Askerlere özel torba yasa geliyor! Dikkat çeken maddeler

Genelkurmay Başkanlığı’nın bazı yetkilerinin MSB'ye devredilmesi ve sözleşmeli erbaş ve erlerin bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarında statü geçişi kapsamında uzman erbaşlığa geçebilmelerine imkân veren bir “torba teklif” hazırlanıyor.

Askerlere özel torba yasa geliyor! Dikkat çeken maddeler
Askerlere özel torba yasa geliyor! Dikkat çeken maddeler
GİRİŞ 05.04.2022 08:14 GÜNCELLEME 05.04.2022 08:19
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Millî Savunma Bakanlığı ile AK Parti’nin hukukçularının üzerinde çalıştığı yeni bir “torba teklif’’le Genelkurmay’ın bazı yetkileri MSB’ye devredilecek.

Teklifle, askerî alanda yapılması planlanan bazı düzenlemeler şöyle:

Türk askerî tarihini ilgilendiren kültür varlıklarına ilişkin araştırma, değerlendirme ve inceleme yetkisi Genelkurmay’dan alınarak MSB’ye verilecek.

Askerî tarihle ilgili her türlü taşınır kültür varlığı MSB’nin uygun görüşü ile askerî müzelere devredilecek. Ayrıca silahlı kuvvetler mensuplarının kıyafetleri hakkında uygulanacak kısıtlamalara karar verme yetkisi de Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınarak MSB’ye veriliyor.

BİRLİKLERİN ÇEVRE DENETİMİ

Çevre kirliliğinin önlenmesi için ilgili oluşturulan atık takip ve bildirim sistemlerine askerî birlik ve kurumlarının dâhil edilmesi ve buraların denetiminin çerçevesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MSB’nın müşterek hazırlayacağı yönetmelikle belirlenecek. Bu düzenlemenin gerekçesinde ‘askerî birlik ve kurumların sahip oldukları istihbari ve güvenlik hassasiyeti’ nedeniyle ayrı bir yönetmelik hazırlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

PERSONEL ALIMI İLANLARI

MSB tarafından yapılacak sınavlarla ilgili her türlü açıklama, başvuru ve sınav sonuçları gibi konular bundan sonra bakanlığın internet adresinden duyurulacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Belirli şartları taşıyan sözleşmeli erbaş ve erlerin bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarında statü geçişi kapsamında uzman erbaşlığa geçebilmeleri öngörülüyor.

TEDAVİ GİDERLERİ BAKANLIKTAN

Er, erbaş ve askerî öğrencilerin tedavi giderleri Millî Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Düzenlemenin gerekçesinde “Bu durumdakilerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içinde herhangi bir nedenle yaralanmaları, hastalanması veya bir sakatlığının söz konusu olması durumunda Sağlık Bakanlığı hastanelerince, SGK tarafından sağlık giderlerinin ödenmemesi nedeniyle, tedaviye yönelik bazı hizmetlere sınırlamalar getirilmekte, (örneğin fizik tedavi belirli sayıda seans ile sınırlı) ve bu sınırlamalar kapsamında tedavilerde mağduriyetler yaşanmaktadır” denildi.

Yapılan düzenleme ile bu mağduriyetler gideriliyor. Ayrıca, terhislerinden sonra tedavileri devam eden erbaş ve erlerin tedavileri süresince yol ücretleri ve gündeliklerinin ödenmesi de öngörülüyor.

ASKERÎ ARAÇ KAZALARI

Askerî araçları kullanmakla görevlendirilen yükümlü erbaş ve erler, kullandıkları askerî araç ile kaza yapmaları durumunda, meydana gelen zararı (kasıt ve ağır kusur halleri hariç) tazminden sorumlu olmayacak.

Askerî pilotların yurt dışındaki 6 aydan kısa süreli ve harbe hazırlığın devamı niteliğindeki simülatör eğitimleri zorunlu hizmet sürelerinde dikkate alınmayacak. Millî Savunma Üniversitesinde döner sermaye işletmesi kurulabilecek ve burada görev yapan öğretim elemanlarına döner sermayeden ek ödeme yapılabilecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 27
  • Celal aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Emekli assubaylara söz verildi özlük hakları hala düzelmedi
    Cevapla
  • emekli öğretmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Göreve başladığımda teğmenle aynı maaşı alıyordum emekli oldum albayın yarısı kadar almıyorum,buyrun siz karar verin adaletmi bu.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kıyaslamayı bir öğretmenin yaptığına inanamıyorum. Bir öğretmen bu kadar sığ ve dar bir görüşe sahip olamaz. Yazıklar olsun.
    Cevapla
  • Ogretmenn 2 yıl önce Şikayet Et
    Askere hizmet ettirip paşa gibi yasiyorlar gelsinler 30 kisilik sınıfa
    Cevapla
  • Muro 2 yıl önce Şikayet Et
    Oturduğun yerden para kazanıyorsun adaletmi bu... Zaten Senenin yarısını yatarak geçiriyordunuz paranında yarısını alın bir zahmet. Asker ile siz bir olabilirmisiniz adamlar kelle koltukta geziyor... Siz ; MARMARİS, MUĞLA...
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    emekli astsubaylara verdiğiniz sözü ne zaman yerine getireceksiniz
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizinde Allah gpzunu doyura
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayat pahalılığı ne olacak bu konuda ne yapılıyor hangi yasa çıkacak pazara manava gidileceği kalmadı markete gidileceği kalmadı nasıl olsa araların da anlaşmışlar canları hangi fiyattan satmak istiyorsa o fiyattan satıyorlar bunları çözün acilen ancak savaş haberleri veriyorsunuz başka bir şey yok içimiz karardı artık
    Cevapla
  • Burak 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim o pahalılık olmasaydı savaş haberlerinde Türkiyeyi görürdün.Az devletinize güvenin ya.
    Cevapla
  • Arif olan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani. Askeri araç kullanan kişi kaza yapınca cebinden mi ödüyordu? Bu nasıl bi mantık. La asker dediğiniz kişi ya bi çiftçinin oğlu ya bi işçinin oğlu. Allah sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın. Şu vekillerin iktidarın yandaşları çıkar sağlasın diye çıkardıkları yasaları görüp birde bunu duydumya. İnsanlığımdan utandım. Allah versin cezanızı.
    Cevapla
  • Askeri personel 2 yıl önce Şikayet Et
    Burda amaç şu, Askeri araç kullanan kişi, kırmızı ışıkta geçip kaza yaptı. Veya askeri araç sürücüsü alkollü araç kullanıp Kaza yaptı. İşte bu şekilde okan Kazalardan devlet değil, sürücü suçlu olacak. Ve araçtaki masrafları da kendisi karşılayacak.... Gayet doğru bir karar....
    Cevapla
  • Soydan 2 yıl önce Şikayet Et
    önce araştır sonra yaz derim.
    Cevapla
  • Osmanlıyız 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırdır ihaleden pay mı alıyordun da kesildi de ağlıyor gibisin çok belli etme istersen bedduan edecek başka devlet bul kendine mübarek ayda mazallah bi bakmışsın tersine döner herşey bela kapına gelir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı