Özbekistan’da Nitelikli İnsan Kaynağının Yetişmesine Destek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ziyaretinde bulunacağı Özbekistan’da, Özbek tarihinde ve edebiyatında iz bırakmış önemli şahsiyetlere yönelik de anma programları düzenliyor.

Özbekistan’da Nitelikli İnsan Kaynağının Yetişmesine Destek
Özbekistan’da Nitelikli İnsan Kaynağının Yetişmesine Destek
GİRİŞ 29.03.2022 17:30 GÜNCELLEME 29.03.2022 17:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Özbekistan’da başlatılan geniş çaplı reform ve atılımlarda çeşitli sektörlerde yaşanan nitelikli insan kaynağı ve altyapı eksikliğine binaen Özbekistan makamlarıyla işbirliği içerisinde eğitim ve kültür alanında birçok projeye imza atıyor. Ayrıca YTB Özbek tarihinde ve edebiyatında iz bırakmış önemli şahsiyetlere yönelik de anma programları organize ediyor. 

DOĞUMUNUN 125. YILINDA ABDULLAH KADİRİ SEMPOZYUMU

Özbek edebiyatının duayeni ve modern Özbek romanının kurucusu olarak kabul edilen Abdullah Kadiri'nin (1894-1938) hayatı ve eserlerinin ülkemizde tanınırlığının artırılması ve iki ülkenin kültürel ilişkilerine olumlu katkı sağlanması maksadıyla 14 Mart 2019 tarihinde YTB,  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği ve TÜRKSOY işbirliğinde, “125. Doğum Yıl Dönümünde Abdullah Kadiri ve Özbek Romanı” konulu panel düzenledi. 

Türkiye'de lisansüstü eğitimi alan 40'ı aşkın Özbekistanlı öğrenci arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının arttırılması amacıyla da Konya’da l5-16 Mart 2019 tarihinde "İki Kardeş Devlet (Türkiye ve Özbekistan) ve Onun Gelecekteki İlişkilerinde Benim Yerim" konulu programa YTB tarafından destek sağlandı. 

ÖZBEKİSTANLI DOKTORLARA EĞİTİM 

 8-12 Nisan 2019 tarihlerinde YTB tarafından desteklenen proje kapsamında ise 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile “Türk Dünyası Acil Tıp Eğitimi” projesi hayata geçirildi. Özbekistan'da başta doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri olmak üzere, hemşire, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarına acil servis organizasyonu, acil serviste kritik hastaya yaklaşım ve afet yönetimi hakkında eğitimler verildi. 

TÜRKİYE MEZUNLARI BULUŞMASI

YTB 10 Kasım 2019 tarihinde Taşkent’te, ülkenin farklı şehirlerinden gelen 70 Türkiye Mezununun  katılımıyla Türkiye Mezunları buluşması düzenledi. YTB Başkanı Abdullah Eren programda Özbekistan’da yaşayan mezunlara hitap ederek önümüzdeki süreçte ülkede Türkiye Mezunları Derneği kurulması için çalışmaların başlatılacağını belirtti.

TÜRK DÜNYASI COVİD-19’LA MÜCADELE ÇEVRİM İÇİ EĞİTİMİ

2020 yılının Eylül ayında gerçekleştirilen proje kapsamında Özbekistan Strateji Kalkınma Merkezi ve YTB işbirliğinde Türkiye’nin Covid-19’la mücadelesine ilişkin tecrübesi 2 gün 8 ders süren bir eğitimle Özbekistan’daki soydaş doktorlara aktarıldı. 

LAPAROSKOPİK CERRAHİ KURSU

Aralık 2020’de tarihinde YTB, TİKA, İslam Kalkınma Bankası, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile işbirliğinde Laparoskopik Cerrahi Kursu çevrim içi eğitim programı düzenlendi. Programdan; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan 1000’i aşkın katılımcı yararlandı.

13-14 Şubat 2021 tarihlerinde ise YTB, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile işbirliğinde "1. Türk Dünyası Tıp Öğrencileri Çalıştayı" düzenlendi.

