HDP'li vekil Mehmet Ruştu Tiryaki: Diyanet sadece sussun yeter, bu ülkeye katkı sunar

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki Diyanet Akademisi kurulmasını içeren kanun teklifi hakkında "Diyanet İşleri Başkanlığı hiçbir şey söylemesin, sadece sussun yeter, bu ülkeye katkı sunar." ifadelerini kullandı.

HDP'li vekil Mehmet Ruştu Tiryaki: Diyanet sadece sussun yeter, bu ülkeye katkı sunar
HDP'li vekil Mehmet Ruştu Tiryaki: Diyanet sadece sussun yeter, bu ülkeye katkı sunar
GİRİŞ 09.03.2022 23:58 GÜNCELLEME 10.03.2022 13:55
Bu Habere 251 Yorum Yapılmış

TBMM Genel Kurulu'nda, Diyanet Akademisi kurulmasını içeren kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Diyanet Akademisi'nin kurulmasını olumlu bulduklarını söyledi.

Diyanet Akademisi'nin, yeni kadro üretme alanı yapılmaması gerektiğini belirten Oral, "AK Parti iktidarı, Diyanet İşleri Başkanlığını kadro verme ve başka kurumlara kadro transferi alanı yaptı. Diyanet Akademisi de bu anlamda şüphe uyandırıyor. Akademi, yandaşları mülakatlarla istihdam edecek ve iktidarın politikalarını dini örtünün altında yayacak bir kurum asla olmamalı." diye konuştu.

Oral, Diyanet Akademisi'nin, doğru yönetilmesi durumunda dini hayata katkı sunacağını ifade etti.

- "İSLAM DİNİNE KARŞI ÖN YARGILARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ"

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, milli güvenlik, polis ve hukuk akademilerinin yanı sıra benzer ihtiyacın giderilmesi için Diyanet Akademisi kurulmasının gündeme alındığını dile getirdi.

Nitelikli din görevlileri yetiştirilmesi için akademik bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Aydın, bu konunun, İslam dininin ortaya koyduğu evrensel değerlerin halka doğru ve güvenilir kaynaklardan aktarılması, Müslüman vatandaşların samimi duygularının istismar edilmesinin önlenmesi, İslam dinine ve Müslümanlara karşı oluşan haksız düşüncelerin ve ön yargıların önüne geçilmesi bakımından da önemli olduğunu kaydetti.

Diyanetin yurt dışı temsilcilerinin, kendilerini günün şartlarına uygun donatmalarının yanı sıra temsil konusunda da hassasiyet göstermelerinin önemli olduğunu vurgulayan Aydın, "İslamofobik tutum ve davranışların zirve yaptığı bu dönemde, özellikle yurt dışı görevinde bulunanların her türlü saldırı, taciz ve provokasyona karşı, bulundukları ortamda İslam'ı temsil noktasında büyük sorumluluk taşımaları en büyük beklentimiz. Bu beklentimizin giderilmesi konusunda büyük bir boşluğu dolduracağına bu Akademi üzerinden inancımız tam." değerlendirmesini yaptı.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki

HDP BATMAN MİLLETVEKİLİ MEHMET RUŞTU TİRYAKİ: DİYANET SUSSUN

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki ise Diyanet Akademisi kurulmasının, Meclis'in birinci önceliği olmadığını savundu.

Diyanet Akademisi'nin, bağımsız bir yasal düzenleme ile kurulmasının daha doğru olacağını belirten Tiryaki, bu konuda çıkarılacak özel bir yasanın, Akademi'ye de kurumsal güvence sağlayacağını söyledi.

Diyanetin fetvalarını eleştiren Tiryaki, "Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, İslam adına lütfen bu fetvaları yayımlamayın. Gerçekten, bu fetvaları okuyan herkes Diyanet İşleri Başkanlığının değil, İslam'ın kadın düşmanı olduğunu düşünüyor. Korkunç fetvalar yayımlanıyor. Bu soruların hepsine yanıt vermek zorunda değilsiniz, bu sorulara verdiğiniz yanıtlarla kadın düşmanlığını ayyuka çıkarmak zorunda değilsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı hiçbir şey söylemesin, sadece sussun yeter, bu ülkeye katkı sunar." ifadelerini kullandı.

- "BAĞIMSIZ BIR KANUN ÇIKARALIM"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "CHP olarak biz nitelikli din görevlileri yetiştirilmesini savunuyoruz." dedi.

İlk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rifat Börekçi'nin, fetvasında milli mücadele kahramanlarına sahip çıktığını hatırlatan Kaya, Börekçi gibi din görevlilerinin yetişmesinin, olmazsa olmazları olduğunu belirtti.

Diyanet Akademisi'nin kuruluşuna ilişkin düzenlemenin, kamuoyunun görüşü alınarak ve tüm parti temsilcileriyle ayrıntılı tartışılarak hazırlanması gerektiğini belirten Kaya, "Diyanet İşleri Başkanlığının, nitelikli din görevlileri yetiştirme diye bir niyeti varsa gelin, bunu Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un içine sıkıştırmayalım, bağımsız bir kanun çıkaralım." diye konuştu.

Kaya, Diyanet'in, tartışılan bir kurum haline geldiğini, siyasi kutuplaşmanın bir parçası olduğunu savunarak, "Diyanet İşleri Başkanlığı din görevlilerinin sorununa çözüm üretmek zorunda. Hani din görevlilerine 3600 ek gösterge? Seçim meydanlarında söz vermedik mi? Bunun izahı yok." değerlendirmesini yaptı.

"DİYANET, VAZGEÇİLMEZ KURUMLARDAN"

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ise Diyanet Akademisi'nin kurulmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının daha iyi yetiştirilen personel ile hizmet vereceğini dile getirdi.

Kanun teklifinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Özdemir, "Diyanet İşleri Başkanlığı, bu devletin kurucularının da kuruluş felsefesinin de vazgeçilmez kurumlarındandır. Diyanetin hizmetlerini iyileştirecek, personelini daha liyakatli hale getirecek her türlü çalışmaya, kimden gelirse gelsin katkı vermeye hazırız." dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul'un yarın çalışmaması yönündeki Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, alınan karar gereğince birleşimi, 15 Mart Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 251
  • iiiiiiiiiiiiii 2 yıl önce Şikayet Et
    diyanet sana ve senin gibilere bu topraklara gömülmemeniz hakkında fetva vermeli bu ülkeye ait insanlar değilsiniz defolun bu ülkeden...
    Cevapla
  • zeynel kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Diyanet sussun ,senin gibi kafirlermi yonussun .
    Cevapla
  • ismail eyuboğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    esas sızın sesınızı kesmek lazım
    Cevapla
  • TIRPAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Sabırdan sonra söylenecek söz ağır olur
    Cevapla
  • Yorum yazan 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam doğru söylemiş. Konut kredisi haram değildir diyen Diyanet HDP ile ilgili laf ettiğinde, bize göre ne kadar doğru olursa olsun bir kere güvenirliğini kaybetmiştir. İşte bu sebeple diyanet her zaman hiç bir baskı altında kalmadan İslam ne derse onu söylemelidir ki ileride çark etmesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Evden kaçan pitbull dehşet saçtı
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu