Prof. Dr. Kavukcu'dan sağlık çalışanlarına şiddete farklı tepki

Prof. Dr. Mehmed Kavukcu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti eleştirdiği yeni bir performans sergiledi, atılan kar toplarına karşı gelip adeta onlarla savaştı.

Prof. Dr. Kavukcu'dan sağlık çalışanlarına şiddete farklı tepki
Prof. Dr. Kavukcu'dan sağlık çalışanlarına şiddete farklı tepki
GİRİŞ 26.03.2022 09:57 GÜNCELLEME 26.03.2022 10:21
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekanı Prof. Dr. Mehmed Kavukcu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti eleştirdiği yeni bir performans sergiledi. Kampüs alanında yaptığı duvar resmi önünde yoğun kar yağışı, fırtına ve soğukta gerçekleştirdiği performansında sanatçı, sağlık çalışanlarını, doktor önlüğü giyip, stetoskop takarak temsil etti. Pandemi döneminde yaptığı stilize edilmiş virüs görseli içeren duvar resminin önünde siper gibi duran sanatçı, performansı sırasında atılan kar toplarına karşı gelip adeta onlarla savaştı.



GSF Dekanı Prof. Dr. Mehmed Kavukcu, 'terör', 'şiddet', 'atık', 'israf', 'ölüm', 'koronavirüs', 'mülteci' ve 'sonsuzluk' gibi güncel sorunlarla toplumsal olaylara dikkat çekmek için bugüne kadar birçok ilginç performans sundu.

Bu kez sağlık çalışanlarına saldırılara dikkat çekmek istediğini söyleyen profesör doktor Kavukcu, "Son yıllarda daha sık biçimde karşılaştığımız sağlık çalışanlarına karşı şiddet haberleri üzerinde düşünülmesi, çözüme yönelik etkili ve acil adımlar atılması gereken bir seviyeye ulaştı. Sağlık çalışanlarının mesleklerinin zorluğuna rağmen toplum sağlığından ve mücadeleden vazgeçmeyen tavırları, içinde bulunduğumuz salgın hastalık ve pandemi çağında deneyimlediğimiz gibi her zamankinden daha hayati bir öneme sahiptir. Bir hastane çoğunlukla olumsuz duyguları, anıları hatırlatan ve hissettiren bir yerdir. Bir hastane umut aşılayabileceği gibi umutların yok olduğu bir yere de dönüşebilir. Bir hastanede yeni bir hayat başlayabilir ama beklenmedik bir anda, her türlü çabaya rağmen çok sevilen bir can da hayattan kopabilir. Hastane çalışanları günlük yaşamlarını bu olasılıklar içinde, daha fazla canı hayatta tutmaya çabalayarak geçirirler. Bu çabanın içinde psikolojik ve fiziksel şiddetle karşı karşıya kalmaları bu insanların haksızlık ve sahipsizlik duyguları içinde mesleklerine olan inanç ve bağlılıklarını zedelemektedir" diye konuştu.


HASTANE ORTAMINI GÖZLEMLEDİ

Hayatın içinde yüz yüze gelinen her türlü şiddete karşı göndermeleri olan enstalasyon (yerleştirme) ve performanslarıyla tanınan sanatçı Kavukcu, 'Şiddeti Düşünmek 10 - Sağlık Çalışanları' başlıklı son performansında; sağlık çalışanlarının, bir taraftan,  hayat ve ölüm arasında yaşamın galip gelmesi için sürekli çabaladıkları mesleklerini icra ederken, bir taraftan da mücadele etmek zorunda kaldıkları şiddet olaylarına gönderme yaptı. Yakın zamanda babasını kaybettiğini hatırlatan Kavukcu, "Bu acı kaybın hemen ardından annem rahatsızlandı ve bu nedenle bir süre hastanede yaşamak durumunda kaldım. Bu dönemde hastane ortamını, hastane çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları olayları gözlemleme imkanım olunca böyle bir performans sergiledim" dedi.



KAR TOPLARIYLA TAŞLAMA

Pandemi döneminde bizzat kendi yaptığı stilize edilmiş virüs görseli içeren duvar resminin önünde siper gibi duran sanatçı, performansı sırasında atılan kar toplarına karşı gelip adeta onlarla savaştı. Sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu ortam, Kavukcu'nun sıklıkla kullandığı bir alegori olarak doğanın zorlu şartlarıyla ilişkilendirildi. Sanatçının gergin, tehlikeye açık, kırılgan yüz ifadesi ve üzerine atılan karlar, kendi kişisel hayatındaki kayıplar ve hastalıklarla mücadelesi kadar, bir sağlık çalışanının şiddetle karşı karşıya kaldığı anı ve bu şiddeti doğuran cehaletle mücadelesini de hatırlatır nitelik taşıyor. Sanatçı, üzerine atılan kar toplarıyla linç kültüründe var olan taşlama geleneğini akıllara getirmek istediğini belirterek, sağlık çalışanlarına yapılan haksız saldırıları görselleştirip, kınadığını vurguladı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 20
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    Özel hastanelerde neden saldırı yok veya çok az,çünkü orada parasını alacağı müşteriye insan muamelesi var,devletteki saldırıların çoğu hastaya değer vermemek,küçümsemek nedeniyle oluyor,sağlıkçılara tavsiyem karşılarında insan olduğunu unutmasınlar.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    tapu dairesinde her gün vatandaş azar işitiyor zor durumda kalıyor.Bir günde vatandaşı temsil edin
    Cevapla
  • abidin 2 yıl önce Şikayet Et
    performans diye böyle saçmalıklarla uğraşacağına işini yap tabibler birliği diye vatan düşmanı bir örgütün peşine düşmüş gidiyorsunuz birde halkı küçüp görüp aşağılıyorsunuz insanların gurur ve haysiyetini ayaklar altına alıyorsunuz birde halkdan saygı ve sevgi bekliyorsunuz. Ama özellikle şunu belirteyim sayıları az da olsa mesleğinin hakkını verip insanlara hizmeti hakka hizmet olarak alğılayıp toplum için çalışıp çırpınan doktor kardeşlerimi bu açıklamadan tenzil ederim onların başımızın üştünde yeri vardır saygılarımla.
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    boş, beleş işler. Herkes kendini islam ahlakı ile donatıp, bu alanda birinci olmak için çalışsaydı böyle saçma performanslara gerek kalmazdı...
    Cevapla
  • ümit*korku 2 yıl önce Şikayet Et
    şiddete maruz Kalan yalnızca sağlık çalışanı değil. kadın hakları, hayvan hakları konusundan sonra bu konuda şirazesinden çıkıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!