Bakan Akar'dan son dakika S-400 açıklaması!

Son dakika haberi... Milli Savunma Bakanı Akar, S400'lere ilişkin, "Diğer devletlerden ve Avrupa Birliği’nden temin etmek istedik, maalesef ki alamadık. S-400’ler Türkiye için bir seçim değil, gerekliliktir. " açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 29.03.2022 10:24 GÜNCELLEME 29.03.2022 10:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doha Forumu’nda Bloomberg kanalına mülakat vererek gündeme dair soruları cevapladı. 

Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

UKRAYNA’DA SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çok iyi bildiğiniz gibi Ukrayna ve Rusya ile Karadeniz'de komşuyuz. İki tarafla da ilişkilerimizi sürdürmeye devam ettik, ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Sayın Putin ve Zelenski ile irtibat hâlindedir. Tabii ki bu görüşmelerde her fırsatta görüş alışverişinde bulunuyoruz. En başından beridir prensiplerimize bağlı kalarak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, siyasi birlik ve egemenliğini savunduk ve 2014'ten bu yana Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı defalarca kez dile getirdik.

Bakan Akar'dan NATO'ya 'Haksız ihracat kısıtlamaları' konusunda tepkiBakan Akar'dan NATO'ya 'Haksız ihracat kısıtlamaları' konusunda tepki

Görüşmemizi Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlık seviyesinde tutuyoruz.  Her şeyden önce sivillerin tahliyesi için koordine hâlindeyiz. Bu sivillerden bazıları Türk, bazıları Ukrayna'lı ve bazıları da farklı milletlerden. Sorunuz gerçekten çok önemli. İki tarafla da iyi bir diyalog kurarak koordine kurmaya çalışıyoruz. Diğer bir taraftan da insani yardım da çok önemli. İnsani durumun orada çok vahim olduğunu gördük. Bu yüzden elimizden geldiğince Ukrayna'ya insani yardım ulaştırmaya çalışıyoruz.

HÂLÂ UMUTLUYUZ

Medyadan hatırlarsınız, Cumhurbaşkanımız, Sayın Putin ve Sayın Zelenski ile görüştü. Hiçbiri koordineli bir şekilde bir araya gelmeye hayır demiyor. Ateşkes için barışçıl çözümü koordine ettik. Hâlâ umutluyuz, çatışmayı durdurmak için başından beri onlarla iletişimi devam ettiriyoruz.

Bakan Akar'dan komutanlarla toplantıBakan Akar'dan komutanlarla toplantı

BU ÇATIŞMA VE SAVAŞA BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM YOLU BULMAYA ÇALIŞIYORUZ

(Bu hafta, gelecek hafta ya da bir ay sonra gibi herhangi bir toplantı olması muhtemel mi?) Net bir zaman ya da tarih yok. Ancak olası çözümler için Cumhurbaşkanlığı seviyesinde görüşmeler gerçekleştiriliyor. Hatırlarsınız birkaç gün önce Rus ve Ukraynalı Bakanlar Antalya'da bir araya geldiler. Politik ve barışçıl bir çözüm için bir araya gelinebilmesi hepimiz için umut vericiydi. Ama o kadar da kolay değil. Sabırlı olmamız gerekiyor. Çatışmanın ve savaşın sonlandırılması için politik ve barışçıl bir çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz. 

S400 TERCİH DEĞİL, GEREKLİLİKTİR 

Bildiğiniz üzere bu hikâyenin başı 1990’lara dayanıyor, o zamandan beri hava savunma sistemi arayışı içerisindeydik. Kısa ve uzun mesafeli hava savunma sistemi. Bu sorunu halledebilmek için doğal olarak diğer devletlerden ve Avrupa Birliği’nden temin etmek istedik, maalesef ki alamadık.  S-400’ler Türkiye için bir seçim değil, gerekliliktir. Yakın geçmişteki NATO Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanımız basına yaptığı bir konuşmada “görüşmelerimiz hâlâ devam etmektedir” dedi. Diğer bir yandan mevkidaşlarımızla ve Fransa, İtalya, Amerika gibi diğer ülkelerle olan görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerin sonuçlarına bağlı olarak, yeni hava savunma sistemleri satın almak farklı bir çözüm olarak masadadır.

TÜRKİYE VE AB İLİŞKİLERİ 

Bu sorunu pratik açıdan ele almak gerekiyor. Şu anki duruma, gerçekliğe ve zemine bakmak gerekir.  NATO’nun AB’nin ve bütün Avrupa’nın güneydoğu sınırını biz koruyoruz. Buradaki mülteci ve terör faaliyeti gibi sorunlarla hep beraber mücadele ediyoruz. Duruma hem NATO hem de Avrupa tarafından bakmak gerekiyor. Ancak neden maliyet ve harcamalardan şikâyet ediyoruz ki?  Paramızı kaybetmemek için bir araya gelip meseleye aynı bakış açısından bakmamız gerekiyor. Türkiye olarak kabiliyetli bir ülkeyiz ve 70 yılı aşkın bir süredir NATO’dayız. Tüm sorumluluklarımızı çok iyi ve eksiksiz bir şekilde yerine getirdik. NATO ve AB'deki müttefik ülkelerin omzuna yük değiliz. Müttefiklerimizin yükünü taşıyoruz.

EGEMEN BİR ÜLKENİN İŞGALİNE KARŞIYIZ 

(Başkan Biden, Putin'in nasıl iktidarda kalamayacağı konusunda çok tartışmalı yorumlar yaptı. Bu müzakereleri ilerletmek için olumsuz mu?) Daha önce de söylediğim gibi, çok ciddi bir durum var. Egemen bir devlet işgal altında. En başından beridir bu tür eylemlerin kesinlikle ve tamamen karşısındayız. Bizim için önemli olan gerginliği ve çatışmayı daha da tırmandırmamak. Sadece Ukrayna için değil bütün Avrupa için. Sonuna kadar barışçıl ve politik bir çözümün bulunması için çaba sarf edeceğiz. Diğer bir taraftan da NATO’nun dile getirdiği gibi NATO ülkelerini ve NATO sınırlarını savunmaya devam edeceğiz..

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle.. Sn Bakanım KONU KAPANMIŞTIR..
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    S-400’e itiraz edenlerrr?? Kıvırmaya başlayanlarrr ?? Ne biçim mantık bu..Azıcık yağmur yağsa, yağmur çiselese "NEDEN ŞEMSİYEMİ ALMADIM Kİ?" deyip hayıflanırlar "ÜLKENİN HAVA SAVUNMA ŞEMSİYESİ BİR AN ÖNCE OLMALI" diye milletçe çabalarken, "HÖT" diyen ABD'ye " al sana "DUT !" yarışına girerler..
    Cevapla
  • kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuyu tekrar tekrar tartışmaya açmaya gerek yok. Şu an ihtiyacımıza uygun bir S400'ümüz var. Bitti.
    Cevapla
  • Nefs 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne S400'müş be kardeşim içteki dıştaki namussuzlara batar olmuş.
    Cevapla
  • bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    kimseye hesap vermek zorunda degiliz ülkemizi havadan karadan denizden hatta uzaydan en iyi şekilde korumalıyiz yapabiliyorsak yapalim yapamadığımızida alalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor