NATO kozu masada: Batı, Türkiye'nin tüm taleplerini yerine getirmek zorunda kalabilir!

NATO'nun en büyük ve en önemli üyelerinden biri olan Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in birliğe dahil olmak istemesini koz olarak kullanabilir. Ankara, Batı'nın Türkiye karşıtı hamlelerini bir anda geri püskürtebilir.

GİRİŞ 15.04.2022 08:35 GÜNCELLEME 15.04.2022 09:01
Bu Habere 125 Yorum Yapılmış

Rusya’nın, NATO’ya üye olacağını iddia ettiği Ukrayna’ya yönelik saldırısı devam ederken, Finlandiya ve İsveç de NATO’ya katılmak için müracatta bulunmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin de yer aldığı 30 üyeli NATO ittifakına katılmak için ise her üyenin “kabul” oyu vermesi şartı bulunuyor.

Türkiye’nin NATO’daki veto hakkına işaret eden uzmanlar, Ankara’nın Batı’dan belli talep ve beklentileri olabileceğine işaret ediyor.

Özellikle terör örgütleri PKK ve FETÖ’ye verilen desteğin kesilmesi ile bu terör örgütlerinin ABD ve Avrupa’da faaliyetlerine son verilmesinin talep edilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin veto kozunu kullanarak KKTC’nin tanınması, AB üyeliği, Türkiye’ye yönelik tüm yaptırımların kaldırılması gibi konularda Batı’nın geri adım atmasını sağlayabileceğine işaret ediyor.

CAŞIN: PKK'YA DESTEĞİN KESİLMESİNİ İSTEYEBİLİRİZ

Öte yandan, İsveç ve bazı NATO ülkelerinin terör örgütü YPG/PKK’yı desteklediğini vurgulayan uzmanlar, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişini bu anlamda fırsat olarak değerlendirip müttefiklerini terör örgütüne destekten vazgeçirebileceğini belirtiyor.

Güvenlik politikaları uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’a göre, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olması Türkiye’nin aleyhine mi, değil mi ona bakılmalı.

Prof. Dr. Caşın, şu değerlendirmelerde bulundu:

NATO sisteminde üye olmak isteyen ülke demokratik bir ülke ise ve herhangi bir sınır sorunu yoksa üye olabilir. Türkiye’nin veto etmesi veya pazarlık etmesi için meşru bir gerekçesi olması lazım. Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in PKK/YPG’ye verdiği desteğini kesilmesini talep edebilir. Büyük resimde Rusya, NATO’nun genişlemesinin durmasını istedi ancak Batı bunu kabul etmedi ve savaştılar.

Bu konuda da savaş, Finlandiya ve İsveç’e sıçrar mı sıçramaz mı? Rusya, Finlandiya’yı vurur mu? Bunlara bakmak lazım. Karşı çıkmamız için bir sebep yok. Bu tür pazarlıklara da girmek Türkiye’nin faydasına değil. Karşı taraftan da düşünmek gerekiyor. Türkiye veto hakkını kullanırsa ‘Türkiye, Rusya’yı destekliyor’ diyebilirler. Zaten çamur atmak için gerekçe arıyorlar. Bu defa Türkiye, NATO’da oyunbozan devlet konumuna düşer.

OĞUZLU: ANKARA VETO ETMEZ

Uluslararası İlişkiler uzmanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu ise Türkiye’nin bazı konuları gündeme getirmesi gerektiğini düşünüyor.

Ankara’nın, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine, karikatür krizi sebebiyle itiraz ettiğini hatırlatan Oğuzlu “Daha sonra yürütülen görüşmelerde Türkiye belirli manada istediğini aldı” dedi.

Türkiye’nin son dönemde Batı ile ilişkileri toparlanmaya çalıştığına işaret eden Oğuzlu “Türkiye kriz çıkarmaz, şu anki konjonktür bunu kaldırmaz. Yeni ve güçlü bir krizi tetikler. Ulusal çıkarlar bunu gerektirir. Oylamada da Türkiye veto etmez” diye konuştu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 125
  • Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye bundan sonra Rusyanin dunyaya acilan kapisi, onum arkam sagim solum sobe. Ne Ekonomic Ne Kulturel, askeri , insani , soz gecirebilen, sozunu tutan, turism falan filan yuzunu donebilecegi kimse bulamaz En yakinindaki Cin le kulturel olarak anlasamiyorlar askeri olsa bile. Ve Rusyanin bunlarin hepsini baska ulkelerden birer ikiser tedarik etme luksu de yok cok zaman alir guven meselesi Turk cografyasinda agirligi olan bir kavram. Avrupa ve Amerika Turkiye konusunda geri adim atmaya basliyacaklar cok kisa zamanda Ukrayna daki siyasetlerinden bu anlasiliyor herkes bana degmeyen yilan hikayesinde aktor olmak istemiyor
    Cevapla
  • Servantes 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye veto hakkını kullanırsa, bir kere hiç kimse bizi Rusya’yı desteklemekle itham edemez. Ukrayna'nın üyeliği için Almanya'nın Hayır demesinin gerekçesi, silahlı müdahale olursa Rusya ile savaşa girilmek zorunda kalınacağı idi. Aynısı İsveç ve Finlandiya için de geçerli. Türkiye aynı tezi savunarak bu iki ülkenin üyeliğine Hayır demeli. İsveç ve Finlandiya da tıpış tıpış Rusya'nın tepelerine bineceği, Ukrayna ile aynı kaderi paylaşacağı günü beklemeli. O gün Ukrayna için veto tehdidinde Almanya bugün ne kadar haklıysa, yarın da Türkiye aynı gerekçeyle haklı olacak. Bu iki ülke asla ve asla NATO'ya üye olamaz
    Cevapla
  • Ercu 2 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de girsin
    Cevapla
  • Aladag 2 yıl önce Şikayet Et
    Kasap et derdin de koyun can derdinde Bu yolun sonu 3 üncü dünya savaşından geçiyor Avrupalıları savaşı oyun zannediyorlar belli ki
    Cevapla
  • Zekeriya 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kabul ettirmesi gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor