Yoğun kar sonrası İstanbul barajlarında doluluk oranında büyük artış, İSKİ'den uyarı

İstanbul’da etkili olan Aybar kar fırtınası sonrası barajlardaki doluluk oranı yükseldi. İstanbul barajları yüzde 84.29 oran ile son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İSKİ, İstanbullulara dere yataklarından uzak durma uyarısı yaptı.

GİRİŞ 14.03.2022 15:40 GÜNCELLEME 14.03.2022 15:40
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

İstanbul’da günlerdir etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle barajlardaki doluluk oranı yükselişe geçti. İSKİ verilerine göre doluluk oranı yüzde 84.29 seviyesine yükselen İstanbul barajları, bu oran ile 2021 yılının Nisan ayındaki yüzde 80.82 doluluk oranını geride bırakarak son 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İstanbul'a su sağlayan 10 barajdan 9'unda doluluk oranı yüzde 70'in üzerine çıktı. Sadece Sazlıdere Barajı'nda doluluk oranı yüzde 57.75 ile 9 barajın gerisinde kaldı. Anadolu yakasında bulunan 2 barajın doluluk oranı ise yüzde 90 seviyesinin üzerine çıktı.

İstanbul’da su sağlayan Istrancalar ile Kazandere barajı yüzde 100 oranına ulaştı. İstanbul’a yağan karların erimesiyle barajların önümüzdeki günlerde doluluk oranının daha da artması bekleniyor.

Doluluk oranı yüzde 95 seviyelerine ulaşan Elmalı Barajı'nda ise kar yağışıyla birlikte kartpostallık görüntüler oluştu. Gün batımında masalsı görüntülerin oluştuğu Elmalı Barajı dron ile havadan görüntülendi.

Öte yandan, İstanbul'daki barajların doluluk oranları ise şöyle:

Ömerli Barajı yüzde 89.52
Alibey yüzde 78.29
Büyükçekmece yüzde 82.79
Darlık yüzde 93.59
Sazlıdere yüzde 57.75
Elmalı yüzde 95.73
Istrancalar yüzde 100
Kazandere yüzde 100
Pabuçdere yüzde 94.19
Terkos yüzde 81.17

İSKİ'DEN İSTANBULLULARA 'UZAK DURUN' UYARISI!

Barajların rekor artışa ulaşması sonrası İSKİ'den taşkın uyarısı geldi. İSKİ'den yapılan açıklamada, yağışlar sonucunda, şehre su sağlayan barajların doluluk oranlarındaki artışa dikkat çekildi.

"İstanbul'da bugün itibariyle barajların ortalama doluluk oranı yüzde 85 civarındadır. Ancak bazı barajların eriyen kar ile birlikte tamamen dolması söz konusu olabilecektir" denilen yazılı açıklamada, "Halihazırda, mevcut doluluk oranları ve yağan kar, birlikte değerlendirildiğinde; Ömerli, Büyükçekmece, Darlık, Pabuçdere, Elmalı ve Alibeyköy barajlarının maksimum seviyeye ulaşması öngörülmektedir. Kazandere ve Istrancalar da ise yüzde 100 seviyesine ulaşılmıştır" bilgisi yer aldı.

TAŞKIN RİSKİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada taşkın riski vurgulanarak, "İdaremizce, İstanbul'un tüm dereleri taşkın riskine karşı periyodik olarak temizlenmekte ve akışa engel olabilecek katı atıklar dere yataklarından bertaraf edilmektedir. İSKİ'nin aldığı bu önlemlerin yanı sıra vatandaşlarımızın da ilgili dere ve baraj havzalarında yaşanması muhtemel taşkınlara karşı tedbirli olması ve dere yataklarından uzak durması hususu önem arz etmektedir" denildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 15
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillahirabbilalemin.
    Cevapla
  • şakir 2 yıl önce Şikayet Et
    zam yapacakmıki suya eko?
    Cevapla
  • muhalif 2 yıl önce Şikayet Et
    tüketim arttıkça artıyor barajlar full olsa ne fayda bu kadar nufusa, kar ne yapsın yağmur ne yapsın.
    Cevapla
  • akın 2 yıl önce Şikayet Et
    istanbula yerleşim izni vermeyin artık vermeyin vermeyinnnn
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Muşta kar kalınlığı 6 metre - İçme suyu barajları daha bahar gelmeden karlar erimeden neredeyse dolu - buğday ın arpanın çavdar ın üzerinde kar var yavaş yavaş bitkiyi suluyor ve soğuktan bir yorgan gibi koruyor - Şimdi inşallah nisan ayında da yağmurlar yağarsa bu sene kuraklık olmaz ve geçen sene 17 milyon ton a düşen buğday rekortesi 20 milyon ton a çıkar - arpa çavdar mısır pancar çeltik de buna eklenir - bir başka önemli gelişme kış soğuk geçtiği için meyvalar uyanmadı ve çiçek açmadı - nisan sonuna kadar havalar soğuk giderse kayısı elma ceviz kirak erik armut gibi meyvalarda da bolluk yaşanır inşallah - Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • ceryancı 2 yıl önce Şikayet Et
    aminnnnnnn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı
Son yapılan anket ortaya çıktı! CHP iktidar olur mu?