Fuat Oktay, KKTC'ye aktarılan kaynağı açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ağırlıkla hibe ve bir kısmı da kredi olarak KKTC’ye 2022 yılı için toplam 4 milyar 250 milyon lira kaynak ayırdık." açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 14.04.2022 14:02 GÜNCELLEME 14.04.2022 15:36
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, buradaki konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk milleti adına KKTC'yi selamlayarak başlayan Oktay, KKTC'de hükümet kurma çalışmalarının tamamlanmasının ardından, "2022 yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması" üzerinde çalışmaya başladıklarını hatırlattı.

"ÖNCELİĞİMİZ İŞ VE AŞ ODAKLI BÜYÜME" 

Bugün imzaladıkları 2022 Yılı Türkiye-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması ile Türkiye ve KKTC'nin yıllardır sergilediği dayanışmanın bir kez daha perçinlendiğinin altını çizen Oktay, tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği bu dönemde KKTC'yi kalkınma hedeflerine bir adım daha yaklaştırdıklarını söyledi.

Bu anlaşmanın, ilgili kurumların da katkılarıyla uzun soluklu bir istişare süreci sonrasında şekillendirildiğini aktaran Oktay, "Önceliğimiz bir kez daha KKTC'nin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş, katma değer üreten, iş ve aş odaklı, istihdamı, sürdürülebilir büyümeyi ve rekabetçi üretim yapısını güçlendirecek alanlara ağırlık vermek oldu." diye konuştu.

REKLAM

Oktay, bu kapsamda, anlaşmanın "Kamu Yönetimi ve Kamu Maliyesi Politikaları, Ekonomi ve Finans Politikaları, Sosyal Politikalar, Savunma, Güvenlik ve Adalet' olmak üzere dört ana eksen üzerine odaklanmış politikaları içerdiğini dile getirdi.

Bu politikalar ve bileşenleri olan eylemlerin, KKTC kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, bütçe açığının önemli ölçüde giderilmesi, verimlilik çerçevesinde gelir artırıcı ve gider azaltıcı önlemlerin alınması ve savunma sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması ile sanayi ve ticaretin geliştirilmesi imzalanan mali protokolün önemli hedeflerinden bazıları olduğunu belirten Oktay, şunları kaydetti:

"Keza, sivil toplumun desteklenmesi, istihdam, sağlık, sosyal politikalar, eğitim, yükseköğretim, ulaştırma ve enerji altyapısının takviye edilmesi, tarımsal üretimin artırılması ve kırsal kalkınmanın geliştirilmesi, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği, istatistik, bilişim ve teknoloji altyapısının daha da geliştirilerek sağlamlaştırılması yine anlaşmamızda ön plana çıkan hususlardır. Bu vesileyle ağırlıkla hibe ve bir kısmı da kredi olarak KKTC'ye 2022 yılı için toplam 4 milyar 250 milyon lira kaynak ayırdık.

Türkiye olarak Kıbrıs Türkü'nün hak ettiği refah seviyesine ulaşması için bugüne kadar hiçbir çabayı esirgemediklerini, bundan sonra da gayretleri aynı şekilde sürdüreceklerini vurgulayan Oktay, KKTC hükümetinden beklentilerinin popülist yaklaşımlardan uzak, yapısal ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmeleri olduğunu söyledi.

-

YORUMLAR 10
  • Pembe cin 2 yıl önce Şikayet Et
    Nerde varsa bir cahil ayak takımı Kıbrıs'a doldu hırsızlık ahlaksızlık gırla...
    Cevapla
  • Orhan0708 2 yıl önce Şikayet Et
    Fırsat bulsalar türkiyeye harp ilan edecek asalaklara bu parayı vermek ne yaman bir çelişki arkadaş....
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapacaksın vermeyip rumlara mı bırakacaksın. Hem ekrem danışman ücreti olarak tam 6 milyar TL vermiş. Bunun yanında kıbrısa devlet 4 milyar vermiş. Sence.........
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Aklımdan geçenleri yazmışsın..
    Cevapla
  • CELAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Kimin parası verilen? kendi cebinizden mi verdiniz yoksa?
    Cevapla
  • asitürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısta Türkiyeyi sevmeyenler Türkiye deki CHP'li gibi olanlardır ki en çok onların sesi çıkar...Ben 27 yıldır Kıbrısta yaşarım dolayısı ile genelleme yapmamak lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
IMF'den Türkiye açıklaması