Atatürk Havalimanı projesinde 'Atatürk' ismi kalacak

Atatürk Havalimanı'nın yerine yapılacak millet bahçesi projesinde isimde değişiklik olmayacağı ortaya çıktı. Yeni adı 'Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi' olacak projede mevcut hizmet binaları, otoparklar ve kuleler yıkılmayacak.

GİRİŞ 18.05.2022 12:04 GÜNCELLEME 18.05.2022 13:31
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

İstanbul Havalimanı’nın 2019’da hizmete girmesiyle, Atatürk Havalimanı özel ve kargo haricindeki uçaklara kapandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, aynı yıl Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesine dönüştürüleceğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da İstanbul’un göbeğindeki dev arazi için bir Millet Bahçesi projesi hazırladı.

'ATATÜRK' ADI KALACAK

Plana göre, Atatürk Havalimanı’ndan kalan 8 milyon 540 bin metrekarelik alanın yüzde 30’unda genel havacılık ve yüzde 9’unda askeri havacılık devam edecek. Florya tarafındaki piste dokunulmayacak. Havacılık faaliyetlerinde Atatürk Havalimanı ismi kullanılacak. Bu bölüme uçak bakımları için hangarlar ve Devlet Konukevi Yerleşkesi yapılması planlanıyor. Kalan 5.2 milyon metrekarelik kısma ise içinde pek çok bileşenin olduğu millet bahçesi yapılacak.

Atatürk Havalimanı’ndaki çalışmalar başlamak üzereyken Koronavirüs pandemisi patlak verdi. Atatürk Havalimanı’na pandemiyle mücadele için dev bir hastane inşa edildi. Hastaneye de Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ismi verildi. Ancak hastanenin inşası Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi projesini değiştirmedi. Hastane de plana dahil edildi.

MODERN VE ETNO SPORLAR BİR ARADA

393 bin metrekare spora ayrıldı. Mevcut binalar kapalı spor salonu olacak. Tenis, voleybol, futbol sahalarının yanı sıra atlı cirit, okçuluk, pato, kökbörü gibi geleneksel spor dallarına da alan düşünüldü.

2.1 MİLYON M2’LİK DEV YAŞAM ALANI

2 milyon 110 bin metrekarelik rekreasyon alanında macera parkı, 650 metre uzunluğunda kaykay pisti, 25 bin kişi kapasiteli etkinlik çayırı, çocuk oyun alanları, millet kıraathanesi, lokanta ve kafeler olacak. 25 bin ağaç dikilecek.

HANGARLARA MÜZE VE GENÇLİK MERKEZİ

1 milyon 110 bin metrekarelik alan müze, 330 bin metrekarelik alan gençlik merkezi olarak tasarlandı. Mevcut hangar binaları, müze kompleksi içinde yer alacak havacılık-uzay, teknoloji, halk eğitim, el sanatları, sinema salonu, spor ve sergi alanları gibi fonksiyonları yürütecek gençlik merkezi olarak kullanılacak.

OTOPARK VE DIŞ HATLAR FUAR ALANI OLACAK

Atatürk Havalimanı’ndan kalan kapalı otopark ve Dış Hatlar Terminali, içerisinde metroya bağlantı olduğu için fuar organizasyonlarında kullanılacak.

KONAKLAMA ALANI

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin konaklama alanı Dünya Ticaret Merkezi’ne komşu olarak planlandı. Fuar alanı ve müze alanı ile bağlantılı yapılacak konaklama alanları, projenin 230 bin metrekarelik kısmını kaplayacak.

ACİL TOPLANMA VE BARINMA ALANI

Projenin Sefaköy tarafında kalan alan ise Acil Barınma Alanı olarak ayrıldı. Bu bölüm 122 bin 100 metrekare. Olası bir afet durumunda, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi projesinin neredeyse tümü geçici barınma alanı olarak kullanılabilecek.

YAŞLI BAKIM MERKEZİ DE VAR

İstanbul Havalimanı Millet Bahçesi, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait Çobanceşme Fidanlığı’nı da içine alacak. Bu bölümdeki 180 bin metrekarelik alana Yaşlı Bakım Merkezi yapılması planlanıyor. Projede ayrıca 18 bin kişilik kapasiteli bir cami de inşa edilecek.

İKİZ PİSTLER GİTTİ, KISA PİST KALIYOR

Atatürk Havalimanı’nda 17/35 sağ ve sol olmak üzere iki uzun pistin yanı sıra, 05/23 olarak adlandırılan bir de kısa pist bulunuyordu. 17/35 pistleri tamamen devre dışı bırakıldı. Halen kullanılan ve kısa olan 05/23 pisti ise Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi yapıldıktan sonra da kullanılmaya devam edilecek.

İSKELEYLE DENİZE AÇILACAK

Projede, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin sahil şeridiyle bağlantısı da var. Planlara göre millet bahçesi yaklaşık 855 metrelik bir iskele ile sahile bağlanıyor.

GÜNDE 1 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Dünyada bizimki gibi kapatılan ve dönüştürülen havalimanları yok mu? Almanya Berlin’de Tempelhof Havaalanı vardı. 2008’de kapatıldı. Almanya karar aldı. Burayı bir yaşam alanına dönüştürdü. Bugün de Almanlar oraya gidip piknik yapıyor, uçurtma uçuruyor, spor yapıyor. Atatürk Havalimanı’nda yapacağımız Türkiye’nin en büyük millet bahçesini, günde 1 milyondan fazla insanın aynı anda vakit geçireceği; piknik yapacağı, spor yapacağı, nefes alacağı bu eseri ilk fidanlarıyla buluşturmak için gün sayıyoruz. Tamamlandığında dünyanın en büyük yeşil alanlarından biri olacak millet bahçemiz, 132 bin 500 ağacıyla İstanbul’un merkezinde 5 milyon 61 bin metrekarelik yeşil bir koridora dönüşecek, İstanbul’un akciğeri olacak.”

TAMAMEN KAPATMIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: “Atatürk Havalimanı’nı tamamen kapatmıyoruz. Burada Doğu-Batı açık kalacak ve acil durumlar için kullanılacak. Havalimanındaki Kuzey-Güney pistine hem oradaki acil durum hastanesi yapıldı hem de İstanbul Havalimanı’ndaki uçuşları da riske ediyordu. Bu pist kapatılarak İstanbul’un hizmetine sunulacak devasa bir millet bahçesi olarak dünyaya örnek bir proje olacak.”

KAYNAK: HÜRRİYET-FATMA AKSU
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 84
  • Vatanıseven 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu chdpkk neyin peşinde, kendileri ATATÜRK'ün adını kullanıp riyakarlığı hiç kimseye bırakmaz oldular. Devlete karşı halkı kışkırttılar, haince gezi parkı protestosu düzenlediler, havalimanı üzerinden kaos üretmeye kalktılar, debletimizin yaptığı hizmetleri kendileri yapmış gibi üstlendiler, vay efendim devlet bizim projelerimizi çaldılar dediler tüm karalamalar hep fiyasko fiyasko... Bu gösteriş meraklıları bol bol show yapar Devletimiz, Reisimiz yapar...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    tüm fetöcüler, pkklılar, beleşçiler, vatan hainleri Atatürkçülük kılıına büründü. At izi it izine karıştı. AKP de isim kalacak falan diyor. bakalım ne olacak...
    Cevapla
  • Arimli 1 yıl önce Şikayet Et
    Nuri Demirağ dan gasp ettikleri havaalanı Yeşilköy adının Atatürk olması birşey değiştirmez
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Akparti den Allah sağolsun. Sahte İmamoğlu inşallah projemizi çalmaz.
    Cevapla
  • Guaidoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Calsada yapsa. Birsey yaptigi yok. Sadece para harciyor ve Istanbulluya PKK kazigini atip gidecek.
    Cevapla
  • yazıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp liler atatürkü drğil mirasını çok seviyorlar. Hainlikle atatürkçülük olmaz yalancılıkla olmaz pıtçulukla olmaz dinsizlikle olmaz İZİNDEYİZ ZHiç olmaz. ÇALIŞARAK ÜRETEREK PAYLAŞARAK olur chp ile asla olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler