Son Dakika: Dışişleri'nden Biden'a 1915 tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin 1915 olaylarına ilişkin tarihi olgularla bağdaşmayan açıklamalarına, "Uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmuyor. Talihsiz beyanı reddediyor, yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" dedi.

Son Dakika: Dışişleri'nden Biden'a 1915 tepkisi
Son Dakika: Dışişleri'nden Biden'a 1915 tepkisi
GİRİŞ 24.04.2022 14:58 GÜNCELLEME 24.04.2022 16:41
Bu Habere 249 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları açıklamasında bir kez daha 'soykırım' ifadesini kullandı. Beyaz Saray, Başkan Biden'ın 24 Nisan 1915 olaylarının 107'nci yılına ilişkin açıklamasını yayınladı.

"20'inci yüzyıldaki en kötü vahşetlerden biri..."

Açıklamada Biden'ın "24 Nisan 1915'te Osmanlı otoriteleri, Ermeni entelektüelleri ve cemaat liderlerini tutukladı. Böylece 20’nci yüzyıldaki en kötü vahşetlerden biri olan Ermeni soykırımı başladı.” ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı'nın imzasını taşıyan açıklamanın devamında, “Katledilen veya ölüme yürüyen bir buçuk milyon Ermeni'yi anıyor ve bu kadar çok can kaybının yasını tutuyoruz.” sözleri yer aldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ! 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Biden'a hemen cevap geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklama şu şekilde:

"1915 Olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.

Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

"TÜRKİYE, ARŞİVLERİNİ AÇMIŞTIR" 

Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır. Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür."

AK PARTİ'DEN DE TEPKİ AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "ABD Başkanı Biden'ın açıklaması tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksundur. Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

2021'DE DE AYNISINI YAPMIŞTI 

2021'de yaptığı açıklamada da "soykırım" ifadesini kullanan Joe Biden'a Türkiye'de iktidar ve muhalefet partileri tarafından büyük tepki gösterilmişti.

YORUMLAR 249
  • ADANALI ALİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat edin ermenilerin vahşeti ve pkk nın vahşeti vahşiliği aynı aynı propaganda bir solcular birde bunun gibi geçmişi soykırımla ülkeler bunu dile getiriyor...
    Cevapla
  • Emin 1 yıl önce Şikayet Et
    yaşlanmış bunamış ne dediğini bilmiyen bir adam biden. ABD başkanı kendi tarihlerine baksın soykırımı orda görür
    Cevapla
  • oğuz 1 yıl önce Şikayet Et
    marvel çizgi roman dizisindede geçti bu soykırım konusu ve bizim gençlik iki kırıtacakdiye umursamadan bunlara destek veriyorlar ve izliyorlar hayret birşey lafa geldimi milliler :) insanları bagımlı yapmıslar sinemaya kötü şeylere yalanlara yazık
    Cevapla
  • Yorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca kızılderiliye soykırım uygulayıp köklerini kurutan, yakın zamanda da AFGANİSTAN da, Suriyede, Irak 'ta milyonlarca insanı katleden, şu anda da Ruslarla anlaşıp Ukranyanın kanını içen abd.
    Cevapla
  • Sütçü İmam 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kafirlerin işi gücü yalan ve iftira. İçimizdeki bidenci cahiliye kesim var ya ıslah olsunlar ıslah olmazlarsa kahrolsunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!