CHP'li vekilin "17 koyun gözaltına alındı" iddiasına TİGEM'den yanıt

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Ceylanpınar'da 17 koyunun yasa dışı şekilde gözaltına alındığını iddia etmişti. TİGEM, hayvanların kaçak arazilerde otlandığını, sahibinin uyarılması için küçük bir kısmının alıkonduğunu açıkladı.

CHP'li vekilin "17 koyun gözaltına alındı" iddiasına TİGEM'den yanıt
CHP'li vekilin "17 koyun gözaltına alındı" iddiasına TİGEM'den yanıt
GİRİŞ 31.03.2022 16:43 GÜNCELLEME 31.03.2022 16:43
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TİGEM tarafından Ceylanpınar Çaylı Köyü'nde 17 koyunun gözaltına alındığını iddia etmişti. TİGEM, Tanal'ın iddiasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Tamamı TİGEM’in mülkiyetinde bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesi arazileri içerisinde sınırları TİGEM tarafından tespit edilen yaklaşık 250.000 dekar otlakıye alanı İşletme üzerindeki göçer ailelere ve çevre köylerdeki hayvan sahiplerine herhangi bir ücret almadan yararlandırılmaktadır. Buna rağmen hayvan sahipleri İşletmenin sertifikalı tohum üretim arazilerine gelişigüzel hayvan sokmakta ve sertifikalı tohum üretimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal.

Sertifikalı tohum amaçlı bitkisel üretim alanlarına giren hayvanlar İşletme güvenlik görevlileri tarafından alıkonulabilmekte, hayvanların bakım ve beslenmesinde hiçbir aksaklığa mahal verilmemektedir. Hayvan sahibi tespit edildiğinde İşletmeye davet edilmekte, hayvanlara yapılan bakım ve besleme maliyetleri tahsil edildikten sonra serbest bırakılmaktadır. Yapılan bu iş ve işlemlerin tamamı yürürlükteki mevzuatlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Sn. TANAL tarafından bahsedilen hayvanlar işletmenin sertifikalı hububat ekiliş alanında otlarken işletme güvenlik görevlileri tarafından sahipsiz sürü şeklinde bulunmuş, bu hayvanlar güvenlik görevlilerince ekili alandan çıkarılarak, cüz’i bir kısmı sahibinin uyarılması amacıyla işletmede alıkonulmuştur.

Söz konusu işlem; bir gözaltı işlemi olmayıp 6098 Sayılı Borçlar Kanununun "Alıkoyma Hakkı" başlıklı 68. maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde gerçekleştirilen bir işlemdir.

TİGEM’e ait arazilerde kaçak olarak otlatılırken yakalanan hayvanlar, Borçlar Kanunun, "Alıkoyma Hakkı" başlıklı 68. maddesinde yer alan " Bir kişinin hayvanı, başkasının taşınmazı üzerinde bir zarar verdiği takdirde, taşınmazın zilyedi, o hayvanı yakalayabilir, zararı giderilinceye kadar alıkoyabilir; hatta durum ve koşullar haklı gösteriyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hâle getirebilir." hükmüne istinaden alıkonulmaktadır. TİGEM kanunun verdiği yetki çerçevesinde hareket etmekte olup yapılan tüm işlemler mevzuata uygun şekilde tesis edilmektedir.”

YORUMLAR 18
  • Ekin oney 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan bunların kanında varbunlar koyunu keçi sanan Kağıt tepeliler
    Cevapla
  • Hatice Nur 2 yıl önce Şikayet Et
    İcraaat yapmayın anca işinizin harici işlerle uğraşın demekki hedefiniz yok koyunlar bile hukuka kanuna uyuyor acaba o koyunlar kimin koyunu bi araştırsalar aynı zihinyet çıkmazsa şaşarım
    Cevapla
  • Hatice Nur 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendileri de ortalığa maydonoz gibi atlıyorlar biri koyun biri
    Cevapla
  • A,Yazar 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya bunlarda utanma ne gezer, o organik ekili telef eden koyunlara ve sahibine uyarı yapılmış, keske Tanal a 'da artık yalan soyleme diye partisi bi uyarı yapsa,,,ne gezer,,,!
    Cevapla
  • Yılmsz 2 yıl önce Şikayet Et
    Koyunlar ve CHP.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü