Atatürk Havalimanı ne zaman yapıldı? Kim yaptı? Atatürk ismini nasıl aldı?

Tamamlandığında dünyanın en büyük yeşil alanlarından biri olacak millet bahçesi Atatürk Havalimanı'nın yerine yapılacak. Geçmişten günümüze büyük değişime uğrayan Atatürk Havalimanı ise faaliyetine yeni yapılan İstanbul Havalimanı'nda devam edecek. Peki Atatürk Havalimanı ne zaman açıldı ve kim yaptı? Son dönemde tarihçesi merak edilen Atatürk Havalimanı ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Atatürk Havalimanı ne zaman yapıldı? Kim yaptı? Atatürk ismini nasıl aldı?
Atatürk Havalimanı ne zaman yapıldı? Kim yaptı? Atatürk ismini nasıl aldı?
GİRİŞ 31.05.2022 15:50 GÜNCELLEME 31.05.2022 15:50

Atatürk Havalimanı'nın tarihçesi, Cumhuriyet kurulmadan önceye dayanmaktadır. Mehmet Reşad döneminde iki hangar ve bir meydan ile kullanılmaya başlanan Atatürk Havalimanı, 11 yıl boyunca orduda kullanılacak uçaklar için kullanıldı. İlerleyen yıllarda ismi değişti ve dünyaca tanınan büyük bir havalimanı haline geldi. 

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Atatürk Havalimanı, Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy arasında bulunmaktadır. 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik bir alan üzerinde kuruludur.

Atatürk Havalimanı tarihçesi

ATATÜRK HAVALİMANI NE ZAMAN AÇILDI?

Atatürk Havalimanı'nın kullandığı bölge (Cumhuriyet kurulmadan önce) 1912'de (Mehmed Reşad dönemi) iki hangar ve bir küçük meydanla kullanılmaya başladı. Askeri amaçlı kullanılan bu alan Harbiye Nazırı Şevket Paşa tarafından, orduda kullanılacak uçakları bir arada toplandı. 11 yıl boyunca bu amaç doğrultusunda kullanıldı. Bu dönemde bir havalimanı değil de bir tesisti. 

Asıl, havalimanı olarak hizmete girmesi ise 1933'te gerçekleşti. Bu yılda ilk sivil uçuş yapıldı. İlk protokol yolcuları İstanbul'dan Ankara'ya seyehat etti. 

Atatürk Havalimanı, 1944'te  Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi'nin imzalanması ile uluslararası hale getirilmesi kararlaştırıldı. 1949-1953 arasında bu alanda bir havalimanı inşa edildi. 1 Ağustos 1953'te ise yeni ismi ile hizmete açıldı. 

Atatürk Havalimanı'nın eski hali

ATATÜRK HAVALİMANI KİM YAPTI? 

Atatürk Havalimanı'nın uluslararası hale getirilmesi için imzalanan Sivil Havacılık Sözleşmesi, 14. Hükümet Başbakanı Şükrü Saracoğlu döneminde gerçekleşmiştir. Havalimanı inşaatının tamamlanıp hizmete sunulması ise 20. Hükümet Başbakanı Adnan Menderes dönemindedir. 

ATATÜRK HAVALİMANININ İLK ADI

Bu havalimanının ilk ismi Yeşilköy Hava Meydanı'dır (1912-1953 tarihleri arasında). Daha sonra (1953'te) Yeşilköy Havalimanı olarak kullanılmıştır. 

Yeşiköy Havalimanı (1953-1985)

ATATÜRK İSMİNİ ALIŞI

Yeşilköy Havalimanı'na, 1983'te bir proje ile yeni dış hatlar terminali eklendi. Bu hizmetin ardından, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kararı ile ismi değişti. 32 yıl boyunca Yeşilköy Havalimanı olarak hizmet veren bu havalimanı, 29 Temmuz 1985 itibariyle İstanbul Atatürk Havalimanı olarak değiştirildi.  

YOLCU TRAFİĞİNE KAPATILDI

2019'da İstanbul Havalimanının hizmete açılması ile birlikte, Atatürk Havalimanı İç hat ve Dış hat terminalleri tarifeli yolcu trafiğine kapatıldı. O tarihten itibaren kargo terminali ve özel uçuşlar için kullanılmaya başlandı. 

Atatürk Havalimanı

ATATÜRK HAVALİMANI YIKILIYOR MU?

Yolcu trafiğine kapatılmasından 3 yıl sonra, Atatürk Havalimanı hakkında yeniden revize edilme kararı alındı. Bakan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuya ilişkin "Biz oradaki hiçbir yapıyı yıkmıyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin kullanacağı şekilde revize ediyoruz." dedi. 

ATATÜRK HAVALİMANI NE OLACAK? 

Kasım 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nın yerine bir millet bahçesi yapılacağını bildirdi. Bu havalimanının da dünyadaki şehir parkları arasında ilk sıralarda olacağını ifade etti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürüleceği bilgisiyle birlikte, 'Yeşil Kalkınma Devrimi' kapsamında çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yıkılan köprünün ABD'ye maliyeti belli oldu! Her gün bir servet kaybedecek...
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü