En değerli cevher: Opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'da çıkarılıyor!

Dünyada 99 çeşidi bulunan ve cevher rezervleri arasında 'en değerlisi' olarak nitelendirilen opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'da çıkarılıyor.

En değerli cevher: Opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'da çıkarılıyor!
En değerli cevher: Opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'da çıkarılıyor!
GİRİŞ 04.04.2022 07:24 GÜNCELLEME 04.04.2022 07:25
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Erzurum Zümrütü olarak da bilinen "Oltu Zümrütü" opal taşı, kalite ve az bulunurluk açısından diğer opal taşlarından daha dikkat çekiyor.

Zümrüte benzerliği nedeniyle "Oltu Zümrütü" adı verilen opal taş, pek çok aksesuarda kullanılıyor.

Erzurum'da dünyanın en değerli cevheri olarak bilinen "Oltu Zümrütü" opal taşı, yerin yüzlerce metre altından çıkarılıyor. Dünyada 99 çeşidi bulunan Oltu Zümrütü opal taşının 36 çeşidi ise sadece Erzurum'da bulunuyor.

Star.com.tr'de yer alan habere göre, doğal taşlı aksesuarlar hem estetik açıdan sunduğu güzellik hem de ruhsal açıdan kişiye kazandırdığı faydalar nedeniyle pek çok gümüş aksesuar kullanan kadın ve erkek tarafından tercih ediliyor.

'MANZARA OPAL' ADI VERİLMİŞ

Opal cevheri rezerv ve çeşitlilik bakımından dünyanın en önemli bölgeleri arasında olduğu kanaatine varılmış. Opal taşının özellikle iki cinsinin, dünyada sadece bu yöreye has olduğu da ulaşılan sonuçlardan biri olmuş. Bu iki opalin birincisine, zümrüt madenine benzemesi nedeniyle 'zümrüt opal' adı verilmiş; diğeri ise, kendine özgü desen renk ve motifleriyle manzaralar içerdiğinden 'manzara opal' olarak adlandırılmış.

Özellikle kalite ve az bulunurluk açısından değer taşıyan opal taşı diğer madenlerin aksine, yerin yüzlerce metre altından çıkarılmıyor. Yerkabuğunda ya da yerin birkaç metre altında bazı bölümlerde bulunabiliyor. Şeffaflığı, özellikle yeşil rengi ve üzerindeki ebru desenini andıran oluşumlarıyla oldukça etkileyici görünüyor.

TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ

Opal cevheri Erzurum Şenkaya bölgesinin Turna köyüne muayeneye giden bir doktor tarafından tesadüfen bulunmuştur. Bu taşın en değerli türü zümrüt opal ve manzara opaldir.

Opal taşının üzerinde kendine has kişiye özel gibi biricik tarzda ince desenler bulunur bu nedenle taşa manzara adı verilmiştir.

YORUMLAR 13
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da sadece Ülkemizde çıkan ve Elmas dan kat kat değerli olan DİASPOR taşı neden hiç haber yapılmaz.Bu maden ülkemizi uçurmalıydı.
    Cevapla
  • Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Fethiye de çıkan zultanit (sultan taşı) elmas dan 10 kat daha zor bulunmasına rağmen para etmiyor ki renk ışığa göre renk değiştiren ve 7 renge geçiş yapabilen çok nadide ender bir doğal taş ama gel gör işte tek suçu Türkiye de çıkması.
    Cevapla
  • Ahmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu madenleri yahudilerin satın aldığınıda biliyormusun!!!!! Daha sonra değerli olacaktır.
    Cevapla
  • Sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence pazarlama tekniği çok önemli. Sen ünlü birine hediye et etiketi üzerinde bak nasıl değişiyor değeri...
    Cevapla
  • Ali baba 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten erzurumda bu taşla uğraşanların hepsi yalancı ve düzenbaz. Hiçbir şeye yaramaz boşuna uğraşmayın
    Cevapla
  • İrfan 2 yıl önce Şikayet Et
    sana yapılanı yapanın ismi ile yazabilirmisin?
    Cevapla
  • Yasin Keser 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırdır kardeş sendeki bu kin nefret nedir iftira atmak kolay insan olmak zordur ne güzel ki bu taş ülkemizde var faydalı olur inşallah senin neden zoruna gitti cahil olmazsan böyle konuşmazsın tamammı kardeşim
    Cevapla
  • Qwx 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden
    Cevapla
  • Ali Ekben 2 yıl önce Şikayet Et
    Tesadüflerle yaşayamıyoruz İşte bu kadar bilim adamı var Türkiye'de ne iş yaparlar ne işe yararlar....
    Cevapla
  • Bumerang 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu maden ve değerli ve yarı değerli taşlar ile ilgili tecrübelerime dayanarak söylüyorum. İş bilim adamlarından ziyade zengin iş adamlarından bitiyor. Çünkü bir yere bir yatırım yapacakları için uzun zamanda getirisine bakıyorlar. Devletten izin alma süreci, rezerv tespiti için sondaj süreci, bütün bunlar büyük masraf ve sondaj yapıldıktan isletmeye değer yeteri miktarda rezerv olmayabilir iyi bir kalitede de çıkmayabilir. Türkiyede özel sektörün petrol,doğal gaz araması yapmaktan neden uzak durduğunu sanıyorsun? Mustafa Akkad Çağrı filmini çekmek için para bulmak için çok kişi ile görüştü. Sonunda Muammer Kaddafi 100 milyon dolar destek verdi de öyle çekildi.
    Cevapla
  • 1071 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu cevherler yabancılarda olsa milyon dolarla satarlar bizde olunca bedavaya gider
    Cevapla
  • antiisrail 2 yıl önce Şikayet Et
    yahudi neredeyse bedavaya alip parlatip cilalayip milyonlar dolara satiyor tek tas pilanta diye
    Cevapla
  • Ts43 2 yıl önce Şikayet Et
    Var zaten Avustralya’da
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!