TÜRKÇE – ÖZBEKÇE TEORİK VE PRATİK TERCÜME EĞİTİMİ

8-12 Mart 2021 tarihleri arasında YTB tarafından düzenlenen program kapsamında Özbekistan’dan 20 katılımcıya; ardıl çeviri, simultane çeviri, diplomatik metin çevirisi ve hikaye çevirisi gibi konularda Türkçe-Özbekçe yeminli tercümanlar tarafından eğitim sağlandı. 

TÜRKOLOJİ FAKÜLTELERİNE MATERYAL DESTEĞİ 

Şarkşinaslık Enstitüsü, Özbekistan Milli Kütüphanesi, Silk Road Uluslararası Turizm Üniversitesi ve Semerkant Yabancı Diller Yüksekokuluna YTB tarafından hazırlanan her biri 200 kitap barındıran Türk tarihi ve Türk kültürü içerikli setler gönderildi.

AVRASYA GENÇLİK OKULU

Avrasya ülkelerinde yaşayan kardeş topluluk mensubu üniversite öğrencilerinin, ülkelerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını teşkil etmeleri ve kendi ülkelerinin Türkiye ile ilişkilerinin her alanda geliştirilmesine katkı sunmaları amacıyla düzenlenen Avrasya Gençlik Okulu programına çok sayıda Özbek genç katıldı. 

TÜRK DÜNYASI GENÇ LİDERLER PROGRAMI

YTB tarafından düzenlenen Avrasya Gençlik Okulu projesine katılan ve başarılı değerlendirilen toplam 35 gencin Türkiye’ye ziyareti sağlandı.  22-29 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenlenen programda; İstanbul, Ankara ve Bursa’daki tarihi ve kültürel yerlere düzenlenen gezilerin yanı ülkemiz kamu kurumlarına da ziyaret gerçekleştirildi. Program kapsamında en çok öğrenci Özbekistan’dan getirildi.

ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ

YTB destekleriyle Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde 24-26 Kasım 2021 tarihleri arasında Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi gerçekleştirildi. Kongreye Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinden 37 akademisyen katıldı. 

ÖZBEKİSTAN GENÇLERİ FORUMU

Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre Merkezinde 18 Aralık 2021 tarihindeYTB destekleri ile Özbekistan Gençlik İşleri Ajansı ve Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde Özbekistan Gençleri Forumu hayata geçirildi. 300 gencin katıldığı Forumda bilgi yarışması ve paneller organize edilerek, başarılı gençler ödüllendirildi. 
Genç Akademisyenler Birliği tarafından Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Kongre Merkezi ev sahipliğinde 24-26 Aralık 2021 tarihleri arasında YTB destekleriyle Türk Dünyası Genç Akademisyenler Kongresi organize edildi. Programa Özbekistan’dan 7 akademisyen katıldı.

TÜRKİYE BURSLARI

2020-2021 YÖK istatistiklerine göre Türkiye'de okuyan Özbekistanlı öğrenci sayısı toplamda 1547 iken 2022 yılı itibariyle Özbekistan’dan 1653 aday Türkiye Burslarına başvuru yaptı. 1992 yılından bugüne kadar da toplamda 2520 Özbekistan uyruklu öğrenciye ülkemizde burslu olarak yükseköğretim alma şansı verildi. Hali hazırda ise 217 Özbekistanlı uluslararası öğrenci YTB’nin Türkiye Bursları programı kapsamında ülkemizin çeşitli üniversitelerinde eğitim alıyor. Türkiye yükseköğretim kurumlarından mezun Özbekistan uyruklu öğrenci sayısı da 2 bine yakın.  

YORUMLAR 3
  • Yusuf Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Turan devleti kokusu esintisi daha da yakın mesafeden esiyor. ALLAH bereketimizi arttırsın, hayrını görelim. Birleşik Türk Devletleri kapıda, ALLAH yardımcımız olsun inşallah ❤️
    Cevapla
  • Emekli C* 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis Kalbimizi her zaman kazanmayı biliyorsun...
    Cevapla
  • Yusuf Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü