Çin'in dev stoğunun sırrı ; Büyük felakete çok az kaldı

CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında konuşan Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, son günlerde sık sık gündeme gelen Çin'in gıda stokladığı iddialarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 22.03.2022 00:29 GÜNCELLEME 22.03.2022 00:50
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

2025 İLE 2030 YILLARI ARASINDA DÜNYAYI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE

Dünyanın 2022 için mısır üretiminin yüzde 69'unu, pirinç üretiminin yüzde 60'ını ve buğday üretiminin yüzde 51'ini toplayacağı iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İsmail Hakkı Pekin "Baktığımız zaman Çin'in 2025 ile 2030 arasında bir şeylere hazırlık yaptığını değerlendiriyoruz. Bu savaş değil.  İklim değişikliği, enerji gibi konularda sorun yaşanıyor. Tedarik zincirinin kırılmasından dolayı çok büyük sorunlarla karşılaşma ihtimali var. Çin bunları stoklayarak gıda güvenliğini sağlıyor." dedi. 

"RUSYA -UKRAYNA SAVAŞI ŞOK DALGALARI ŞEKLİNDE YAYILIYOR, ORADA KALMAYACAK, ORTADOĞU'YA DA YAYILACAK"

Türkiye'nin tarım konusunda bir takım tedbirler almaya başladığına değinen Pekin sözlerini şöyle sürdürdü  "Buğday ekimi ve diğer alanlarda teşvikler verilmeye başlandı. 2025 ile 2030 arasındaki o badireyi atlatmamız gerekiyor. Bu badire kuraklıktan kaynaklanabilir, su ve yağmurlardan kaynaklanabilir. Belki de ayaklanmalar ortaya çıkabilir.  Rusya ile Ukrayna'nın savaşı dünya üzerinde şok dalgaları şeklinde yayılıyor. Büyük ihtimalle bu orada kalmayacak Ortadoğu da da çıkacak. Ukrayna ve Rusya Çin'in en büyük buğday anbarları. Türkiye de bunun için Sudan'da arazi aldı ve bunun için ekip biçecek. Böyle bir bilinmeze doğru gidiyoruz."  

ÇİN SADECE GIDA STOKU DEĞİL DEĞERLİ MADEN STOKU DA YAPIYOR. 

Çin bununla birlikte değerli madenlerin hammadde stokunu yaptığına dikkat çeken Pekin "Çin Sudan veya herhangi bir Afrika ülkesinde işlettiği madenden çıkardığı hammaddeleri gemilere yükleyip Çin'e taşıyor.  Bir cip'i yapmak için 160 ton civarında su kullanıldığı söyleniyor. Tayvan'da bu yüzden kuraklık yaşanmış. Normal bir otomobilde ise bin dolayında cip var,  elektrikli otomobillerde ise bin beşyüz cip bulunuyor. Kendi kendine giden otonom araçlarda ise 2 bin dolayınca cip bulunuyor.  Çin ve Rusya 28 nanometre büyüklüğünde cip üretebilirken ABD ve Japonya ise 2 nanometreye kadar inebiliyor. " dedi.

TÜRKİYE'YE 40-45 MİLYON İNSANIN DAHA GELECEĞİ ÖNGÖRÜSÜ

Dünya üzerinde 290 milyon kişinin göç edeceği söylendiğine dikkat çeken İsmail Hakkı Pekin, "Bunun 40-45 milyon insanın da Türkiye'ye geleceği söyleniyor. Su kaynakları azalıyor. Dünya çok büyük sorunlarla karşı karşıya. Daha bir ay bile olmadan 3.5 milyon Ukraynalı Avrupa'ya göç etti." değerlendirmesinde bulundu. 

Program konuklarından Polis Akademisi öğretim üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz ise Dünya gıda fiyatları endeksinin bir önceki aya göre sürekli artış gösterdiğini, bunun da iki nedeninin bulunduğunu belirterek "Bunun 3 nedeni var, 1- Stok yapan ülkeler, 2 ihracatın önüne geçen ülkeler. 3.sü de gıdayı üretebilmek için ihtiyaç duyulan enerji ve gübre fiyatları. Gübre fiyatlarının artmasının bir başka nedeni de doğalgaz fiyatlarının artması. Doğalgaz sadece bir yakıt değil. Doğalgazdan elde edilen hammaddeler gübrenin de ana maddesi." dedi.  

Yeşil karbon ve çevre sorunları  gibi nedenlerden dolayı petrol arama şirketlerinin önceki gibi arama yapmadıklarına dikkat çeken Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü " Dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji talebi ile arz arasında bir uçurum oluşuyor. Bu da fiyatların önümüzdeki yıllarda bugünkünden çok daha fazla yukarıya doğru gideceğini gösteriyor. Bu fiyatlar arttığı takdirde gıda fiyatları şimdi olduğundan daha fazla artması söz konusu olacak. Çin şu ana kadar yaptığı stoğun daha da fazlasını yapması da gündeme gelecek. Bugün Türkiye dahil dünya üzerinde çoğu devlet gıda konusunda benzer tedbir alma yoluna gidiyor."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 101
  • Mehmett 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah teala dünya derdine düşürmesin. Amin.
    Cevapla
  • Tarım KOTA kalksın 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani ne yapacak dünya tedarik zincirini zayıflatmaktan başka bir şey değil ..stokladığı ürün kaç ay yada kaç yıl bozulmadan koruyacak tamamen korku empoze edip insanları stokçuluğa yönlendirerek piyasada ürüne ulaşımı zorlaştırmaya çalışıyorlar ... Çin stok yapacağına Rusyaya desteğini kesse Rusya ve Ukrayna arasında barışa yönelik çalışsa bu ülkelerin buğday üretimi ile taşlar yeniden yerine oturur.. Dünyanın şavaş' tan çok barışa ve üretime ihtiyacı var.
    Cevapla
  • Ali Mavili 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu yaşananlar Dünya nüfusunu azaltma projesidir: Covid ile denediler, şimdi de gıda ile ... Bunun tetikleyici sonuçları olacak: Kıtlık, stokçuluk, enerji yoksunluğu, savaşlar, göçler, istilalar, terör, eşkıyalık, yıkılan devletler, medeniyetler... Sonuç, yok oluş.
    Cevapla
  • selo 2 yıl önce Şikayet Et
    kusura bakmayın anma döviz gelecek diye kendi tarım ürünlerimizi çok yüksek boyutta yurtdışına satıyoruz , ukrayna rusya 1 hafta ürün alamadım gıda fiyatları sebze bir an düştü bizim halkımızın da az enflasyona ihtiyacı var öncelik millet olmalı ,
    Cevapla
  • Dikkat 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin toprakları çok kanlı çatışmalara sahne olmuştur. Çin çok tehlikeli sinsi bir devlettir
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika çok iyidir onla dost olalım :))))))))))))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...