eğitim için geldiği İstanbul'da, 9 Kasım 2021'de akıl almaz bir saldırıya uğradığını hatırlatarak, saldırganın erkekler direnebileceği için kadın olarak Cengiz'i kurban seçtiğini anlattı.

"Bu bilinçli vahşet, sadece, kadına yönelik şiddetle aralıksız mücadele eden bizlerin değil tüm Türkiye'nin kanını dondurdu." ifadelerini kullanan Gümrükçüoğlu, olayın ardından Cengiz ailesiyle iletişime geçtiklerini ve adalet yerini bulana kadar davanın takipçisi olacaklarını söylediklerini dile getirdi.

KADEM YK Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu'nun açıklaması şöyle: 

Sayın Basın Mensupları, KADEM Hukuk Kurulunun kıymetli üyeleri,

Bugün burada, vahşi bir cinayetin ardından başlatılan adalet arayışının, takipçisi ve bir parçası olarak bulunuyoruz.

Başak Cengiz’in ismini maalesef artık bütün Türkiye biliyor.

28 yaşındaki Başak Cengiz, Ankara’dan bir aylık eğitim için geldiği İstanbul’da, 9 Kasım 2021 günü akıl almaz bir saldırıya uğradı.

Can Göktuğ Boz isimli saldırgan, sırf kadın olduğu için kurban seçtiği Başak Cengiz’i, sokak ortasında kılıçla katletti.

Katil zanlısı, sorgulamasında “birini kılıçla öldürmeyi kafasına koyduğunu ve erkekler direnebileceği için bir kadını tercih ettiğini” söyledi.

Bu bilinçli vahşet, sadece, kadına yönelik şiddetle aralıksız mücadele eden bizlerin değil tüm Türkiye’nin kanını dondurdu.

Kadınların güven içinde yaşayacağı bir dünya için yola çıkan bizler, bu acı olayın ardından Başak Cengiz’in ailesiyle iletişime geçtik. Şiddet kurbanı her kadının hakkını aradığımız gibi Başak Cengiz için adalet istediğimizi ve adalet yerini buluncaya kadar davanın takipçisi olacağımızı söyledik.

Sözümüzü tuttuk ve bugün, hukuk kurulumuzdaki avukatlarımız, az önce görülen ilk duruşmaya katıldı ve failin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, dosyayı sanığın akıl hastalığı ve cezai ehliyet bakımından değerlendirilmesi için Adli Tıp Kurumu İhtisas Kuruluna sevk etti. Duruşma 25 Mart 2022 tarihine erteledi. Bu tarihe kadar sanığın tutukluğu devam edecek.

Adaletin sağlanması ve failin en ağır cezaya çarptırılması için dava sürecinin sonuna kadar takipçisi olacağız.

KADEM olarak, toplumun her kesiminde işlenen bu vahşi cinayetlere karşı, kadın-erkek ayrımı yapılmadan güçlü bir sesin yükselmesi gerektiğine ve vicdanları teskin edecek bir hükmün gerekliliğine inanıyoruz.

Böylesi vahim olayların bir daha yaşanmaması, kadınların can güvenliğine kasteden ve toplum vicdanını derinden yaralayan her olayda, kadına yönelik şiddet faillerinin en hızlı, adil ve isabetli şekilde cezalandırılması için mücadeleye devam edeceğiz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Zümrüt 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunun en adil cezası aynı kılıç'la aynı şekilde katili öldüreceksin başka türlü olmaz .
    Cevapla
  • hadim kadem 2 yıl önce Şikayet Et
    Kadem anca Dilipak ile uğraşır. Olay olalı ne kadar oldu? Sahaya anca çıktılar.
    Cevapla
  • isa okur 2 yıl önce Şikayet Et
    böyle katillere idam az bile.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin
Bir ülkeden daha son dakika İsrail duyurusu! Nota verip resmen ilan ettiler