İlber Ortaylı'dan ezber bozan sözler: Şehre göç cahilliktir!

Göçlerin Türkiye’nin sanayileşme ihtiyacını daha da arttırdığını dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, "Türkiye kendi çevresini tahrip etmiş ve sanayileşmiş. Şehirlere göç çekmek bir cahilliktir” dedi.

GİRİŞ 29.03.2022 12:15 GÜNCELLEME 29.03.2022 13:50
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın en büyük şehircilik buluşması olan Kartepe Zirvesi, 24-27 Mart 2022 tarihlerinde “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” temasıyla 25 ülkeden gelen 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanların katılımıyla gerçekleşti.

Zirvenin ‘Kadim Şehirlerden Günümüze’ konusunun ele alındığı son oturumunun konuğu, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Pelin Çift moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda gençlik dönemindeki şehirler ile bugünün şehirlerini karşılaştıran Prof. Dr. Ortaylı, “Sanayiyi planlı bir şekilde verimli topraklardan kaydırırsak gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakırız.” dedi.

“SANAYİ OLMAZSA TÜRKİYE AÇ KALMAZ" 

Türkiye’de şehirleşmenin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra telaşla ve dönemin şartlarına göre dizayn edildiğini ifade eden Ortaylı, “Burada insan Voltaire okuyup, Mozart’ı dinleyerek Batı medeniyeti ne güzelmiş diye girmediler işe. Kapıda düşman vardı, telaş vardı. İnsanlar bu şehirleri o dönem bu şekilde kurdu” dedi.

Orta Anadolu’da sanayileşmenin olmayıp sadece Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmasını eleştiren Prof. Dr. Ortaylı, artık Orta Anadolu’da da sanayileşmenin olduğunu dile getirdi. Sanayi olmazsa Türkiye’nin aç kalmayacağını ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, planlı bir şekilde sanayiyi başka bir bölgeye kaydırılırsa gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakılacağını söyledi.

“ŞEHİRLERE GÖÇ ÇEKMEK CAHİLLİKTİR" 

Göçlerin Türkiye’nin sanayileşme ihtiyacını daha da arttırdığını dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, “Göçler sanayi sancısını iki kat artırmıştır. Türkiye kendi çevresini tahrip etmiş ve sanayileşmiş. Göç için boşalan köylere aklı başında insan getireceğiz. Şehirlere göç çekmek bir cahilliktir” dedi.

“BURSA ŞEFTALİSİ SANAYİLEŞME YÜZÜNDEN ARTIK YOK" 

Şehirleri düzenlemenin vakti geldiğini vurgulan Ortaylı, şöyle konuştu:

“Öncelikle zehirli mıntıkaları yok edeceğiz. Yani sanayiyi verimli topraklardan çekeceğiz. Bursa şeftalisi sanayileşme yüzünden artık yok. Tabiatın güzelliklerinden istifade edemedikten sonra zenginlik ne işe yarar? Peynirimizin küfü eski küf değil. Otlarımız eski ot değil. Bu tabiat insanları yaratmış ama biz tabiatı yok ediyoruz. Dünya değişmedi. Aynı şehirleşme paniği devam ediyor. Yaşamak istiyorsak da bu devam edecek ama bu kendi bulunduğumuz çevreyi yok etmemiz anlamına gelmiyor. Onu ıslah etmeliyiz.”

KAYNAK: KOCAELİ FİKİR GAZETESİ / GÜLŞAH AKYILDIZ
YORUMLAR 64
  • Realite 2 yıl önce Şikayet Et
    Halil inalciğa Allahtan Rahmet, îlber hocaya da uzun ömürler diliyor ve Saygilarimi sunuyorum.
    Cevapla
  • Realite 2 yıl önce Şikayet Et
    Anadoluda 1960 ile 1980 arasında Fabrika kurup bölge insanına istihdam sağlayan nice fabrikalar bir şekilde kapattirildi fabrika sahipleri servetlerinden oldu.Bakin o yıllarda kurulan fabrikalara tesislere kaç tanesi ayakta ve sahipleri çocukları ne halde.Bu insanlarin yerini Yabanci ortakli veya direkt yabanci sirketler aldi.Bu nedenle halk haliyle gurbet ellere batı şehirlerine mecburen göçtü.Yasadigi bölgede iş olsa as olsa kim göçerdi gurbet ellere...İlber hoca son derece doğru söylüyor.Göçler bir anlama toplumların kültürel inanac ve tum degerler konusunda asimilasyonlarin en rahat ve hızlı yapılmasına neden olmuştur.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    maşşallah deyelim prof olmuşda,gercekleri hiç görememişmi yoksa görmekmi istemiyor,,,köyde üreterek millet battı,,,uzaylılar bile öğren dide ya siz,,,
    Cevapla
  • Yalniz kurt 2 yıl önce Şikayet Et
    ŞEHRE GÖÇ CAHİLLİK DİYORSUNUZ BİR TON KÖMÜR YERLİ ÜÇ BİN BEŞ YÜZ İTAL YEDİBİN BİR BÜYÜK MUTFAK TÜPÜ ÜÇYÜZ YİRMİ BEŞ LİRA OLMUŞ ORTALAMA DÖRT TON KÖMÜR GİDİYOR GELİRİ OLMAYAN LAR NE YAPSIN HERKES ŞEHRE TAŞINIYOR BU GİDİŞLE ÇİFCİLİK YAPACAK İNSAN KALMAYACAK SAYGILARIMLa
    Cevapla
  • Sermed 2 yıl önce Şikayet Et
    bu adamı hiç sevmiyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek