Yargıtay'dan emsal karar: Erkek kadını köyde yaşamaya zorlayamaz

Konya'da merkeze yakın bir köye tayini çıkan din görevlisi, eşinin köyde yaşamayı istememesi üzerine boşanma davası açtı. Yargıtay, erkeğin kadını köyde yaşamaya zorlamayacağını belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay'dan emsal karar: Erkek kadını köyde yaşamaya zorlayamaz
Yargıtay'dan emsal karar: Erkek kadını köyde yaşamaya zorlayamaz
GİRİŞ 29.03.2022 08:29 GÜNCELLEME 29.03.2022 08:29
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Konya'nın Meram İlçesinde yaşayan din görevlisi Ahmet K., 29 yıl önce Hamide K. ile evlendikten sonra 3 çocukları dünyaya geldi. Ahmet K. din görevlisi olması nedeniyle uzun yıllar Meram'da yaşadıktan sonra tayini Konya Merkez'e bağlı bir köye çıktı.

Bu süreçten sonra eşi Hamide K. köye gitmek istemediğini belirterek Konya'nın Meram İlçesindeki evlerine yerleşti. Kadının köye gitmemesi üzerine Ahmet K. da kadının ailesini bahane ederek Konya'daki eve gelmeyi reddedip, kadının ihtiyaçlarıyla ilgilenmedi.

Evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını belirten Ahmet K. boşanma davası açtı. Yerel mahkeme tarafların eşit kusurlu oldukları kabul edilerek erkeğin davasını kabul ederek tarafların boşanmalarına karar verdi.

Bunun üzerine kadın ilk derece mahkemenin verdiği kararı, istinaf yönünden temyiz etti. Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi Hamide K.'nın tüm istinaf taleplerini reddetti.

YARGITAY: ERKEK KADINI KÖY HAYATINDA YAŞAMAYA ZORLAYAMAZ

Kadın Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararı da temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Bu arada bağımsız nafaka davası açan kadın haklı bulundu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesine gelen dava dosyası karara bağlandı. İçtihatlara giren karara göre, davalı kadının boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu olduğu gerekçesiyle erkeğin davasının kabul edildiği ancak, "Davalı kadının köyde yaşamak istemediği, bu şekilde kadının birlik görevlerini yerine getirmediği" gerekçesinin kadına yüklenebilecek kusurlu davranış olmadığı belirtildi.

Ahmet K.'nın eşi ve evin ihtiyaçlarıyla ilgilenmediği, kadını köyde yaşamaya zorladığı ve kadının yaşadığı Konya'daki evi kadından habersiz sattığı, bu haliyle erkeğin tamamen kusurlu olduğu belirtildi. Yargıtay, yerel mahkeme ve istinaf mahkemesinin erkeğin davasının reddedilmesi gerektiğine karar verdi. İstinaf mahkemesinin kararını kaldıran 2. Hukuk Dairesi yerel mahkeme kararını da bozdu.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
YORUMLAR 32
  • musa tulğar 2 yıl önce Şikayet Et
    bu karar zaten yanlış. ama bu kadından ne koy olur nede kasaba yazıklar olsun o zaman diyanet personelin yarısı boşanır
    Cevapla
  • Rotasız deli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kararı verenler kime hizmet ediyor aile yapısının dibine dinamit koyuyorlar bu yargıçlar nerden geldi bu yargı sisteminin acilen ele alınması lazım bu verilen kararın yasada yeri var mı yok mu bakılacak bu kararı verenlerde görev yapması için zorlanmayacak görevden alınacak
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Aile olmadan ülke olmaz olamaz. Ha gayret az kaldı.
    Cevapla
  • adem38 2 yıl önce Şikayet Et
    ben o hakimin yerinde olsam, bir celsede boşardım bu çifti. o kadinada bırakın nafaka bağlamayı, erkeğe nafaka ödemesi için ceza verirdim. yav adam imam. nerede görev verilirse oraya gidecek tabi ki. kadınlara sınırsız haklar vere vere erkeği itibarsızlaştırdılar. aile denen kurumu ortadan kaldırdılar. yazıklar olsun.
    Cevapla
  • FSM 2 yıl önce Şikayet Et
    Gercekden hukuk sistemi nereye gidiyor belli değil o zaman o kadın neden evleniyor macera icinmi adam nerde iş bulursa oraya gitcek mecbur ve tayini cıkan biri bu eşi onla gitmicekmi ne kadar sacma türk örf ve adetlerini yerle bir ediyor böyle kararlar ne güzel herkes boşansın diye elinden geleni yapıyor hakim beyler nerde o hulüsi kentmen amcamız yazık bitirdiniz adelete güveni
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkler 800 milyar doların peşinde! Erdoğan'dan haber bekliyorlar
Tokat depremi sonrası kritik uyarı! 'Ateş çemberi gibi' diyerek bir ilimize dikkat çekti!